Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Vilken ras är detta?  (läst 1157 gånger)

Perra

  • Gäst
Vilken ras är detta?
« skrivet: 17 maj-07 kl 23:56 »
Hejsan jag har haft höns sedan ett par år tillbaka men jag vet inte vad det är för slags höns  ::) :-[  ;)
Jag vet dock att det är dvärghöns och jag har gissat på gammelsvenska dvärghöns. Vilken ras kan de vara?

Tedarix

  • Inlägg: 255
    • Uppland
Re:Vilken ras är detta?
« Svar #1 skrivet: 18 maj-07 kl 10:21 »
Hej Perra!
Det är tyvärr inte gammelsvenska dvärghöns du har för dom är mycket nättare och mindre i storleken. Dessutom har dom inte skägg och dom varierar inte i färg så dom finns än så länge bara som vildfärgade.
Dina hönor ser ut att vara en fin blandras av troligtvis antwerpen skägg (med tanke på roskam och skägg hos två av hönsen och skägget på tuppen) och sen nån annan större ras med tanke på ena hönans och tuppens stora enkelkammar och typen på kroppen hos några av dom.

/Tedarix
Har stort intresse för höns- och ankfärger...

Perra

  • Gäst
Re:Vilken ras är detta?
« Svar #2 skrivet: 18 maj-07 kl 17:28 »
Okej, tack för alla trevliga svar!  :)

Aha, måste man behandla kalkben eller? Det är inga höns jag visar upp på utställning så jag vet inte om det är nödvändigt?

Såhär tror jag det ligger till med rasen:
Mina första höns var en tupp och fem höns som var sådana hybridhöns på ett hönseri. När de sedan började dö i någon sjukdom som jag inte visste vad det var fick jag en tupp och två hönor som jag tror var vanliga svenska dvärghöns. Tillslut fanns bara en höna kvar från hybridhönsen och hon fick kycklingar med dvärgtuppen och jag tror att det är därifrån de brun-vita hönorna kommer ifrån. Under åren har jag fått flera påhälsningar av illrar och minkar och en gång så hade jag ingen tupp kvar. Då fick jag en tupp och denna hade antagligen med sig "skägget" som nu finns på några av hönsen. Således så är det nog en blandning av hybridhöns,dvärghöns och tuppen med skägget, han kanske var en sån där antwerpen. Dels har det funnits tuppar och hönor med sådana stora vackra kammar men det har också funnits med låga och tjocka kammar.
Snacka om rasblandning  ::)


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

* Forum

* Om tidningen Åter- Hämtade just ut 11 gamla nummer av tidningen och skrockade välmående när jag öppnade paketet. Det ska bli så intressant att läsa dessa <3 Flera av sakerna känns väldigt aktuella just nu. Har bla funderat på jordkällare, flytta en timring och veganmat för självhushållare. Nu är jag ingen äkta vegan då jag blev lika glad över att ett nummer handlar om beredning av fårskinn men jag äter veganskt.
/Anna W

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser