Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Kor i kort- och långbås  (läst 1489 gånger)

WP

 • Inlägg: 168
  • Södermanland
Kor i kort- och långbås
« skrivet: 08 jan-19 kl 00:31 »
Vet inte ens om jag har rätt termer, men jag har ett kostall som använts till rörmjölkning och det är sådana grindar där korna sticker in huvudet för att komma åt höet och då kan man låsa så att de sitter fast.

Mina kor går ute året om men har tidigare stått uppbundna och verkar trivas med det. Det är rätt praktiskt att kunna ta in dom ibland, nyårsnatten får de t ex vara inne för att vi inte ska riskera att någon blir skrämd och drar till skogs.

Men, hur är det tänkt med båsen för att det ska vara mest praktiskt? Ska gallret vara framfällt (långbås?) om kon är uppbunden mer än tillfälligt för att hon ska kunna vila och resa sig obehindrat?

Och ska höet ligga på kons sida om gallret om de fodras i långbås?

Eller ska höt alltid fodras på andra sidan och med fångstgrejerna öppna om de inte ska sitta fast?

Det jag funderar över är att när gallret inte är framfällt (kortbås?) så hamnar urin och träck i rännan, och med gallret framfällt så hamnar det mitt i halmen?

Eller så är mina kor för korta..?

Hoppas att ni förstår frågan, alltså varför det finns olika varianter och när de olika inställningarna ska användas?

Karlsdotter

 • Inlägg: 1434
  • Ångermanland
SV: Kor i kort- och långbås
« Svar #1 skrivet: 08 jan-19 kl 07:35 »
Det är inte kortbås du har om du stänger ut kon från foderbordet. Kortbås så är det alltid öppet till foderbordet och kon kan äta, resa sig och lägga sig obehindrat utan att det finns en grind framför mulen som hindrar kon normala rörelser.
Långbås har grindar som går att låsa och stänga ut kon från fodret. Även om du låter grinden vara öppen hela tiden så är den ett hinder för kon då hon ska resa sig eller lägga sig. Det är därför som båspallen är längre i långbåset än i kortbåset. Det är därför kon skiter på båspallen när hon kan sticka in huvudet för att äta.
Att lägga fodret på fel sida om grinden hjälper inte utan du skapar mer jobb och besvär då korna kommer dra detta under sig och pinka och skita i detta också.

WP

 • Inlägg: 168
  • Södermanland
SV: Kor i kort- och långbås
« Svar #2 skrivet: 08 jan-19 kl 23:59 »
Ok, det är alltså längden på båspallen som gett namnen, klart det är. Det jag har snurrat in mig på är själva ätfronten som jag förstått att det heter nu efter att ha googlat. Det är väl kanske långbås då eftersom jag kan utestänga korna från foderbordet med ätfronten. Men jag kan också vinkla ätfronten så att korna får mer utrymme framåt över foderbordet (och jag fick för mig att det ”blev” långbås i o m det, men helt fel alltså.

Jag kan ha ätfronten lodrät och fångstgrindarna (???) öppna så att korna kan äta obehindrat från foderbordet. De kan fortfarande lägga och resa sig obehindrat utan att hasarna kommer i rännan eller att dom är nära ätfronten.

Kiss och träck kommer på båspallen men nära rännan så det är bara att raka ned.

Så varför kan man vinkla ätfronten för att ge korna mer utrymme (och det var här jag funderade på att ha fronten så och lägga höt i det utrymmet på samma sida fronten som kon är)?

Kan det vara så att det är byggt för en betydligt större ras än jag har? Och när korna ätit från foderbordet genom ätfronten så vinklar man ätfronten för att de ska få mer utrymme när de lägger sig för att idissla? Och sen vinklar tillbaka vid nästa fodring?

Inredningen ser nästan ny ut, men jag hittar inget liknande när jag googlar.

Tjalve

 • Inlägg: 3202
  • Blekinge
SV: Kor i kort- och långbås
« Svar #3 skrivet: 09 jan-19 kl 00:17 »
Du kan ju mäta båspallen och jämföra med mått på jordbruksverkets sida hur de olika systemen ska vara i längd.
Finns många olika fronter så lägg upp bild så kanske någon känner igen det och kan ge råd. Låsa med grindar kan man göra när det passar under dygnet men att vinkla fronten i längsled är något man endast brukar göra för att ställa in efter storlek på korna och inte ändra. Foder läggs alltid på foderbord och inte på båspallen.
Socialism is a philosophy of failure, the creed of ignorance, and the gospel of envy, its inherent virtue is the equal sharing of misery.

Gika

 • Inlägg: 154
SV: Kor i kort- och långbås
« Svar #4 skrivet: 09 jan-19 kl 15:13 »
Blir väldigt nyfiken på hur det ser ut. Kan du inte knäppa kort?
På den tiden jag jobbade i ladugården så hade man grindarna stängda förutom när de skulle äta. Då öppnade man och stängde så de satr fast med huvudet under mjölkningen. När mjölkningen var klar öppnade man och släppte ut korna. Och stängde igen. Sen förberedde man till nästa matning och mjölkning.

Postat med Alternativ.nu´s app


WP

 • Inlägg: 168
  • Södermanland
SV: Kor i kort- och långbås
« Svar #5 skrivet: 10 jan-19 kl 05:19 »
Det är nog ingenting att vara nyfiken på.... säkert vanligaste modellen som finns.... så här ser det ut

Grind låst i lodrätt läge.

WP

 • Inlägg: 168
  • Södermanland
SV: Kor i kort- och långbås
« Svar #6 skrivet: 10 jan-19 kl 05:26 »
Och uppställd.

På första bilden finns en snedställd grind längst bort på foderbordet. Ätfronten öppnas så att den går i linje mot den. På första bilden syns också vredet som öppnar och stänger grinden, och den går bara att ställa i två lägen.

Pratar alltså inte om själva öppningarna till foderbordet för korna att sticka in huvudena i. De går också att låsa om man skulle vilja det.

Karlsdotter

 • Inlägg: 1434
  • Ångermanland
SV: Kor i kort- och långbås
« Svar #7 skrivet: 10 jan-19 kl 09:19 »
Det där kan vara en modell som kallas mellanbås ett mellanting mellan lång och kortbås. De blev aldrig så populära då de hade fler nackdelar än fördelar.
När korna kan sticka ut huvudet och äta ska grinden vara sned så de har grinden mot bogen och de kommer då närmare rännan. När de inte kan äta och inte kommer genom grinden ska den vara rakt upp så att de har bättre längd och kan resa sig och lägga sig mer ergonomiskt för en ko

Tjalve

 • Inlägg: 3202
  • Blekinge
SV: Kor i kort- och långbås
« Svar #8 skrivet: 10 jan-19 kl 19:59 »
Är ju rätt smalt foderbord så förstår om det kan vara smidigt att stänga ute huvudena när man utfodrar. Vissa låser fast huvudena när de mjölkar för att öka kontrollen utan att det är långbås för den saken. Bäst är att mäta båsballen för att se om den är lång nog.
Socialism is a philosophy of failure, the creed of ignorance, and the gospel of envy, its inherent virtue is the equal sharing of misery.

WP

 • Inlägg: 168
  • Södermanland
SV: Kor i kort- och långbås
« Svar #9 skrivet: 10 jan-19 kl 20:49 »
Intressant! Jag hade aldrig klurat ut det här själv. Det står faktiskt mellanbås på Jbvs sida, har aldrig hört det förr.

”För kortbås med begränsning framåt, så kallat mellanbås, ska avståndet mellan begränsningen på foderbordet och båspallens bakkant, som du ska mäta 1 meter över båspallen, vara lika med båslängden för långbås.”

Då är det godkänt för mina djur, fast det spelar ingen roll för de är inte uppbundna annat än undantagsfall.

Men jag blir inte helt klok på varför de skulle vara närmare rännan när grinden är sned. Den fälls ju utåt och övre kanten kortar inte avståndet. Jag måste ut och titta, kanske ser det med nya ögon nu.

Förklara gärna om det är några nackdelar jag bör känna till. Vi har möjlighet att lägga för rännorna och stänga för så att det blir en liten gruppbox eller kalvningsbox vid behov, och då används ätfronten fortfarande.


WP

 • Inlägg: 168
  • Södermanland
SV: Kor i kort- och långbås
« Svar #10 skrivet: 10 jan-19 kl 20:51 »
Å foderbordet har en lucka i taket ovanför sig till höloftet så det går att portionera ut direkt därifrån.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

129 gäster, 1 användare
kentaur47

* Forum

* Om tidningen Åter- Mycket intressanta uppslag! Blev väldigt sugen på att skaffa höns. Efter större delen av renoveringarna på huset är klara så ska jag bannemig också skaffa mig några höns!
/Dennis Bengtsson

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser