Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Mobit bredband från tak till tak.  (läst 685 gånger)

Trampfärja

 • Inlägg: 8
  • Gästrikland
Mobit bredband från tak till tak.
« skrivet: 17 sep-18 kl 21:15 »
Bara en liten tanke.

Hur vore det om folk började bygga sitt eget mobila bredband genom ett system där alla har en antenn som inte bara skickar och tar emot från en leverantör utan där var antenn på vart hustak också vidarebefodrar data så ett nät av hemmaanvändare helt utan behov av mast kan uppstå.

t.ex. Anders antenn tar emot och skickar data till Saras antenn som tar emot och skickar både till Anders och Saras data vidare till Berits antenn, vidare till Gunnars antenn, till Daniels, till Jasmins, till Lars och till den server som levererar till själva nätet.

Det skulle betyda att så fort en granne i närheten har kunnat nå nätet så kan nästa som känner sig lockad också köpa en sådan antenn, vilket ger nästa person möjligheten osv.

simon.arvestrand

 • Inlägg: 669
  • Östergötland
SV: Mobit bredband från tak till tak.
« Svar #1 skrivet: 17 sep-18 kl 21:30 »
Ju fler det blir ju långsammare det blir.

Skickat från min SM-G960F via Tapatalk


Alexn72

 • Moderator
 • Inlägg: 1352
  • Skåne
SV: Mobit bredband från tak till tak.
« Svar #2 skrivet: 18 sep-18 kl 12:26 »
Tyvärr så blir ett sånt nät känsligt för störningar om paketen bara skickas genom en länk.

5g bygger på något likande men ändå inte.

Trampfärja

 • Inlägg: 8
  • Gästrikland
SV: Mobit bredband från tak till tak.
« Svar #3 skrivet: 19 sep-18 kl 19:29 »
Jo självklart skulle det bli svårt för första antennen i en kedja att hantera och skicka all data vidare, om den kedjan håller säg tusen hus, men med dagens teknik borde väl inte tio tusen mbit vara en omöjlighet när de flesta routrar redan kan hantera 1000mbit, vilket för tusen hus skulle kunna räcka till tio mbit per hushåll.

Ang. störningar, så behöver det kanske inte endast skickas genom en länk. En kedja skulle kunna dela sig i ett nät när det lämnat de första husen. Och blir det en störning vid en punkt kunde det ta en omväg förbi Berits hus och vidare till dit datan ska. Ett intelligent system borde utan problem kunna räkna ut smidigaste vägen.

Tänker mig annars ett annat problem angående hur vi bor i landet. Det mesta är skog utan hus, sedan finns det byar och städer, men där finns ett rejält avstånd från bygd till bygd. Skulle kanske kräva några riktade antenner mellan hus i olika städer, men då blir det svårt att komma förbi geografisk terräng, utan att bygga master med fri sikt från ena byn till andra byn.

Inga problem i större städer dock, där det finns bostäder överallt, och gått om servrar att knyta upp sig till.

torbjorn

 • Inlägg: 10823
  • Medelpad
SV: Mobit bredband från tak till tak.
« Svar #4 skrivet: 19 sep-18 kl 21:22 »
Ett sånt här "självkonfigurerande" nät där signalen vid behov kan hoppa vidare via vanliga användare påminner om det som inom amatörradiovärlden brukar kallas packet radio. Ett numera ganska ålderdomligt och långsamt sätt för datakommunikation via radio, vanligtvis kör man 1200 baud (alltså 1,2 kbit/sekund eller om man så vill 0,0012 Mbit/sekund). Det hela kom till på 80-talet och hade kanske sin storhetstid under första halvan av 90-talet.  Standarden heter AX25.

Skröpeltorparn

 • Inlägg: 81
  • Uppland
SV: Mobit bredband från tak till tak.
« Svar #5 skrivet: 20 sep-18 kl 08:28 »
Vad skulle vinsten vara?
 Att många kan använda ett abonnemang?
För några år sedan fanns det ett antal artiklar om en billig dator med denna möjlighet inbyggd, tänkt för undervisning i utvecklingsländer. Där med dålig täckning kan jag förstå iden.
Här förstår jag den inte som annat än ett sätt att använda grannens internetanslutning. Bor man i skogen fungerar det inte, eller kräver avancerade radiolänkar. Bor man i tätort, ja då finns oftast enklare möjligheter.

Trampfärja

 • Inlägg: 8
  • Gästrikland
SV: Mobit bredband från tak till tak.
« Svar #6 skrivet: 20 sep-18 kl 19:35 »
Nja vinsten skulle vara att komma runt de privatägda bredbandsnäten, och slippa de enstaka 4g-jättarna, som inte längre konkurrerar speciellt mycket. Att dela på ett abonemang skulle inte vara tillåtet enligt de avtal som finns, och inte mycket att dela på. Mao. skulle det vara ett billigare kollektivt abonemang.

Just nu bekymrar det mig att folk måste betala 10000-35000kr för fiber, pengar som företagen använder för att bygga ut nät som de sedan äger åt oss, trotts att det är vi som betalt dem. Inga 4g-abonemang erbjuder fri surf.

Intressant med amatörradio! Då låter det ju fullt möjligt, speciellt i takt med att tekniken blir billigare.

Gissar då på att 5-g då är en blandning mellan mobil-mobil-kommunikation och vanliga mobila nät?

rikardn

 • Inlägg: 154
  • Västergötland
SV: Mobit bredband från tak till tak.
« Svar #7 skrivet: 20 sep-18 kl 19:43 »
Det finns några olika lösningar med mesh-noder och ptmp/mptmp för redundans. Gemensamt för alla är att så fort du börjar kedja noder, så tappar den 50% teoretiskt kapacitet för varje nod i kedjan, så den behöver ta hand om sin egen plus nästa nod's trafik mm.

http://project-byzantium.org/ är kanske inte riktigt vad som efterfrågades, men har kuliga ideer.
https://www.openmesh.com/ och https://www.ubnt.com/ har båda produkter för wifi och hantering av dessa.

Men som med allt annat, ju "färdigare" sakerna är, desto större blir investeringen.

Använder själv Ubiquiti's produkter för de wifinät som jag skall sköta.

/Rikard


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

* Forum

* Om tidningen Åter- Köpte numret främst för att jag tänker lära mig spinna, men förutom det fanns mycket annat intressant, som skötsel av naturbetesmarker och hoppfulla nybörjarbrev!
/Johanna W

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser