Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Hur förhindra röveri?  (läst 613 gånger)

hofboss

  • Inlägg: 168
    • Skåne
Hur förhindra röveri?
« skrivet: 07 aug-18 kl 23:02 »
Jag har en avläggar bigård hemma för att enkelt kunna övervaka, följa och drivfodra men grannens bin  (1500 m bort på två olika platser) gör tappra röveriförsök trots att flusteröppningen bara är 7x7 mm, det stoppar bålgetingar men släpper in obehörig trafik, hur får man stopp på detta?
Har tänkt på att offra lite socker/ lösning på en öppen fodring 1,5-2 km ifrån avläggarna för att lätta på trycket för avläggarna.

Andra funderingar och lösningar emottages tacksamt. 
« Senast ändrad: 08 aug-18 kl 07:45 av hofboss »

 

christelle

  • Inlägg: 7707
    • Blekinge
SV: Hur förhindra röveri?
« Svar #1 skrivet: 08 aug-18 kl 13:29 »
Är röveriet så omfattande att avläggorna far illa är det bäst att flytta dem, men finns det fungerande drottningar i dem som är igång med äggläggning så kan en prova att sätta på vattenspridaren ett par dagar så att det inte blir så intressant för rövarna att surra runt avläggorna. Men då måste avläggorna ha foder och vatten inne i kupan. Foder och vatten ges efter att det blivit mörkt. Bra är att sätta "tak" över flustret så att bina i kupan, trots vattnande, kan ta sig någorlunda torrskodda ut och in.
Du kan fodra med honung i din egen bigård med honung ifrån din egen bigård - socker går ju också bra om allt skattande är klart.
Spä det öppna fodret så att sockerhalten blir 20-max 25 %. Alla rövare kommer att samlas vid matningsplatsen (eftersom det regnar vid kuporna) så det är bättre att mata öppet närmare avläggorna så att rövarna byter matplats, tror jag.
The woods are lovely, dark and deep.
But I have promises to keep,
and miles to go before I sleep.   R. F.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

* Forum

* Om tidningen Åter- Som alltid mycket nöjd. Stycket med "Att ta vara på en gris" var kanon på alla sätt! Gillar nybörjarbreven mycket.
/Marie Mårtensson

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser