Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Konservera ägg 8 månader+  (läst 7923 gånger)

Ofgrid

  • Inlägg: 3
    • Västergötland
Konservera ägg 8 månader+
« skrivet: 08 mar-18 kl 21:19 »
Hej
Ny här.

Youtube är otroligt spännade och man hittar intressanta videoklipp.
Följer en familj som är homesteaders. Dvs
De gör många saker på gammalt  vis.

https://youtu.be/bTlcCvvUjl0

https://youtu.be/aaQLqKhSxY0
Jag undrar lite vad hon använder och hur mycket av varje.  Som jag fattar det ska man ha filtrerat mycket rent vatten destilerat och kalciumhydroxid som är bränd kalk. Har jag fattat rätt?

Har försökt hitta på svenska men finner bara om vatten glas som inte är samma sak.

kurt

  • Inlägg: 3488
SV: Konservera ägg 8 månader+
« Svar #1 skrivet: 09 mar-18 kl 08:35 »
Eftersom jag inte tittar på Youtube, så har jag inte sett filerna ovan, men jag gissar att det kan vara


https://en.wikipedia.org/wiki/Century_egg
http://www.instructables.com/id/century-eggs/

PS. Skall man bara förvara ägg några månader, så behöver man inte krångla så där, de håller 3 månader utan något alls, längre ändå om man doppar dem i paraffin

 

DennisCA

  • Inlägg: 2638
    • Finland
SV: Konservera ägg 8 månader+
« Svar #2 skrivet: 09 mar-18 kl 09:01 »
Kolla Townsends, mycket historiskt matrelaterat där:

https://www.youtube.com/watch?v=yUYgguMz1qI

Även "pickled eggs":
https://www.youtube.com/watch?v=NojtlqEUE0A

Släckt kalk (slaked lime) är väl den metod han säger funkar bäst. Det kan man köpa i byggaffärer, jag tror mig har läst nånstans det inte är helt släckt det man köper så man bör lägga det i vatten nån vecka så blir det helt släckt.

Karlsdotter

  • Inlägg: 1497
    • Ångermanland
SV: Konservera ägg 8 månader+
« Svar #3 skrivet: 09 mar-18 kl 09:33 »
Det har inget med de kinesiska äggen att göra alls.

Förutom att förvara ägg i vattenglas så kan man förvara dem i kalkvatten, meningen var att kalken skulle täppa till porerna i äggen så de höll sig längre. Aska ska också fungera men den ska vara fint siktad och torr.

Men ägg håller väldigt bra, många månader utan att använda sig av kemikalier. Linda äggen i lite papper och ställ dem upp, vänd sedan en gång i veckan, håller länge. När man använder ägg som lagrats länge så knäck inte alla i samma skål till pannkakor eller bak utan knäck ett och ett i ett glas och häll samman i bunken, är ett dåligt så kan man kasta det och inte alla.

Finns en gammal tråd om detta med långlagring av ägg på forumet


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

607 gäster, 2 användare
sweeper, wazi

* Forum

* Om tidningen Åter



- Precis som flera andra skriver så är det här en tidning som aldrig tycks bli inaktuell. Det senaste numret är precis lika intressant som det som kom för flera år sen. Att varje nummer har ett sorts register på baksidan som ger en snabb överblick av vad tidigare nummer sedan många år tillbaka har handlat om, gör det lätt att hitta precis vad man vill läsa om just nu.

Har man läs-svårigheter kan man dock ha lite invändning mot det lilla typsnittet och den täta texten, speciellt annonserna och baksidorna med extra liten text mot en flerfärgad bakgrundsbild.
/Jennifer

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser