Om man ska rena vatten bör man börja med att fundera på vad det är för otrevligheter man vill bli av med ur vattnet, innan man bestämmer hur man ska rena det.
Alla dåliga vattenkvaliteter är inte dåliga på samma sätt, och vissa reningsmetoder fungerar på vissa sorters vatten, andra på andra sorter.
De flesta magsjukeframkallande bakterier dör av en snabb uppkokning men kokning 10 minuter eller mer kan behövas på en del mer seglivad ohyra, t ex cryptosporidium.
Träkolsmetoden kan ta bort en del dålig lukt och kanske brunfärg pga humus, men jag tror inte man kan anse att den duger som desinficering av vattnet. Och det är nog högst ohälsosamt att använda träkol av tveksamt ursprung (t ex från tryckimpregnerat trä, trä som har varit målat med ohälsosamma färger mm).
Beträffande tipset om ölbryggning så kan man väl tillägga att antingen dör alla bakterier, eller också misslyckas jäsningen och ölet blir mer eller mindre odrickbart. En lyckad jäsning kan alltså ses som ett gott tecken. Virus och andra parasiter är man dock inte säker mot genom jäsningar.