Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Mjödtillverkning  (läst 5112 gånger)

Georgisten

  • Inlägg: 2207
  • Mest biodlare, men mycket annat också.
    • Östergötland
    • Östgöta Honung - förädlad nektar från Östergötlands flora
Mjödtillverkning
« skrivet: 04 maj-07 kl 06:55 »
Hejsan.

Är det någon här som har gjort eget mjöd?

Tacksam för råd och recept!
Ingen enskild människa kan hävda att den äger jorden, inget enskild människa eller kollektiv kan hävda att de äger andra människor.

Radar

  • Inlägg: 1693
    • Jämtland
Re:Mjödtillverkning
« Svar #1 skrivet: 04 maj-07 kl 10:54 »
Som alltid när det gäller hembryggda drycker:

http://www.bryggforum.com/
Tiden går, som allting annat.
Här går den fort så förbannat.

ysterkvist

  • Gäst
SV: Mjödtillverkning
« Svar #2 skrivet: 02 feb-08 kl 13:59 »
Hej!
Jodå, jag har gjort mjöd, hittar inte receptet just nu men jag ska leta. Kul grej, men jag kan inte påstå att det var gott!
Däremot starkt! ;)

Fritjoff

  • Inlägg: 368
SV: Mjödtillverkning
« Svar #3 skrivet: 03 feb-08 kl 23:06 »
Hejsan.

Är det någon här som har gjort eget mjöd?

Tacksam för råd och recept!


Har just satt ut två satser i jordkällaren för att låta jästen "somna in" efter jäsning i 8 veckor ungefär.

Den första och stora satsen är ett helt naturligt recept där man tar tillgodo allt det fina i honungen och
dess läkande kraft. Provsmakning har gett fin fint resultat. Var lite förundrad över hur fint vildjäsningen gick! Två hekto honung i en halv liter vatten lät jag sitta ute i en burk, utan lock, på höstkanten ett par nätter. Sedan satte jag på lock och vattenlås, och den satte igång bra! Matade den lite och byggde upp den, och sedan blandade i den i den stora satsen. Jag använde bara bra, dyr, lokal honung. Det är lockande att köpa den billiga storköpshonungen, men i just den här satsen ville jag ha kvalitet. Detta recept kommer från Kalle Runristare och du hittar det här: http://runristare.se/vikingtips/mjod/mjod.html

Den mindre satsen är en karamell-honung och äppel mjöd! Hittils luktar och smakar det VÄLDIGT gott! Inte helt klart ännu då jäst smaken fortfarande finns kvar. Kommer inte ihåg var jag hittade den ,men det var något forum..

Jag använde här en kommersiell jäst sats, lite fusk kanske men jag ville att den skulle bli klar lite snabbare. Vildjästen är lite segare verkar det som... Hittade en Sweet Mead jäst online.

Plocka eller köp 5 medelstora äpplen. Ta ur, men lämna skalet på. Tärna.

Tog billig honung, ett och ett halvt kilo ungefär och karamelliserade en del. Iochmed dom höga temperaturerna vid detta så förstörs det sunda med honungen i alla fall, så jag köpte den billiga.

2 Dl vatten med ett halvt kilo honung går i kastrullen. Koka på hög värme i 20 minuter ungefär tills honungen är mörkbrun.  Stjälp i ett tärnat äpple och låt det koka med en kort stund, 20-30 sekunder kanske.

Ta av värmen, och fyll på med 5 liter vatten och resten av honungen (ett kilo). Stjälp i resten av äpplena. Rör om, kolla temperaturen så att det inte är för varmt, häll över i ett jäskärl och sedan stjälp i jästen. Korka upp med vattenlås och ställ varmt (20 grader eller så).

Efter en vecka ska du ta ur alla äppelbitar. Tror det var nånting om att skalet ger en bitter bismak annars.

Vänta tills det har jäst klart, det slutar pluppa... Ställ kallt (jordkällare är bra) i en vecka så att det får klarna upp, och jästen går i dvala och sjunker till botten. Mjöd mår bra av att mogna och utvecklar karaktär, allt i från ett par veckor till ett år!


Radar

  • Inlägg: 1693
    • Jämtland
SV: Mjödtillverkning
« Svar #4 skrivet: 17 mar-08 kl 16:01 »
Lite nyfiken på hur det har gått
Tiden går, som allting annat.
Här går den fort så förbannat.

Fritjoff

  • Inlägg: 368
SV: Mjödtillverkning
« Svar #5 skrivet: 17 mar-08 kl 17:48 »
Lite nyfiken på hur det har gått

Har nu tre olika mjöd som är buteljerade och lagrade i nån månad nu.

Den första är den "naturliga" mjödet, ej eftersötat. Det smakade jättegott vid flaskning men smakar nu vinäger nästan.. hmmmm.

Den andra satsen, som är delad med den första eftersötade jag med honung efter jag var "säker" att jästen hade dött ut. Det hade den dock inte så nu har jag kolsyrad mjöd! Och riktigt gott oxå, friskt och fin smak med lite bubbel i(hoppas flaskorna håller!). Honungssmaken är nästan obefintlig, mest en eftertanke där bak i gomen.

Den tredje äppel-karamell mjödet har jag inte testat sen jag tappade upp det, men det ska göras ikväll. Återkommer då.

Kerstin Linnea

  • Inlägg: 571
SV: Mjödtillverkning
« Svar #6 skrivet: 11 feb-09 kl 22:40 »
Det måste väl gå att ta gamla flaskor som det varit mosserande vin i av typen amadeus och rengöra ordentligt och trycka i en ny kork, dom är till för att tåla tryck om man vill ha med kolsyra i ....
« Senast ändrad: 26 mar-09 kl 14:43 av Kerstin Linnea »

Lycka

  • Inlägg: 4229
    • Ångermanland
SV: Gammaldags mjölk
« Svar #7 skrivet: 01 mar-09 kl 18:14 »
Kommer bara ihåg att pappa och farfar provade att göra mjöd.
Båda var biodlare.
eftersom ingen av dem nyttjade starkt så bjöd de en kompis.
De ville kolla hur mjöden blev.
Tror att styrkan blev över förväntan
Kollegan hade vissa svårigheter att ta sig hem.
Hedemorahöns


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

559 gäster, 3 användare (1 dolda)
Ljunghonung, skräptanten

* Forum

* Om tidningen Åter



- Bästa tidningen!
/Gabriella S

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser