Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Måste mjölken komma från en borde eller finns den i butik? (Ystning)  (läst 1452 gånger)

Dajjmen

  • Inlägg: 7
    • Skåne
Hej.

Ny här och har snöat in på att göra egen ost. Men om jag har förstått det rätt så måste osten vara opastöriserad och går därför inte att köpa i butik? Finns det ingen mjölk i butiken som jag kan använda mig av (Gammaldags eller lågpastöriserad mjölk?) eller måste jag leta efter en bonde att köpa min mjölk av?

//Dajjmen

kurt

  • Inlägg: 3493
Dumheter! Det går utmärkt att köpa mjölk i butiken och göra ost på. Undvik bara UTH-mjölk som står i rumstemperatur.  Se t ex recept:

http://blogg.ostlabbet.se/2014/09/15/ostskolan-del-1/

samadams

  • Inlägg: 29
    • -
Helt korrekt. Lågpastoriserad (gammeldags mjölk) funkar bra, högpastoriserad funkar inte alls. Däremot påstås det ibland att helt opastoriserad mjölk ger mer. Å anda sidan ska vissa ostar, som parmesan, enligt recept vara gjorda på lågpastoriserad.

Dajjmen

  • Inlägg: 7
    • Skåne
Tack för svaren!
Vad skönt :D
Då kör jag på gammaldags mjölk ist. Jag gjorde lite eftersökningar och hittade  att man kan tillsätta lite Kalciumklorid för att vad jag förstår återställa pastöriseringen i mjölken. Men känns kanske inte nödvändigt nu när jag vet att jag kan köpa mjölk i affären.

Länk till hemsidan där jag läste detta:
"This type of salt solution is used to restore balance and add soluble calcium back into the milk after it has been pasteurised and homogenised"

https://www.littlegreenworkshops.com.au/product/calcium-chloride-with-dropper-cap/

//Dajjmen

kurt

  • Inlägg: 3493
Man tillsätter kalciumklorid till endel ostrecept, för att få effektivare ystning. Men pastöriseringen påverkar inte kalciumhalten i mjölken:

" Studies have shown that both the concentration of calcium and its bio-availability are not affected by pasteurization (Rolls and Porter, 1973; Zurera-Cosano et al., 1994)."

http://www.fda.gov/Food/FoodborneIllnessContaminants/BuyStoreServeSafeFood/ucm247991.htm

macker

  • Inlägg: 156
    • Skåne
Kalciumklorid använder man till mjölk som inte är helt ny

Harry Tiften

  • Inlägg: 184
    • -
Äntligen börjar ja fatta! Borde finns i bordepraktikan väl, sånt som man borde?

Harry
Drick träsprit!

Dajjmen

  • Inlägg: 7
    • Skåne
Äntligen börjar ja fatta! Borde finns i bordepraktikan väl, sånt som man borde?

Harry

haha, ja samma här, skönt att det finns kunnigt folk som vill dela med sig :D

samadams

  • Inlägg: 29
    • -
haha, ja samma här, skönt att det finns kunnigt folk som vill dela med sig :D

Jag rekommenderar dessa två ystare med recept och videos:

https://www.youtube.com/watch?v=q0QzytxYeI8

https://www.cheesemaking.com/recipes/recipedetails.html

Dajjmen

  • Inlägg: 7
    • Skåne
Jag rekommenderar dessa två ystare med recept och videos:

https://www.youtube.com/watch?v=q0QzytxYeI8

https://www.cheesemaking.com/recipes/recipedetails.html
ja! Gavin Webber var den personen som in mig på detta, han har många bra tips. Den andra länken var ny för mig så den kommer jag att kolla mer på.
Tack ska du ha. Ha en bra helg!

samadams

  • Inlägg: 29
    • -
ja! Gavin Webber var den personen som in mig på detta, han har många bra tips. Den andra länken var ny för mig så den kommer jag att kolla mer på.
Tack ska du ha. Ha en bra helg!

Detsamma!


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

618 gäster, 5 användare (2 dolda)
javill, statustrött, antlina

* Forum

* Om tidningen Åter



- Längtar alltid till nästa nummer. De kommer aldrig tillräckligt ofta!
/Annelie R

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser