Skulle svenska myndigheter spåra ett utbrott av shigatoxinproducerande E. coli till mjöl, så lovar jag att det omedelbart skulle hamna i media! Jag har mycket svårt att tro att NÅGOT enda Svenskt bageri (inte ens de allra största) idag har aktiv kontroll av sjukdomsalstrande bakterier i sina ingredienser! Just mjöl anses ju normalt vara tämligen riskfritt, det är därför detta är udda, men nu har det skett flera ggr. i USA, inom ganska kort tid.
Ett fall av stafylokocker : På ett ålderdomshem blev 109 av 378 matgäster mycket snabbt sjuka. Nio personer lades in på
sjukhus. Sjukdomen hade orsakats av stafylokocker i apelsinris. Riset hade kokats dagen före, förvarats i rumstemperatur under natten och sedan blandats med apelsiner och grädde.
Ett fall av magsjukevirus Efter ett restaurangbesök fick över 300 personer häftiga kräkningar, diarréer och i vissa fall feber.
Nästan alla hade ätit på samma restaurang mellan klockan tolv och tre samma lördag. Det framkom senare att en anställd på restaurangen varit sjuk och kräkts inne på en personaltoalett på morgonen
Så visst har folk blivit sjuka , men vi har kanske klarat e.coli