Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Vilket kraftfoder till dräktiga tackor?  (läst 2729 gånger)

FridaLindås

 • Inlägg: 4
  • Småland
Vilket kraftfoder till dräktiga tackor?
« skrivet: 21 jan-16 kl 16:50 »
Har (förhoppningsvis) 8 dräktiga tackor här hemma. Nu undrar jag om någon kan rekommendera något kraftfoder, märke? Har läst lite om svenska foders fiol vital.

olivia.k

 • Inlägg: 1459
  • Jämtland
SV: Vilket kraftfoder till dräktiga tackor?
« Svar #1 skrivet: 22 jan-16 kl 20:10 »
Jag tror de flesta ger spannmål som hel korn eftersom pellets ändå innehåller spannmål fast i en dyrare förpackning. Sen kanske det innehåller soja och sådant som inte växer i Sverige och pga miljöbelastningen kanske man ska hålla sig till lokalproducerat.

skogaliten

 • Inlägg: 1023
  • -
SV: Vilket kraftfoder till dräktiga tackor?
« Svar #2 skrivet: 25 jan-16 kl 01:57 »
Det mesta av råvarorna i pelletsen från våra stora foderproducenter (svenska foder, lantmännen) kommer från svenskproducerat spannmål, eller i förekommande fall svensk potatisprotein.

Skillnaden mellan spannmål och pellets är att pelletsen innehåller mineraler, vitaminer och  (lite) selen också, och att de "alltid" håller samma näringsvärde. Dessutom är pelletsen så behandlade så att de inte ger urinsten till bagglamm.

Dessutom så håller pelletsen normalt en mycket god hygienisk kvalitet, medan spannmål (ärtor, åkerböna) kan variera en hel del, i synnerhet sådant man hämtar själv hos den som odlat. Att köpa spannmål i säck i foderaffären, istället för pellets, är enligt mig en dumsnål affär, eftersom man då måste komplettera med vitaminer och mineraler, så att besparingen i pengar blir alldeles för liten.

I små besättningar, och när man inte odlar egen spannmål eller kan få köpa mycket billigt av en nära granne, så gör man det oändligt mycket lättare för sig genom att använda pellets. Det är berikat, smakligt för djuren, lätt att "dosera" och är betydligt bättre för matsmältningssystemet än ren spannmål, i synnerhet om man måste ge stora givor om grovfodret har låga värden.

För att veta lite mer exakt, hur mycket kraftfoder man ska ge, behöver man egentligen ha analyserat grovfoder, och man behöver göra en enklare beräkning.
Har man oanalyserat grovfoder, så blir det lite svårare, men tidigt skördat innehåller i regel mer protein än senare skördat, så då får man göra lämpliga antaganden om grovfodrets näringsinnehåll, baserat på gräs- och baljväxtinnehåll samt skördetidpunkt, hur gödlad vallen varit m.m.

Hur som helst, så behöver man komplettera kraftfodret med E-vitamin/selen och mineraler av lämplig typ, till dräktiga tackor.


swedpatch.se

 • Inlägg: 2
 • www.swedpatch.se
  • Hälsingland
  • www.swedpatch.se
SV: Vilket kraftfoder till dräktiga tackor?
« Svar #3 skrivet: 30 mar-16 kl 21:56 »
Vete - hel - är det ok kraftfoder för t.ex mina Helsingefår?

skogaliten

 • Inlägg: 1023
  • -
SV: Vilket kraftfoder till dräktiga tackor?
« Svar #4 skrivet: 31 mar-16 kl 00:09 »
Helt korn är betydligt bättre än helt vete till får, korn är bästa spannmålet till får. Havre är också bättre än vete.
Både korn och havre innehåller bättre protein och energi än vete. Vete är för rikt på gluten för att vara riktigt lämpligt.

Spannmål ska alltid ges helt till får.

För att veta hur mycket, och vilken sorts kraftfoder som behövs/är lämpligast till fåren, så behöver man en analys på grovfodret.

Är fåren dräktiga, så behövs protein och E-selen tillskott förutom energi. Mineralfoder och salt behövs alltid. Icke dräktiga får behöver oftast inget kraftfoder, om de bara har rimligt grovfoder.

Har man få får, och saknar analyserat grovfoder, så är fårpellets bättre än spannmål givet på måfå.
Ger man pellets, så kan man vara säker på att smältbarhet och allmän kvalitet är god, samt att sammansättningen passar för får. Pelletsen är också berikade med rätt sorts mineraler och vissa sorter med viktiga vitaminer samt lite (inte tillräckligt för dräktiga djur) selen.
Icke kvalitetskontrollerad spannmål kan ha varit utsatt för dålig lagring t.ex. och innehålla mögelgifter som tolereras av kor men som skadar får.

Ett par säckar fårpellets är billigare än att hälsoproblem, klena lamm, och veterinärbesök.    


Dela detta:

* Inloggade just nu

* Forum

* Om tidningen Åter- Reportaget om ostkursen gör att man blir så sugen!
/Sanna h

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser