Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Försäljning av lammkött  (läst 3262 gånger)

Antessons

  • Inlägg: 4
    • Östergötland
Försäljning av lammkött
« skrivet: 14 mar-15 kl 17:54 »
Har funderingar på att försöka sälja "lamm på rot"
Alltså ge kunden möjlighet att köpa sitt lamm och följa det genom sin levnad genom studiebesök osv.
Tankar om idén? Lämplig prissättning?
Kan man sätta ett pris innan djuret är fött?
Tänker alltså någon form av "crowd funding" eller vad begreppet är..

olivia.k

  • Inlägg: 1441
    • Jämtland
SV: Försäljning av lammkött
« Svar #1 skrivet: 14 mar-15 kl 18:29 »
Du får väl bestämma innan hur mycket kött kunden ska få.
Torsta har något liknande koncept, men det är tackan de följer och lammkött de får i slutändan.

http://www.torsta.se/torsta-tackor/

Antessons

  • Inlägg: 4
    • Östergötland
SV: Försäljning av lammkött
« Svar #2 skrivet: 14 mar-15 kl 18:57 »
Bra tips. Ungefär så.. Mer förslag?

Tankar om prissättning?

Prisnivå vid försäljning av köttlådor (helt/halvt) finstyckat, malet o vaccat. ?

Tjalve

  • Inlägg: 3153
    • Blekinge
SV: Försäljning av lammkött
« Svar #3 skrivet: 14 mar-15 kl 19:00 »
Ska man prissätta innan djuret är slaktat får man nog fundera på vem som står för riskerna. Djur kan bli sjuka, dö, växa dåligt mm. Är det pris per kg och när, vid vilken vikt slaktas lammet.
Socialism is a philosophy of failure, the creed of ignorance, and the gospel of envy, its inherent virtue is the equal sharing of misery.

Antessons

  • Inlägg: 4
    • Östergötland
SV: Försäljning av lammkött
« Svar #4 skrivet: 14 mar-15 kl 19:17 »
Tänker att man köper in sig på sitt lamm men garanteras en viss vikt.
Innebär ju naturligtvis att man får försöka hålla en buffert och inte sälja precis alla slaktdjur utan ta höjd för avgångar.

Tanken är ju att med nya grepp sälja fler lamm (eller vilket djur som är aktuellt) till rätt pris och att öka kassaflödet, sprida inkomsterna över året och dessutom veta i ett tidigt skede hur många djur/skinn som kan säljas utan att behöva blanda in de stora aktörerna..

Televinken

  • Inlägg: 21
    • Västergötland
SV: Försäljning av lammkött
« Svar #5 skrivet: 15 mar-15 kl 22:34 »
Mycket intressant koncept!
Har haft samma fundering efter att ha läst lite om andra som gjort det. Smart sätt att få in pengar i förväg, mycket att ligga ute med innan kött och skinn är betalat annars.
Problemet är väl som Tjalve säger att en tacka eller lamm kan dö och hur gör man då? Det kan ju också vara så att lammet visar sig vara väldigt bra avelsmässigt. Då vill man ju inte slakta  :)
Man kan ju skriva att man i möjligaste mån får tillbaka kött och skinn från "sin tacka". Eller helt enkelt bara säga att man får t ex 15 kg kött, 1 lammskinn och 1 kg garn och inte uttryckligen att det är av just den tackans lamm.

Spontant tycker jag Tostas kostar lite mycket. Inte dyrt med tanke på vad man får men att sälja något för 6000 kr känns svårt. Men jag kan ha fel.
Men att ta 4500kr för exemplet ovan kanske är görbart.

Någon som provat? Vore kul att höra om erfarenheter!

ärt

  • Inlägg: 560
    • Halland
    • www.lillanabben.se
SV: Försäljning av lammkött
« Svar #6 skrivet: 16 mar-15 kl 19:15 »
 vill inte vara taskig men min första tanke blev "mony makes the World go round....."
 Är det inte så bankerna har hållt på
Har själv inte djur men jobbar för egen maskin i liten verkstad. Några gånger har inkomsten bara blivit att sälja spånet
 Går det inte att förädla själva köttet, ullen, mjölken, skinnet...
 Kan tänka att där är otroligt mycket bestämmelser med att tillreda mat ex röka el göra korv. Men att slå sej samman med någon som redan har tillstånd o godkända lokaler...
 Hoppas ni finner en lösning som ger er det ni har behov av.
Ställ Ljuset i skäppan, det är där det behövs.

Televinken

  • Inlägg: 21
    • Västergötland
SV: Försäljning av lammkött
« Svar #7 skrivet: 17 mar-15 kl 08:24 »
vill inte vara taskig men min första tanke blev "mony makes the World go round....."
 Är det inte så bankerna har hållt på

Hänger nog inte med i den parallellen... Utveckla gärna.

Antessons

  • Inlägg: 4
    • Östergötland
SV: Försäljning av lammkött
« Svar #8 skrivet: 17 mar-15 kl 18:02 »
Hänger inte heller med riktigt.
Tanken var just nya sätt att dra in pengar och mer jämnt över året för att få den lilla världen att gå runt!?

Förädling är alltid mkt bra. Problemet är att det kräver lokaler och utrustning samt tillstånd som kostar pengar, och nånstans måste man börja om man inte begåvats med en stor kassakista från födseln.

Samarbete önskas också, problemet i många bygder i Sverige idag är att det saknas någon att samarbeta med..
Finns ofta någon/några större som producerar volym, bulk men väldigt få mindre nischade!

Nya ideer om "uthyrning" av djur eller liknande?


ärt

  • Inlägg: 560
    • Halland
    • www.lillanabben.se
SV: Försäljning av lammkött
« Svar #9 skrivet: 17 mar-15 kl 20:06 »
 man vet ju inte i framtiden om varan finns hur den är eller hur läget runt om är.
 Med bankernas görande menar jag att de hittar på ställen man kan placera sina pengar på/i utan att man där häller vet hur det går och hur omgivningen ser ut framåt i tiden. Leman Brothers var väl ett lysande exempel.
 En korv el nån annan förädlad produkt finns du kan klämma o känna. Men ett lam som man i förskott betalt för vet man inte om den finns. Vad händer om den stora stygga vargen kommer? Försäkra lammen? Jag som konsument måste då betala en högre kostnad för ni har gått in i en risk.
 Ja det är ungefär så jag menar o jag förstår problemet rent teoretiskt men inte fullt ut då jag själv aldrig haft djur i kommersielt bruk.
 Skulle ni inte kunna ha kurser djurhålning, förädling av råvara typ kött (skolors hemkunskaps salar är tillgängliga för sådant) beredning av skinn, tova karda jaga bort sniglar, bygga trummor av fårskin?
 Säker är det många som försöker finna sin väg nich o det är inte lätt men lycka till det är inte bara målet som gäller utan även vägen dit.
Ställ Ljuset i skäppan, det är där det behövs.

 

Televinken

  • Inlägg: 21
    • Västergötland
SV: Försäljning av lammkött
« Svar #10 skrivet: 17 mar-15 kl 21:59 »
Här är det ju inte frågan om att lämna över en risk på sina kunder utan hitta en tjänst som kompletterar den vanliga försäljningen.
Det är ju fortfarande jag som säljare som tar risken (och ska ta risken). Här ser jag egentligen inte någon skillnad. Och det här får ju vara ett komplement, man ska nog akta sig för att sälja för stor andel på detta vis så att man alltid kan leverera det man lovat till de som hyrt en tacka.

Jag ser just detta som att hitta sin nisch. Det här är ju en nisch som inte kräver speciellt stor investering. Ett sätt att kunna ta betalt för de där mervärdena som man som liten uppfödare annars har svårt att ta betalt för.
Vi har under året, främst vår och sommar, jättemånga som vill komma och titta på lammen och se hur det är på en gård. En del mest för att lamm är gulliga och en del för att de faktiskt vill få en närmare relation