Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Draghund som drar i kopplet.......  (läst 3156 gånger)

ensamvarg_17

 • Inlägg: 205
  • Dalarna
Draghund som drar i kopplet.......
« skrivet: 21 jun-14 kl 19:46 »
Har en Alaska/husky/tamaskandog på snart 9 månader som KAN vara lite dryg med att dra i kopplet. Idag var jag ute i skogen med honom och gick ca 2 km och allt gick toppen han gick med slakt koppel utan ryck och slit sedan kom 2 cyklister och cyklade om oss och en demon flög i honom och han släpade runt mig resten av vägen. Jag skällde på honom jag stannade så fort han drog Jag ryckte i kopplet  osv men utan resultat på slutet av promenaden gick det hjälpligt men inte bra.

Är det någon som har några tips????
Söker med ljus och lykta efter min andra halva som vill bo i skogen med mig ;-)

ensamvarg_17

 • Inlägg: 205
  • Dalarna
SV: Draghund som drar i kopplet.......
« Svar #1 skrivet: 21 jun-14 kl 19:48 »
Glömde skriva att jag faktiskt vill dra med honom framåt hösten vintern så jag vill inte att han ska bli av med allt vad drag heter.
Söker med ljus och lykta efter min andra halva som vill bo i skogen med mig ;-)

Torpfröken

 • Inlägg: 152
  • Uppland
SV: Draghund som drar i kopplet.......
« Svar #2 skrivet: 21 jun-14 kl 19:54 »
Varför inte börja med drag redan nu så han blir av med en del av sin energi? Jag låter de börja när de är runt 4 månader.
Koppelryck har ingen som helst verkan, är det din första egna hund så skulle jag rekommendera att gå på hundkurs ganska så omgående. Huskys är svåra att lära även för gamla rävar som jag, men vad jag brukar köra är vändtekniken, dvs jag börjar gå åt motsatt håll.

ensamvarg_17

 • Inlägg: 205
  • Dalarna
SV: Draghund som drar i kopplet.......
« Svar #3 skrivet: 21 jun-14 kl 20:46 »
Ok då får jag börja gå fram och tilbaka :-) Har du några tips för en nybörjare inom dragträning?
Man brukar ju rekomendera att inte belasta en hund innan den är 1 år är det något som inte gäller polarraserna man läser ju lite här och var att det är farligt för hunden att bli belastad innan 1 år?

Mvh Per
Söker med ljus och lykta efter min andra halva som vill bo i skogen med mig ;-)

Torpfröken

 • Inlägg: 152
  • Uppland
SV: Draghund som drar i kopplet.......
« Svar #4 skrivet: 21 jun-14 kl 22:20 »
Mitt tips är att inte hjälpa till för mycket, då lär sig inte hunden att det är dennes uppgift att se till att ni rör er framåt, även om det är uppförsbacke. Bättre är det att använda en hare, exempelvis någon som den gillar som kör före.

Vilken dragstil är det du vill köra?

Alltså, det där med att linda in jyckar i vadd är något av en myt som kommer från uppfödare som inte vill ta ansvar för sin kassa avel. Okej, jag skulle väl inte sticka iväg och köra Iditarod med ett gäng valpar, men normalt hobbydrag där man i maklig takt bygger upp distansen är inte farligt. Och AH och SH är i regel sunda hundar med få rasburna sjukdomar/missbildningar.

Luff

 • Inlägg: 999
  • Västergötland
SV: Draghund som drar i kopplet.......
« Svar #5 skrivet: 22 jun-14 kl 14:35 »
Draghundar vill ju dra - men det går att lära dom att gå i koppel. Dra=sele, koppel = gå ordentligt. Och rycka i kopplet är fullständigt meningslöst.
Cykla borde väl vara suveränt med din jycke.

Sen är en hund alltid trevligare att öva "gå ordentligt" med efter lite hjärnjympa.
Gör en sökruta på 3x3 m, det vill säga gå i en fyrkant så du ringar in ett litet område på 3x3 m- utrusta dig med 2-3 snusdosor med hundgott - riktigt gott godis - låt gärna hunden smaka när du "laddar" dosorna så han förknippar dosorna med gottgott.
Sen går du kors o tvärs i rutan, ner med händerna i gräset så ditt handfett doftar av sig, att slå en kullerbytta är heller inte fel.
Rutan ska vara full av din doft.
Sen lägger du ut snusdosorna i rutan. 
Första gången kan hunden få se att du grejar med något, visa dosan och låssas lägga den lite här o där, andra, tredje gången kan man göra det när hunden inte ser. Göm öppet i början, kanske vid någon tuva eller under en pinne.
Gå ut ur rutan på samma ställe som du gick in.
Sen fram med hunden kopplad till rutan. Välj ett kommando. Låt sen hunden leta i koppel i rutan. Det enda du styr är att den ska vara kvar i rutan. Hittar den dosorna så gör värsta affären av att berömma och öppna och låta den smaka, det sa vara spännande och en rejäl belöning, husse/matte ska vara idiotglad.
Ta sen undan hunden och göm igen - i samma ruta. Upprepa som ovan.
Tredje gången kan du gömma ordentligt om hunden förstått.
Nu har du en hjärntrött hund som troligen kan gå jättefint i koppel en stund.
//Luff

NirsOrs

 • Inlägg: 170
  • Jämtland
  • Nirs'Ors Kaniner
SV: Draghund som drar i kopplet.......
« Svar #6 skrivet: 23 jun-14 kl 12:09 »
Jag går just nu på en kurs där instruktören lär oss att vi ska få hunden uppmärksam på oss. Blir den intresserad av t.ex. en människa som går förbi och den vill dra dit så rycker man i kopplet och säger bestämt nej, och med godis eller leksak så ska man försöka att få hunden att fokusera på sin förare igen och inte bry sig om de man passerar. DU ska vara roligare och mycket mer intressant än det/de andra.

Så även jag rekommenderar att du går på kurs med din hund :)

Precis som Luff skrev så är det sakerna man använder som får hunden att veta vad som komma skall. Alltså när den får sele på sig får den dra, men när den får på sig halsband med koppel så ska den veta att då får den inte dra. Hunden lär sig fort gällande sina saker (och även hur matte/husse agerar innan sakerna ska hända med olika förberedelser), min hund blir galen när jag byter halsband på henne och sätter på henne ett lite bredare, då vet hon att då ska hon få åka bil och gå på kurs ;)
Hundägare, kaninägare, bokmal, spinnerska, tjej, samlare, tecknare, datanörd, kaninuppfödare, fotograf, klippare, rosa älskare, pianist. Också är jag lite galen emellanåt.

mulen

 • Inlägg: 225
  • Lappland
SV: Draghund som drar i kopplet.......
« Svar #7 skrivet: 22 jul-14 kl 23:56 »
Ang husky och drag. De draghundfolk jag känner brukar börja sätta in unghunden redan vid 6-7 månader i ett spann. Så att den får springa med lite. Men det gäller att vara riktigt försiktig och veta vad man gör. Min tik var ca 7-8 månader första gången hon fick på sig dragselen. Då fick hon följa med på en skidtur. Men jag tog i rätt mycket körde på fort och lät henne bara springa framför, sedan ökade jag det hela successivt med att hon fick dra lite här och där. Men med skidor så ska du ju alltid vara med hela tiden och kämpa på själv fast det är ju kul att få lite åkskjuts framåt :)

ensamvarg_17

 • Inlägg: 205
  • Dalarna
SV: Draghund som drar i kopplet.......
« Svar #8 skrivet: 23 jul-14 kl 00:11 »
Japp nu har jag gått enn privatkurs och det har blivit bra mycket bättre även möten med andra hundar har blivit bättre även om vi är oense många gånger (jag och hunden) om hur vi ska gå. men som sagt så går det åt rätt håll.

Per/Sacco
Söker med ljus och lykta efter min andra halva som vill bo i skogen med mig ;-)


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

190 gäster, 6 användare
Palle500, Pohja, Ett svart får, grimbart, alternaiv, lekman

* Forum

* Om tidningen Åter- Kvartalets höjdpunkt för mig, när det nye Åter kommer!
/Ann-Louise L

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser