Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  hur gör man maskros vin någon som har ett enkel och bra recept  (läst 10294 gånger)

magnus 71

  • Inlägg: 13
  • F.T.W
    • Skåne
skulle vilja göra maskrosvin men har inget recept någon som har ett enkelt bra recept

christelle

  • Inlägg: 7772
    • Blekinge
Plocka 3 ½ - 4 liter maskrosblommor. Rensa bort det gröna under blomman. Jag brukar vrida bort det. Lägg i ett tåligt kärl, spann eller krus, jag brukar använda ett gammalt Höganäskrus.
Häll 4 liter kokande vatten över de gulvita blombladen. Täck med handduk och tallrik och skaka/rör några gånger så inte bladen klumpar sig vid ytan.
Låt stå i 48 timmar.
Sila av blombladen och krama ur blombladsmassan ordentligt. Häll saften i en damejeanne eller annat lämpligt jäskärl.
Blanda 2 kg socker med 50 gram jäst, det tar en stund men brukar gå till slut att få blandningen flytande, ta lite socker i taget och rör runt ordentligt hela tiden.
Blanda ner jäst och sockerblandningen i den silade saften.
Skala tunt med potatisskalare 3 citroner och 3 apelsiner, jag använder ekologiska, och lägg skalen i saften. Använd inte det innersta vita på skalen det ger besk smak.
Pressa sedan citroner och apelsiner och blanda ner detta i saften.
Täck med ren duk och tallrik, eller med lock och allra helst med lock med jäsrör.
Skaka emellanåt så att skaldelar kommer under ytan och inte möglar. Jäser ut på några veckor (sila vinet innan du buteljerar) men blir godare av lagring, ganska lagom till Lucia då vi brukar smaka av årets maskrosvin. Lycka till!
The woods are lovely, dark and deep.
But I have promises to keep,
and miles to go before I sleep.   R. F.

Bell

  • Inlägg: 189
    • Västmanland
Hm jag behöver lite förtydliganden :-[
Hur blanda socker & jäst så det flyter?
Sak det bara var 4 liter vatten i hela proceduren? Hur mycket brukar du få färdigt vin :)
<3 Även rosen har taggar <3

christelle

  • Inlägg: 7772
    • Blekinge
Hm jag behöver lite förtydliganden :-[
Hur blanda socker & jäst så det flyter?
Sak det bara var 4 liter vatten i hela proceduren? Hur mycket brukar du få färdigt vin :)
Smula jästen och rör ner sockret i jästen i mycket små portioner (vanlig bakjäst) så kommer blandningen att bli flytande. Får man inte till det så det flyter kan man ta lite av maskrossaften och blanda med. Proceduren tar en stund så stressad får man inte vara  ;)
Detta recept ger 4-5 liter vin.
The woods are lovely, dark and deep.
But I have promises to keep,
and miles to go before I sleep.   R. F.

Bell

  • Inlägg: 189
    • Västmanland
Ah tålamod är en av ingredienserna ;)
<3 Även rosen har taggar <3

christelle

  • Inlägg: 7772
    • Blekinge
Ah tålamod är en av ingredienserna ;)
All vitillverkning i allmänhet kräver denna beståndsdel i processen, och maskrosvin i synnerhet, allt från plockandet av rena utslagna blommor till dekantering och avsmakning.
 :D
The woods are lovely, dark and deep.
But I have promises to keep,
and miles to go before I sleep.   R. F.

magnus 71

  • Inlägg: 13
  • F.T.W
    • Skåne
detta ska jag prova tackar för detta recept måste ut och plocka blommor nu hihiihihiih

Bell

  • Inlägg: 189
    • Västmanland
hm Detta tålamod... Hur länge dröjer det innan det börjar pluppa i behållaren? hm tålamod... Har ju kommit så här långt så nu är det bara "pluppandet" kvar ;)  o:)
<3 Även rosen har taggar <3

christelle

  • Inlägg: 7772
    • Blekinge
hm Detta tålamod... Hur länge dröjer det innan det börjar pluppa i behållaren? hm tålamod... Har ju kommit så här långt så nu är det bara "pluppandet" kvar ;)  o:)
Hur länge har du väntat?
The woods are lovely, dark and deep.
But I have promises to keep,
and miles to go before I sleep.   R. F.

Bell

  • Inlägg: 189
    • Västmanland
6 h  :-[  o:)
<3 Även rosen har taggar <3

christelle

  • Inlägg: 7772
    • Blekinge
Skaka runt det och kolla så det är tätt runt gummilock och jäsrör.
The woods are lovely, dark and deep.
But I have promises to keep,
and miles to go before I sleep.   R. F.

Bell

  • Inlägg: 189
    • Västmanland
När jag skakat så pluppar det så fint ett par gånger o sedan avstannar det, gissar på ett plupp/h om ens det.
Tror det är tätt eftersom vattensträcket rör sig.
<3 Även rosen har taggar <3

christelle

  • Inlägg: 7772
    • Blekinge
Det står inte för kallt?
The woods are lovely, dark and deep.
But I have promises to keep,
and miles to go before I sleep.   R. F.

Bell

  • Inlägg: 189
    • Västmanland
Tack snälla christelle för tålmodiga svar & tips  :-* Ställde behållaren på bänken ovanför diskmaskinen under natten & i morse så pluppade det så fint från behållaren  ;D Stod nog lite för kyligt för att starta.  :-[
<3 Även rosen har taggar <3

christelle

  • Inlägg: 7772
    • Blekinge
Så bra då :D
The woods are lovely, dark and deep.
But I have promises to keep,
and miles to go before I sleep.   R. F.

 

Bell

  • Inlägg: 189
    • Västmanland
2 veckor senare :) ;D
Ska det sluta pluppa helt innan man lägger det i flaska? Pluppar relativt sällan nu o:)
<3 Även rosen har taggar <3

christelle

  • Inlägg: 7772
    • Blekinge
2 veckor senare :) ;D
Ska det sluta pluppa helt innan man lägger det i flaska? Pluppar relativt sällan nu o:)
Efterjäser det efter buteljering flyger korkarna ut och vinet bubblar över och det som är kvar blir odrickbart. Vänta tills det är helt utjäst  ;)
The woods are lovely, dark and deep.
But I have promises to keep,
and miles to go before I sleep.   R. F.

Bell

  • Inlägg: 189
    • Västmanland
Efterjäser det efter buteljering flyger korkarna ut och vinet bubblar över och det som är kvar blir odrickbart. Vänta tills det är helt utjäst  ;)

Tålamod ska bli min nya grej ;) Jag börjar bli bra på det här nu :)
<3 Även rosen har taggar <3

Radar

  • Inlägg: 1693
    • Jämtland
Räkna med att det jäser minst två veckor till, men du kan ju börja fundera på att skaffa lite mer grejer nu.
En jäsmätare för att kolla att det säkert jäst färdigt. Kostar ca 50 kr.
Beroende på om jästen jobbar tills den dör. Om jästen fortfarande lever när allt socker jäst ut behöver du en påse jäs-stopp. 25-30 kr.
Maskrosvin bör stå väldigt länge innan man provsmakar och bör då ha klarnat av sig själv, men om tålamodet tryter kan du använda klarningsmedel. ca 30 kr.
Tiden går, som allting annat.
Här går den fort så förbannat.

Bell

  • Inlägg: 189
    • Västmanland
Räkna med att det jäser minst två veckor till, men du kan ju börja fundera på att skaffa lite mer grejer nu.
En jäsmätare för att kolla att det säkert jäst färdigt. Kostar ca 50 kr.
Beroende på om jästen jobbar tills den dör. Om jästen fortfarande lever när allt socker jäst ut behöver du en påse jäs-stopp. 25-30 kr.
Maskrosvin bör stå väldigt länge innan man provsmakar och bör då ha klarnat av sig själv, men om tålamodet tryter kan du använda klarningsmedel. ca 30 kr.
Ok skriver upp allt det på shoppinglistan, tålamod :)Behöver lite roliga saker att tänka på 
o:) Planerar att göra lite rabarbervin när behållaren blir ledig, fyller frysen så länge med rabarbern  ;D
<3 Även rosen har taggar <3


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

586 gäster, 4 användare
Forsnäs Hemman, Bokohammare, Nataks, gorlan

* Forum

* Om tidningen Åter



- Alltid lika härligt när åter trillar ner i brevlådan.
/EmelieT

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser