Jag har alltid intresserat mig för Mirabeller / Krikon, för de har varit mina favoritfrukter vid sidan av Havtornet.
Så jag har samlat litet anteckningar om dem: Det kan finnas felaktigheter, så tag det med en nypa salt:
Prunus cerasifera = Myrobalam = Körsbärsplommon = Terser
6-15 m höga buskiga träd. Den har rätt mörka blad, kan vara nästan purpurröda på vissa håll, samt vilda populationer. Vita eller rosa blommor. Helrunda frukter. Den får frotfarande heta P. cerasifera för den förekommer vilt. Alla kultiverade sorter bör heta P. domestica.
Krikon (gul eller röda) brukar räknas till ovan Prunus cerasifera i viss litteratur men förekommer enbart med gröna blad och runda frukter som kan vara plommonformade. Små prickar på skinnet förekommer. Egentligen borde dom heta P. domestica eftersom dom är förädlade.
Reine Claudes = Greengage/Gage
är en grönaktig snarlik sort som är litet större än Mirabeller eller Krikon. Brukar kallas Prunus domestica subsp. italica var. claudiana. Det finns en blå eller näranog blåsvart sån sort och den har ibland blandats ihop med Körsbärsplommon. Fruktköttet är grönaktigt. Små prickar på skinnet förekommer.
Susine som även kallas "japanskt plommon" eller "kinesiskt plommon" men även Ussuri heter Prunus salicina på latin. Dessa är lika stora eller större än Reine Claude-plommonen;, mycket större än Krikon men mindre än ett genomsnittligt plommon. Kulturformerna kan bli upp till 7 cm i diameter, men i regel är de 4-5 cm. Dom är rätt klotrunda och typ gula, gulröda eller röda/blåröda och odlas mycket i medelhavsländerna och i Kina. Fruktköttet är gulaktigt eller mörkgult/gulrosa. Träden är 9-12 m höga när de inte beskärs för odling. Det här är den sort som i Kina odlas lika mycket där, som våra motsvarande "Plommon" odlas här i Europa. Synonymer: Prunus triflora och Prunus thibetica.
Jag har länge trott att Mirabellerna, som vetenskapligt brukar föras under namnet Prunus domestica subsp. syriaca är samma sort som Krikon, men det är svårt att veta för namnen är förbundna med lokala traditioner och lokal namngivning. Mirabellerna är runda eller aningens plommonrunda precis som Krikon och storlek och smak är precis lika, både färska och kokta. Det finns något som kallas för "Viktoriaplommon" som jag inte vet om de är samma eller ej. Dessa sägs förekomma med gult fruktkött och gul eller röd utsida, precis som Krikon.
Mirabellernas ursprung är dock höljt i dunkel. Olika auktorer har olika åsikter. Någon tror att det är en korsning från Persien mellan Prunus domestica × cerasifera, en annan menar mellan Prunus cerasifera × spinosa. Förstågångsbeskrivningen namnger den som Prunus syriaca och idag (sedan 1959) går den under den vetenskapliga beteckningen Prunus domestica subsp. syriaca, alltså som en underart till det odlade plommonet. Många gamla fina sorter finns, mest gulfruktiga. En del gamla odlade sorter är utdöda. Förutom kompotter, sylt och kakor har man gjort skarpa såser utav Mirabeller.
Urspruget till alla dessa är en i Europa (särskilt östliga europa) och Asien förekommande vilt plommon, Prunus cerasifera. De har spridits även till Amerikanska kontinenten och finns förvildade litet överallt numera, i alla världsdelar och i alla klimatzoner på norra halvklotet.
Det finns fler intressanta odlade plommon
Kryp-plommon, Spilling, Ziparte och många, många fler.
Bild på några för jämförelse:
http://www.foodnews.ch/x-plainmefood/20_lebensmittel/images/pflaumen_k.jpgMvH
Christina G