Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Gamla datorer och fri programvara.  (läst 1228 gånger)

vilde

  • Inlägg: 140
    • Skåne
Gamla datorer och fri programvara.
« skrivet: 04 mar-07 kl 01:40 »
Hittade inget bättre forum än detta, men datorn är väl också ett sorts redskap.

Vill bara tipsa om att nu när Microsofts nya eländes operativsystem Vista kommer ut på marknaden och om de lyckas sälja det så kommer det att finnas en hel del nygamla datorer på marknaden. Många maskiner som kanske inte är mer än ett år gamla kommer inte att kunna användas, varför ska vi inte gå in på här.

Dessutom finns det redan en massa fungerande datorer som idag anses alldeles för slöa för att användas och det är rätt om man använder Microsofts programvara.

Vill du ha en billig dator och inte vill använda den som spelmaskin, kan du i stort sett använda vilken gammal dator som helst om du kör Linux, fri programvara. Det finns Linuxdistributioner som kör allting du behöver på en dator med 300 mhz processor och 64 mb minne, en är Damnsmalllinux, en annan som kräver lite mer men som ger lite mer också är VectorLinux.

Har du en lite nyare dator finns det en uppsjö av andra Linuxdistributioner att använda. Du får som sagt fri programvara där du kan göra i stort sett allt du kan behöva, Open-Office är en fri ersättare till ett känt officepaket, Gimp är en fri programvara för proffesionell bildhantering, det finns tusentals program.

Vill du köra en Linuxdistribution som har ett ”Socialt Kontrakt” http://www.debian.org/social_contract och verkligen står för fri programvara,  kör Debian eller någon av dess ”rena” kloner som Sidux. Kör du Sidux måste du jobba lite med det och vara lite intresserda men du kommer att ha det nyaste av det nyaste som finns, the bleeding edge of Linux.

Debian har en massa andra kloner, den mest kända och största är Ubuntu som i och för sig är fri men tyvärr inte jobbar efter Debians kontrakt och inte heller är kompatibelt med alla de tusentals program som finns för Debian. Tyvärr kör Ubuntu någon sorts race som ser bra ut på ytan men som långsiktigt sågar av den grenen de själva sitter på, dvs Debian.

Vill du testa Linux och får problem kan du möjligen få lite råd av mig här annars finns det en massa forum på internet, ett är Linuxforum på svenska, http://bbs.linux.se/index.php.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

352 gäster, 10 användare (3 dolda)
Eke, Stork, turlar, Ett svart får, Banelinjen, Besksöta, carlos

* Forum

* Om tidningen Åter- Makalöst mysig och lärorik tidning för en som tycker om återbruk och självhushållning!
/ PW

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser