Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Nu vill SLV förbjuda all försäljning/förmedling av opastöriserad mjölk.  (läst 28389 gånger)

Fru Jansson

  • Gäst
Jodå, det finns avancerade kontrollprogram. Egenkontroll genom miljöhusesyn och i alla fall arla har extra kontroller, arlagården. Sedan är de flesta med i salmonellaprogram som också kontrollerar gården. Vid leverans av mjölk räknas antalet bakterier i mjölken varannan vecka (eller oftare om man har problem), detta är även betalningsgrundande.  Så det är nog ganska troligt att mjölk är det mest kontrollerade livsmedel som levereras till industrin. Trots detta kan det finnas otrevliga bakterier i opastöriserad mjölk. Frågan är bara om denna lilla risk ska göra det otillåtet att sälja några liter till grannar.

Det är ju det som är kärnfrågan i den här diskussionen. Och då tycker jag att det är ganska absurt att inte kunna låta grannarna själva välja om de vill ta den (ytterst lilla) risken. Det är ju en helt annan dimension på den typen av försäljning, och det borde räcka att informera kunden att mjölken inte är pasteuriserad.

skräptanten

  • Jane of all trades
  • Inlägg: 3973
  • Självhushållare på svennebanan-PRAO
    • Småland
Som konsument är jag betrodd att gå in i vilken affär som helst och köpa rått kött, trots att detta åtminstone på ytan, alltför ofta befolkas av diverse otrevliga tarmbakterier. (De stora slakterierna är inte supernoga med hygienen...) Jag är betrodd att själv, i mitt eget kök hemma, laga till köttet upp till lämplig temperatur för att bakterierna ska dö.
Tydligen är Livsmedelsverket av den åsikten att samma konsument inte själv kan hetta upp opastöriserad mjölk till lämplig temperatur för att döda bakterier, om konsumenten så önskar.

Dessutom kan en undra hur stort problemet egentligen är med att folk blir sjuka av opastöriserad mjölk. Finns det typ 5000 mjölkbönder kvar i landet, och varje bonde säljer till 3 personer som kommer och hämtar med sin mjölkkruka, då är det alltså 15 000 personer i hela landet som berörs. Kan di inte låta de personerna vara ifred?
Mjölk ger starka ben. Ekeby-utgödsling ger starka armar också.

kurt

  • Inlägg: 3488
Som konsument är jag betrodd att gå in i vilken affär som helst och köpa rått kött, trots att detta åtminstone på ytan, alltför ofta befolkas av diverse otrevliga tarmbakterier. (De stora slakterierna är inte supernoga med hygienen...) Jag är betrodd att själv, i mitt eget kök hemma, laga till köttet upp till lämplig temperatur för att bakterierna ska dö.
Tydligen är Livsmedelsverket av den åsikten att samma konsument inte själv kan hetta upp opastöriserad mjölk till lämplig temperatur för att döda bakterier, om konsumenten så önskar.

Dessutom kan en undra hur stort problemet egentligen är med att folk blir sjuka av opastöriserad mjölk. Finns det typ 5000 mjölkbönder kvar i landet, och varje bonde säljer till 3 personer som kommer och hämtar med sin mjölkkruka, då är det alltså 15 000 personer i hela landet som berörs. Kan di inte låta de personerna vara ifred?



Nu är det ju inte dessa 15 000 personer som SLV bekymrar sig för utan snarare för deras barn och för ev andra som konsumerar den utan att göra ett aktivt val. Samhället kan inte åtala den som utsätter en annan för fara av okunskap.

Existens

  • Gäst
Den vanligaste skillnaden mellan mjölk och kött är ju att det inte är så ofta man tar ett rått köttstycke och börjar smaska i sig.
Jag tror iofs inte att det vore så farligt, och jag gör det nog hellre på en köttbit från ett stort slakteri än en köttbit som är hemslaktad under okända former.

 

Halte

  • Gäst
Om staten stoppar in oss i vadderade rum direkt efter födseln så kommer inget ont någonsin inträffa..
"Matrix" kanske är något som den svenska staten skulle kunna sikta på.. 

Håning

  • Gäst
Om staten stoppar in oss i vadderade rum direkt efter födseln så kommer inget ont någonsin inträffa..
"Matrix" kanske är något som den svenska staten skulle kunna sikta på..
Värkar redan på god väg med alla förbud .

Skogsvilde

  • Inlägg: 17500
  • Om det inte dödar dig muterar och försöker på nytt
    • -
Den vanligaste skillnaden mellan mjölk och kött är ju att det inte är så ofta man tar ett rått köttstycke och börjar smaska i sig.
Jag tror iofs inte att det vore så farligt, och jag gör det nog hellre på en köttbit från ett stort slakteri än en köttbit som är hemslaktad under okända former.

Och med det menar du att det lilla hemslakteriet har bristande hygienkontroll?
Eller menar du svartslaktat kött?
E-nr är inte det minsta lilla farliga.
Det kan vara produkten som döljer sig bakom som ställer till det.
Men inte nödvändigtvis.

skräptanten

  • Jane of all trades
  • Inlägg: 3973
  • Självhushållare på svennebanan-PRAO
    • Småland
Den vanligaste skillnaden mellan mjölk och kött är ju att det inte är så ofta man tar ett rått köttstycke och börjar smaska i sig.
Jag tror iofs inte att det vore så farligt, och jag gör det nog hellre på en köttbit från ett stort slakteri än en köttbit som är hemslaktad under okända former.
Har du inte ätit råbiff ;) ? Nä, okey, det är ingen vanlig eller ens populär maträtt, men fullt tillåten! Jag får köpa rått kött i affären och sedan tillaga detta på eget ansvar för att eventuella bakterier ska dö, eller inte tillaga om jag så vill. Borde då inte samma rättighet tillkomma den opastöriserade tankmjölken?
Likaväl som ett hypotetiskt barn kan bli sjukt av att äta otillräckligt uppvärmd kyckling - kan barnet bli sjukt av att dricka opastöriserad mjölk. ("Mjölkmagsjuk" blev jag dock aldrig själv när jag var liten. Inte mina egna barn heller.)
Har sett både det ena och det andra vad gäller svartslakt, somligt bra, annat dåligt. Har oxå fått obehagligt stor insyn i en av landets största charkfabriker :P ...
Mjölk ger starka ben. Ekeby-utgödsling ger starka armar också.

Halte

  • Gäst
Grundproblemet är ju att folk saknar verklighetsförankring.. De lever i en bubbla där allt är rosenrött och serveras på gyllene fat. Och de som har åstadkommit detta är staten genom att ideligen se till att skapa nya regler så att folk kommer så långt bort ifrån hur deras mat/kläder/bränsle/whatever som det bara går.
Och det är klart, en totalt aningslös människa måste skyddas till 100%, och enligt praxis görs detta genom mer lagar och regler, och så snurrar det hela vidare ned i byråkratins grottekvarn.

Skogsvilde

  • Inlägg: 17500
  • Om det inte dödar dig muterar och försöker på nytt
    • -
intressant är att dom skiter i att göra förbud eller skärpningar på transfettsfronten när dessa är betydligt farligare än de risker som kan finnas i samband med förtäring av opastöriserad mjölk.   

Eller är det lättare att ge sig på mjölkbönderna tro ???
E-nr är inte det minsta lilla farliga.
Det kan vara produkten som döljer sig bakom som ställer till det.
Men inte nödvändigtvis.

Neon Knight

  • Inlägg: 933
    • -
intressant är att dom skiter i att göra förbud eller skärpningar på transfettsfronten när dessa är betydligt farligare än de risker som kan finnas i samband med förtäring av opastöriserad mjölk.   

Eller är det lättare att ge sig på mjölkbönderna tro ???

Ja, garanterat. Att göra något åt transfetter skulle kallas tekniskt handelshinder. Det skulle EG aldrig acceptera.

Skogsvilde

  • Inlägg: 17500
  • Om det inte dödar dig muterar och försöker på nytt
    • -
Ja, garanterat. Att göra något åt transfetter skulle kallas tekniskt handelshinder. Det skulle EG aldrig acceptera.


Danskarna har det så varför skulle inte vi kunna ha det.   Dom ligger på max 2%
E-nr är inte det minsta lilla farliga.
Det kan vara produkten som döljer sig bakom som ställer till det.
Men inte nödvändigtvis.

Tjalve

  • Inlägg: 3214
    • Blekinge
Det finns ju inget som förenar transfetter och opastörisera mjölk vad gäller påstådd olämplighet som föda. Det blir nog bättre att skapa en egen tråd för dessa fetter om du vill diskutera det mera.
Socialism is a philosophy of failure, the creed of ignorance, and the gospel of envy, its inherent virtue is the equal sharing of misery.

Skogsvilde

  • Inlägg: 17500
  • Om det inte dödar dig muterar och försöker på nytt
    • -
Det finns ju inget som förenar transfetter och opastörisera mjölk vad gäller påstådd olämplighet som föda. Det blir nog bättre att skapa en egen tråd för dessa fetter om du vill diskutera det mera.

Förvisso kan man diskutera olämpligheten i en annan tråd men nu tar jag upp farligheten i förhållande och visar på att det finns andra vägar att gå för att skapa en säkrare och bättre väg för förbrukarna.

Känner du att det är fel så får du gärna anmäla och be moderator flytta eller radera.

E-nr är inte det minsta lilla farliga.
Det kan vara produkten som döljer sig bakom som ställer till det.
Men inte nödvändigtvis.

Georgisten

  • Inlägg: 2207
  • Mest biodlare, men mycket annat också.
    • Östergötland
    • Östgöta Honung - förädlad nektar från Östergötlands flora

Fatta - en smart och påläst bonde. Who could have thought? Knappast SLV iaf:
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=78&artikel=5678826


Debatt för och emot opastöriserad mjölk i SR - den ansvarige på SLV uttalar sig:
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1650&artikel=5678097
Ingen enskild människa kan hävda att den äger jorden, inget enskild människa eller kollektiv kan hävda att de äger andra människor.

Existens

  • Gäst
Lite märkligt resonemang dock att han skulle bli mer noggrann om han får sälja opastöriserad.  Slarvar han nu då menar han?

Själv är bäste dräng

  • Inlägg: 14950
    • Östergötland
Det är väl ett vanligt beteende att inte vara så noga om det finns ett skyddsnät till. Har man sågbyxorna på sig blir man modigare med svärdet, har man skärskyddshandske skär man närmre med kniven, o s v.

bo_i_dala

  • Inlägg: 1042
Lite märkligt resonemang dock att han skulle bli mer noggrann om han får sälja opastöriserad.  Slarvar han nu då menar han?

Hej!
Inte alls- en butik på internet behöver inte ha en snygg lokal att husera i- det måste butiken för fysiska kunder........

Håning

  • Gäst
Men det går bra att behålla gifter som inte är nödvändiga längre . perkloretylen (cancerframkallande, mutagent, reproduktionsstörande och miljöfarligt) Så va fan håller dom på med ?

Tjalve

  • Inlägg: 3214
    • Blekinge
Men det går bra att behålla gifter som inte är nödvändiga längre . perkloretylen (cancerframkallande, mutagent, reproduktionsstörande och miljöfarligt) Så va fan håller dom på med ?
Menar du att du dricker perkloretylen eller var kommer det in i diskussionen?
Socialism is a philosophy of failure, the creed of ignorance, and the gospel of envy, its inherent virtue is the equal sharing of misery.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

515 gäster, 4 användare (1 dolda)
matematiker, Kycklingen, Olivia_

* Forum

* Om tidningen Åter



Episk tidning! Har följt mig från intresserad till självhushållare med gård och allt.
/Mikael Book

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser