Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Nu vill SLV förbjuda all försäljning/förmedling av opastöriserad mjölk.  (läst 28360 gånger)

Karlsdotter

  • Inlägg: 1492
    • Ångermanland
Det är den här bakterien/smittan det handlar om http://smi.se/statistik/enterohemorragisk-e-coli-infektion-ehec/?t=com
http://www.sva.se/sv/Djurhalsa1/Zoonoser/Enterohemorragisk--Ecoli-ehec-/
http://www.slv.se/sv/grupp1/Risker-med-mat/Bakterier-virus-och-parasiter/Enterohemorragisk-E-coli-Ehec-/Ehec/

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=95&artikel=4532943

Neon@
Du ska nog läsa på för det har dött många ute i europa av bakterien och ett dödsfall i sverige , några går på livslång dialys efter en enkel magsjuka enligt dig

Skogsvilde

  • Inlägg: 17500
  • Om det inte dödar dig muterar och försöker på nytt
    • -
Det är den här bakterien/smittan det handlar om http://smi.se/statistik/enterohemorragisk-e-coli-infektion-ehec/?t=com
http://www.sva.se/sv/Djurhalsa1/Zoonoser/Enterohemorragisk--Ecoli-ehec-/
http://www.slv.se/sv/grupp1/Risker-med-mat/Bakterier-virus-och-parasiter/Enterohemorragisk-E-coli-Ehec-/Ehec/

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=95&artikel=4532943

Neon@
Du ska nog läsa på för det har dött många ute i europa av bakterien och ett dödsfall i sverige , några går på livslång dialys efter en enkel magsjuka enligt dig


Man kan få det av sallad odlad på friland oxå.   ::)
Skall man undvika sallad? Eller förbjuda frilandsgrönsaker?
« Senast ändrad: 10 sep-13 kl 12:37 av Skogsvilde »
E-nr är inte det minsta lilla farliga.
Det kan vara produkten som döljer sig bakom som ställer till det.
Men inte nödvändigtvis.

Existens

  • Gäst
Man kan få det av sallad odlad på friland oxå.   ::)
Skall man undvika sallad? Eller förbjuda frilandsgrönsaker?

Ja, inte är jag då så godtrogen så jag står och käkar rå sallad som odlats under okända förhållanden.  Egenodlad vet man ju vad den har t.ex vattnats med. Men vad det finns för korkskallar som öser på vad skit som helst på sallad som sen ska ätas, det har man ju ingen aning om.
Det är därför man har regler. Det går inte att lita på folk. Varken odlare eller konsumenter.

Importerad sallad är ju den kanske vanligaste sjukdomsorsaken.

Skogsvilde

  • Inlägg: 17500
  • Om det inte dödar dig muterar och försöker på nytt
    • -
Ja, inte är jag då så godtrogen så jag står och käkar rå sallad som odlats under okända förhållanden.  Egenodlad vet man ju vad den har t.ex vattnats med. Men vad det finns för korkskallar som öser på vad skit som helst på sallad som sen ska ätas, det har man ju ingen aning om.
Det är därför man har regler. Det går inte att lita på folk. Varken odlare eller konsumenter.

Importerad sallad är ju den kanske vanligaste sjukdomsorsaken.

Precis som obehandlad mjölk.      ;D
E-nr är inte det minsta lilla farliga.
Det kan vara produkten som döljer sig bakom som ställer till det.
Men inte nödvändigtvis.

Karlsdotter

  • Inlägg: 1492
    • Ångermanland
Jonas@
Nu handlar det här om att en helt utomstående säljer en vara som är smittat till dig och du ger den till ditt barn , inte om att du har saker i ditt hem som kan skada och som du har kontrollen över likt om du låter ungen klappa en främmande hund eller inte då du är med .

Sedan så den här bakterien kan spridas via kylförvarad mat eller sån med relativt hög syra så för dig som tar hand om mjölk mm hemma vill du ha bakterien på dina kor ? I dina inläggningar , korv eller hemmagjord ost ? Inte bara du och din familj kan drabbas utan såna som kommer och hälsar på eller handlar av er .
Den dan det inte finns sjukvård längre så hur behandlas den här bakterien då ? Vi ska redan nu minska på antibiotikaanvändningen för att inte få resistenta bakterier .

Med resonemanget om att det är ofarligt med den här mjölken så kommer bakterier att spridas som är väldigt skadliga och som lätt blir resistenta , varför inte göra nåt åt det redan nu innan det är ett riktigt problem som i tyskland där 47 personer dog i en mindre epidemi ? Än att vänta tills det inte finns möjligheter att klara den med enkla medel ?

Är mjölken infekterad så sprids bakterien till kalven med som sedan kanske förädlas till salami .
Och med alla små gårdar idag som inte är anslutna till kontrollprogrammen och säljer till mejeri så blir det ett större problem än om alla bönder sålt till mejeriet den mjölk de producerar .

Skogsvilde

  • Inlägg: 17500
  • Om det inte dödar dig muterar och försöker på nytt
    • -
Jonas@
Nu handlar det här om att en helt utomstående säljer en vara som är smittat till dig och du ger den till ditt barn , inte om att du har saker i ditt hem som kan skada och som du har kontrollen över likt om du låter ungen klappa en främmande hund eller inte då du är med .

Sedan så den här bakterien kan spridas via kylförvarad mat eller sån med relativt hög syra så för dig som tar hand om mjölk mm hemma vill du ha bakterien på dina kor ? I dina inläggningar , korv eller hemmagjord ost ? Inte bara du och din familj kan drabbas utan såna som kommer och hälsar på eller handlar av er .
Den dan det inte finns sjukvård längre så hur behandlas den här bakterien då ? Vi ska redan nu minska på antibiotikaanvändningen för att inte få resistenta bakterier .

Med resonemanget om att det är ofarligt med den här mjölken så kommer bakterier att spridas som är väldigt skadliga och som lätt blir resistenta , varför inte göra nåt åt det redan nu innan det är ett riktigt problem som i tyskland där 47 personer dog i en mindre epidemi ? Än att vänta tills det inte finns möjligheter att klara den med enkla medel ?

Är mjölken infekterad så sprids bakterien till kalven med som sedan kanske förädlas till salami .
Och med alla små gårdar idag som inte är anslutna till kontrollprogrammen och säljer till mejeri så blir det ett större problem än om alla bönder sålt till mejeriet den mjölk de producerar .

Ojj...   Med dom möjligheterna så finns det inte en chans att man skall våga äta något som inte blivit värmebehandlat, bestrålat och attackerade av vilda virusjägare med bakterieskräck.

Nä det är nog enklast att lägga sig ner och dö av svält.
E-nr är inte det minsta lilla farliga.
Det kan vara produkten som döljer sig bakom som ställer till det.
Men inte nödvändigtvis.

Fru Jansson

  • Gäst
Jonas@
Nu handlar det här om att en helt utomstående säljer en vara som är smittat till dig och du ger den till ditt barn , inte om att du har saker i ditt hem som kan skada och som du har kontrollen över likt om du låter ungen klappa en främmande hund eller inte då du är med .

Ehhh...?? Var nånstans är verkligheten i ditt resonemang? Var ser du bönder stå och sälja opasteuriserad mjölk? (Annat än i jämtböndernas lila protestaktion då..)

Vill man köpa opasteuriserad mjölk, så måste du leta rätt på en bonde som är villig att sälja den till dig, åka hem till bonden, på tider som passar henom, ha med dig lämpligt kärl för att ta hem mjölken i. Det är inte direkt så att någon lurar dig att köpa opasteuriserat, utan du måste aktivt välja det, och vara beredd på att lägga ett mindre företag på att få hem mjölken, och dessutom vara beredd på att bonden inte har lust att sälja småslattar.

Verkligheten är alltså inte att helt utomstående säljer på någon en vara som är smittad, utan att några få personer som gärna vill ha just opasteuriserat (trots en minimal risk för smitta) gör sig ett ganska stort omak för att få tag på detta.

Karlsdotter

  • Inlägg: 1492
    • Ångermanland
När vi hade mjölkkorna här så kom det många människor per vecka och hämtade mjölk ibland bara litervis för dryck ibland 20 liter åt gången för att göra ost .

Och har inte heller sagt något om hur mycket osv utan det är ni i tråden so talar om mängder och viljan av att köpa opastöriserat och gör det till ett problem när ni inte får er vilja genom .

Den här disskusionen är samma som med hönsmaten bara i ett annat format .

Fru Jansson

  • Gäst
När vi hade mjölkkorna här så kom det många människor per vecka och hämtade mjölk ibland bara litervis för dryck ibland 20 liter åt gången för att göra ost .

Och har inte heller sagt något om hur mycket osv utan det är ni i tråden so talar om mängder och viljan av att köpa opastöriserat och gör det till ett problem när ni inte får er vilja genom .

Den här disskusionen är samma som med hönsmaten bara i ett annat format .

Vilka "ni i tråden"? Det jag vänder mig emot är förbud. Ett förbud som hade gjort ditt agerande med mjölkkorna olagligt. Den som har pratat om att pracka på folk smittade produkter är enbart du. Råkade du smitta någon med din hantering eftersom du absolut vill att myndigheterna ska förbjuda det? (Du ade ju enkelt kunnat koma förbi det genom att helt enkelt säga "nä, vi säljer inte mjölk annat än till mejeriet. Den rätten lär ju kvarstå!)

Karlsdotter

  • Inlägg: 1492
    • Ångermanland
Inghen blev smittad då de hämtyade mjölk här och det är nog regelverkets förtjänst då det hela tiden var kontroller på mjölken på lagårn och på vattnet .
Fanns sjuka kor så sållades de ut direkt .

Och jag pratar inte om förbud var har du läst det jag bara ifrågasätter varför utsätta sig för risker .

Har inte sagt ett ljud om förbud .

Har ni glömt bort dörrödsbonden som slogs så länge för att få sälja mjölk ?
« Senast ändrad: 10 sep-13 kl 14:26 av Karlsdotter »

Neon Knight

  • Inlägg: 933
    • -
Det är den här bakterien/smittan det handlar om http://smi.se/statistik/enterohemorragisk-e-coli-infektion-ehec/?t=com
http://www.sva.se/sv/Djurhalsa1/Zoonoser/Enterohemorragisk--Ecoli-ehec-/
http://www.slv.se/sv/grupp1/Risker-med-mat/Bakterier-virus-och-parasiter/Enterohemorragisk-E-coli-Ehec-/Ehec/

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=95&artikel=4532943

Neon@
Du ska nog läsa på för det har dött många ute i europa av bakterien och ett dödsfall i sverige , några går på livslång dialys efter en enkel magsjuka enligt dig


Det är knappast jag som skall läsa på. Den enda giltiga orsak som finns till att lösa ett problem är att problemet faktiskt existerarar.
I det här fallet finns det inga indikationer över huvud taget på att så är fallet.

Existens

  • Gäst
Att folk dör av en bakterie som kan finnas i produkten är alltså ingen indikation på ett problem?

Var går gränsen för att ett problem kan indikeras? 10, 100 eller 1000 döda per år?

Jag säger inte att folk dör som flugor, men jag tycker det skulle vara roligt att få veta när en sak blir ett problem.
Eller det kanske först är när det drabbar nån i den egna sfären?

Neon Knight

  • Inlägg: 933
    • -
Då upprepar jag igen: problemets omfattning är känd. Det är ingen mening med att argumentera utifrån fantasier om 1000 döda.

Existens

  • Gäst
Nej, men döda finns, det är fakta. Men alltså inget problem då.

Neon Knight

  • Inlägg: 933
    • -
Nej, men döda finns, det är fakta. Men alltså inget problem då.

Det är "fakta" som varken SLV eller någon annan känner till. Man bör skilja på fakta och fantasier.

Halte

  • Gäst
Så var vi där igen.. Den svenska modellen när det kommer till problem runt livsmedel och djurhållning. Begränsa utbudet, förbud och regler.  Att folk ska kunna tänka själva och ta egna beslut kring sådana här struntfrågor är tydligen uteslutet,  nej svenska folket är så urbota dumma i huvudet att vi i princip skulle behöva personliga assistenter allesammans.

Ska vi förbjuda allt som är farligt? Rökning, snusning, alkohol, fett, socker, kolhydrater i allmänhet?

Att dricka opastöriserad mjölk är en extremt liten risk med den renlighet som finns på svenska gårdar. . Jag säger inte att det absolut inte kan ske något dödsfall någon gång i framtiden om det skulle vara tillåtet med försäljning av opastöriserad mjölk men frågan är om förbud är vägen att gå vid varje jäkla tilfälle?

Hela samhället är på väg att detaljstyras av regler och lagar med det enda som följd att ingen jävel tänker själv och blir helt handlingsförlamade.. Det är alltid "någon annans" ansvar

 

Existens

  • Gäst
Tobak och annat har vi redan dragit en sväng i tråden..

Och ja, lite av problemet är just att det alltid är nån 'annans ansvar'.

Och blir det problem, så garanterar jag att det ansvaret hamnar hos bonden. Dom som köpte har då glömt sitt eventuella ansvar.

Förstår inte varför det skulle vara så omöjligt att köpa en sån här , och sen sälja på i lugn och ro.

http://www.alrp.se/Maskiner/glassmask/hardglass/overv-hg/EasyMix/prom_easymix60-60.html

Tjalve

  • Inlägg: 3214
    • Blekinge
Nej, men döda finns, det är fakta. Men alltså inget problem då.
Är det ett problem för den enskilde eller för samhället? Det finns ju en massa saker som kan leda till sjukdom och död men man måste avväga om förbud och inskränkning av den personliga friheten leder till sådan fördel för samhället att det är värt att genomföra dessa inskränkningar. Jag skulle inte vilja leva i ett samhälle där staten tar varje tillfälle i akt att förbjuda allt som kan leda till skada för individer. I detta fall är jag tveksam till förbud. Men jag väljer helt klart förbud framför ytterligare kontroller av Livsmedelsverket eller liknande kommunala instanser för att få sälja mjölk hemma. Men lite mer information om att det är olämpligt för ovana barn att dricka opastöriserade kunde nog vara lämpligt. Livsmedelsverket kunde trycka upp en broschyr där förklarar riskerna och skicka ut några ex till mjölkleverantörer.
Socialism is a philosophy of failure, the creed of ignorance, and the gospel of envy, its inherent virtue is the equal sharing of misery.

Halte

  • Gäst
Så alla skitproblem löser man bäst genom förbud?  Att helt enkelt upplysa om problemet på en saklig nivå och låta folk tänka själva funkar inte i vårt land?

Honung säljs ju fortfarande trots dess risker för barn.. vanligtvis står det ju bara "ska inte ätas av barn under 1 år" om ens det.. Man kan ju ha liknande som krav vid försäljning av mjölk.

Tjalve

  • Inlägg: 3214
    • Blekinge
Tobak och annat har vi redan dragit en sväng i tråden..

Och ja, lite av problemet är just att det alltid är nån 'annans ansvar'.

Och blir det problem, så garanterar jag att det ansvaret hamnar hos bonden. Dom som köpte har då glömt sitt eventuella ansvar.

Förstår inte varför det skulle vara så omöjligt att köpa en sån här , och sen sälja på i lugn och ro.

http://www.alrp.se/Maskiner/glassmask/hardglass/overv-hg/EasyMix/prom_easymix60-60.html

Eftersom jag tror knappast någon säljer mjölk i någon utsträckning som motiverar en investering av en pastöriserings maskin är det ganska orimligt att begära av producenter att införskaffa en sådan maskin. Då är det bättre att mjölkköpande värmer mjölken hemma eftersom alla har en spis.
Socialism is a philosophy of failure, the creed of ignorance, and the gospel of envy, its inherent virtue is the equal sharing of misery.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

619 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



- Kvartalets höjdpunkt för mig, när det nye Åter kommer!
/Ann-Louise L

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser