Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Foder förr och nu  (läst 69545 gånger)

Existens

  • Gäst
SV: Foder förr och nu
« Svar #280 skrivet: 03 aug-13 kl 22:00 »
Om du nu inte lyckades förstå innehållet i mitt inlägg, kan du ju läsa Haltes en gång till, för han säger ungefär samma sak. Att reglerna tycks utformade för stordrift (där det dessutom alltid finns möjligheter att fuska), och slår hårt mot småskalighet, men kanske hårdast mot medelstora livsmedelsproducenter. Sådana som du har varit i några olika omgångar. Att det är dessa som (ofta) hårdast försvarar det regelverk som sänker dem, och gör detta genom att gå på de mindre som i vissa fall har goda grunder att utöva lite civil olydnad, det slår bara mot dem själva i slutänden!

Anledningen till att jag slutade med höns var för att pengarna tog slut och att jag insåg att det inte är min grej.
Reglerna var inget som jag hade huvudvärk kring, och jag stod just i begrepp att gå med i salmonellaprogrammet.
Att följa regler handlar om solidaritet med sina kollegor, både uppåt och neråt. Jag hade t.ex 12000 ägg stående som behövde tvättas, men eftersom jag inte hade tillstånd till det så slängde jag dom istället.

Då blir det en smula tröttsamt när en massa obstinata hobbyodlare gnäller på varenda regel dom stöter på och tror att dom ska ha undantag från precis allt.  Trådarna kommer ju gång på gång när nån stöter på en regel. * vaa!??  det kan väl inte gälla mig!??

Existens

  • Gäst
SV: Foder förr och nu
« Svar #281 skrivet: 03 aug-13 kl 22:01 »
:o Om man KÖPER skinka för 400 kr/kg har man tappat fotfästet, skulle jag vilja säga. Gjort en trippelsalomortal och hamnat på aschlet också.

Finns det sån, förresten?  ::)

Sån tillverkade allas vår salig Lollo av sina självhushållningsgrisar.

Existens

  • Gäst
SV: Foder förr och nu
« Svar #282 skrivet: 03 aug-13 kl 22:04 »
Egentligen inte...  :)

Avfall är det när du har kasserat det eller när det enligt lag måste kasseras.

Ett exempel: Jag hämtar kasserade grönsaker i en butik till mina höns och ibland ligger det en eller annan burk med Keso vars bäst-före-datum gått ut i lådan.

Eftersom butiken har kasserat den (och enligt lag är skyldiga att göra det) är den matavfall av animaliskt ursprung och får enligt lag inte ges till hönsen.

Om jag köpt en burk Keso i samma affär, med samma märkning, och glömt äta upp den kan jag glatt ta ut den ur mitt kylskåp och kontrollera att den är fräsch och därefter servera hönsen. Keson är inte kasserad och jag är inte skyldig att göra det och om jag äter den själv, ger den till hundarna, ger den till hönsen eller slänger den i soporna har ingen mer än jag själv med att göra.

För att göra det hela riktigt fånigt tänker vi oss att jag tänker "usch, gammal Keso" och kastar burken med lock och allt. DÅ har den blivit matavfall och jag skulle bryta mot lagen om jag tog upp den direkt och gav den till hönsen...  ::)

Har du nåt belägg för den tolkningen?  ( ja, jag vet att definitionen står på wikipedia)

Vore ju kul med nåt slags belägg från annat än en hemlig tjänsteman på sjv.. som det har hänvisats till tidigare i tråden...

Fru Jansson

  • Gäst
SV: Foder förr och nu
« Svar #283 skrivet: 03 aug-13 kl 22:04 »
Anledningen till att jag slutade med höns var för att pengarna tog slut och att jag insåg att det inte är min grej.
Reglerna var inget som jag hade huvudvärk kring, och jag stod just i begrepp att gå med i salmonellaprogrammet.
Att följa regler handlar om solidaritet med sina kollegor, både uppåt och neråt. Jag hade t.ex 12000 ägg stående som behövde tvättas, men eftersom jag inte hade tillstånd till det så slängde jag dom istället.

Då blir det en smula tröttsamt när en massa obstinata hobbyodlare gnäller på varenda regel dom stöter på och tror att dom ska ha undantag från precis allt.  Trådarna kommer ju gång på gång när nån stöter på en regel. * vaa!??  det kan väl inte gälla mig!??

Där ger du ju ett ypperligt exempel på en totalt knäpp regel. Slänga 12000 ägg för att de inte är tvättade? Var ligger det rimliga?

hånung

  • Gäst
SV: Foder förr och nu
« Svar #284 skrivet: 03 aug-13 kl 22:05 »
Intressant att en person som erkänt att han saknar all slags kunskap i ämnet kommer in då och då för att tala om att tråden har spårat ur.. ::)

TS skapar en tråd som heter 'Foder förr och nu' och tycker tråden spårar ur när vi tar fram fakta om hur man utfodrade höns 1917 och 1948..  Då hade det väl varit bättre att döpa den till *foder förr och nu, anekdoter, berättelser och rykten önskas*
  Böckerna var nog redan då avsedda för större skala  redan då för ingen lite torpare eller backstugusittare köpte något tilläggs foder  det fans det inga penningar till .

Halte

  • Gäst
SV: Foder förr och nu
« Svar #285 skrivet: 03 aug-13 kl 22:06 »
Anledningen till att jag slutade med höns var för att pengarna tog slut och att jag insåg att det inte är min grej.
Reglerna var inget som jag hade huvudvärk kring, och jag stod just i begrepp att gå med i salmonellaprogrammet.
Att följa regler handlar om solidaritet med sina kollegor, både uppåt och neråt. Jag hade t.ex 12000 ägg stående som behövde tvättas, men eftersom jag inte hade tillstånd till det så slängde jag dom istället.

Då blir det en smula tröttsamt när en massa obstinata hobbyodlare gnäller på varenda regel dom stöter på och tror att dom ska ha undantag från precis allt.  Trådarna kommer ju gång på gång när nån stöter på en regel. * vaa!??  det kan väl inte gälla mig!??

Tycker nog snarare att det tröttsamma är att folk är så fyrkantiga att man tror att samma regler som är lämpliga för att hålla storproducenter i schack är lika lämpliga till hobbyflocken..  så är det ju givetvis inte

Existens

  • Gäst
SV: Foder förr och nu
« Svar #286 skrivet: 03 aug-13 kl 22:07 »
Där ger du ju ett ypperligt exempel på en totalt knäpp regel. Slänga 12000 ägg för att de inte är tvättade? Var ligger det rimliga?

Det handlar inte om att det är rimligt utan att om man pläderar för att regler ska följas, så ska man göra det själv också.
Tvättreglerna är som dom är.  och otvättade gick det inte att sälja dom då dom tyvärr var lite smutsiga.

Karlsdotter

  • Inlägg: 1493
    • Ångermanland
SV: Foder förr och nu
« Svar #287 skrivet: 03 aug-13 kl 22:07 »
 Från länsstyrelsen !!

Hantering av matavfall som djurfoder

Hjälp till att hålla svinpest och andra sjukdomar utanför Sverige. Svinpest är en fruktad virussjukdom som kan spridas med matavfall.
Svinpest har inte funnits i Sverige sedan 1944 och det är vår målsättning att hålla landet fritt från sjukdomen. Det absolut vanligaste sättet att få in svinpest i en grisbesättning är genom att grisarna ges okokt eller dåligt kokt matavfall.
Andra sjukdomar som kan spridas med okokt matavfall är Mul- och klövsjuka som drabbar klövbärande djur och Newcastle-sjuka som drabbar höns och andra fjäderfä.
Matavfall
Matavfall definieras som alla typer av matavfall med animaliska beståndsdelar , dvs delar från djur, som kommer från restauranger, storkök och kök såsom centralkök och HUSHÅLLSKÖK.
Vi vet inte alltid varifrån köttet i köket ursprungligen kommer. Det kan vara en korv som innehåller virus. Människor blir inte sjuka men för grisen kan det vara rena katastrofen om de äter upp korvbiten.
Tidigare var det möjligt att med ett antal restriktioner utfodra svin och fjäderfä med kokt matavfall efter godkännande av länsstyrelsen. Utfodring av svin och fjäderfä med matavfall är alltså inte längre möjligt även om man tidigare fått tillstånd till detta.

Existens

  • Gäst
SV: Foder förr och nu
« Svar #288 skrivet: 03 aug-13 kl 22:09 »
Tycker nog snarare att det tröttsamma är att folk är så fyrkantiga att man tror att samma regler som är lämpliga för att hålla storproducenter i schack är lika lämpliga till hobbyflocken..  så är det ju givetvis inte

Jo, jag tycker det är precis samma sak, och det vi diskuterar i den här tråden är ju inte ens en uppoffring att följa.

Fru Jansson

  • Gäst
SV: Foder förr och nu
« Svar #289 skrivet: 03 aug-13 kl 22:10 »
Tycker nog snarare att det tröttsamma är att folk är så fyrkantiga att man tror att samma regler som är lämpliga för att hålla storproducenter i schack är lika lämpliga till hobbyflocken..  så är det ju givetvis inte

Självklart inte. Den som vinner på det är den som är så pass stor att det blir enkelt att fuska, o sedan tillämpa reglerna för att bli av med konkurrens.

Karlsdotter

  • Inlägg: 1493
    • Ångermanland
SV: Foder förr och nu
« Svar #290 skrivet: 03 aug-13 kl 22:12 »
  Böckerna var nog redan då avsedda för större skala  redan då för ingen lite torpare eller backstugusittare köpte något tilläggs foder  det fans det inga penningar till .

Läste du vad det stod i boken från 1917 ? Den var riktad till små torpare mfl små , inga storbönder i den inte . Och där står det klart och tydligt att man ska gå ihop med fler i byn om att köpa in en säck och dela på för att minska på priset .

Existens

  • Gäst
SV: Foder förr och nu
« Svar #291 skrivet: 03 aug-13 kl 22:12 »
Självklart inte. Den som vinner på det är den som är så pass stor att det blir enkelt att fuska, o sedan tillämpa reglerna för att bli av med konkurrens.

Ni tycker alltså det är helt ok att hobbyodlare åker snålskjuts på en friskhet bland djur som byggts upp av seriösa uppfödare under årtionden?

hånung

  • Gäst
SV: Foder förr och nu
« Svar #292 skrivet: 03 aug-13 kl 22:19 »
Ni tycker alltså det är helt ok att hobbyodlare åker snålskjuts på en friskhet bland djur som byggts upp av seriösa uppfödare under årtionden?
Friskhet va fan det är ju rena lögnen vilka är det som använder mest antibiotika  och var uppstår alla utbrott av  diverse sjukdomar om inte i det storskaliga . Ja har då aldrig hört talas om en liten hobby hönsägare son varit först med något utbrott .

 

Fru Jansson

  • Gäst
SV: Foder förr och nu
« Svar #293 skrivet: 03 aug-13 kl 22:20 »
Ni tycker alltså det är helt ok att hobbyodlare åker snålskjuts på en friskhet bland djur som byggts upp av seriösa uppfödare under årtionden?

Nej. Jag tycker bara inte att det är okej att regelverken utformas med storskalighet som modell. För det slår mot de mindre. Framför allt slår det mot de halvsmå, som vill leva på näringen, och ändå hålla hög kvalitet, och ska konkurrera med de riktigt stora, som alltid lyckas klara sig undan med det mesta.

Fru Jansson

  • Gäst
SV: Foder förr och nu
« Svar #294 skrivet: 03 aug-13 kl 22:27 »
Friskhet va fan det är ju rena lögnen vilka är det som använder mest antibiotika  och var uppstår alla utbrott av  diverse sjukdomar om inte i det storskaliga . Ja har då aldrig hört talas om en liten hobby hönsägare son varit först med något utbrott .

Tja. Influensorna i Asien har fått en viss spridning via småbrukare som ses på marknader. Men de blev inte ett stort problem förrän den storskaliga fågelhållningen etablerade sig, och gav viruset ohämmade möjligheter att utvecklas. Det i kombination med att människor måste in för att sköta djuren i dessa jätteanläggningar är lite... Ehh... Olyckligt. Och att slaktade kycklingar sedan transporteras runt jorden underlättar virusspridningen ytterligare. Problemet är alltså storskaligheten!

Charlotte

  • Inlägg: 5285
    • -
SV: Foder förr och nu
« Svar #295 skrivet: 03 aug-13 kl 22:29 »
Nej. Jag tycker bara inte att det är okej att regelverken utformas med storskalighet som modell. För det slår mot de mindre. Framför allt slår det mot de halvsmå, som vill leva på näringen, och ändå hålla hög kvalitet, och ska konkurrera med de riktigt stora, som alltid lyckas klara sig undan med det mesta.
På vilket sätt tycker du att de stora kommer undan?
Och framför allt vilka av dom halvsmå tycker att dom inte klarar sig utan att få fodra med matrester med kött i?
 Får några år sedan var jag iväg på en studieresa till flera småskaliga äggproducenter och vi fick även höra på en föreläsning om ekologisk utfodring till värphöns, det var faktiskt ingen som tog upp att dom ville fodra med kött...
Mvh
Charlotte
"He is your friend, your partner, your defender, your dog.
You are his life, his love, his leader. He will be yours, faithful and true, to the last beat of his heart. You owe it to him to be worthy of such devotion"

hånung

  • Gäst
SV: Foder förr och nu
« Svar #296 skrivet: 03 aug-13 kl 22:32 »
Tja. Influensorna i Asien har fått en viss spridning via småbrukare som ses på marknader. Men de blev inte ett stort problem förrän den storskaliga fågelhållningen etablerade sig, och gav viruset ohämmade möjligheter att utvecklas. Det i kombination med att människor måste in för att sköta djuren i dessa jätteanläggningar är lite... Ehh... Olyckligt. Och att slaktade kycklingar sedan transporteras runt jorden underlättar virusspridningen ytterligare. Problemet är alltså storskaligheten!
Jo men du kan inte gämföra en  liten bonde i en by i Vietnam  meden hobby odlare i Sverige  vi bor ju inte med djuren Som folk gjorde under 1800talet även här.

hånung

  • Gäst
SV: Foder förr och nu
« Svar #297 skrivet: 03 aug-13 kl 22:34 »
På vilket sätt tycker du att de stora kommer undan?
Och framför allt vilka av dom halvsmå tycker att dom inte klarar sig utan att få fodra med matrester med kött i?
 Får några år sedan var jag iväg på en studieresa till flera småskaliga äggproducenter och vi fick även höra på en föreläsning om ekologisk utfodring till värphöns, det var faktiskt ingen som tog upp att dom ville fodra med kött...
Mvh
Charlotte
Ska dom väl häller inte göra när dom är producenter med försäljning .

Existens

  • Gäst
SV: Foder förr och nu
« Svar #298 skrivet: 03 aug-13 kl 22:39 »
Friskhet va fan det är ju rena lögnen vilka är det som använder mest antibiotika 

Skulle tro att det är hobbyodlaren. I sverige har vi en unikt låg användning av antibiotika för att djuren är så friska.
Här på forumet däremot så efterlyses det ju hela tiden antibiotika om nån höna är lite krasslig. Och helst gamla hederliga sorter som inte finns att köpa längre.

hånung

  • Gäst
SV: Foder förr och nu
« Svar #299 skrivet: 03 aug-13 kl 22:42 »
Skulle tro att det är hobbyodlaren. I sverige har vi en unikt låg användning av antibiotika för att djuren är så friska.
Här på forumet däremot så efterlyses det ju hela tiden antibiotika om nån höna är lite krasslig. Och helst gamla hederliga sorter som inte finns att köpa längre.
Det får va ditt påstående ja hävdar det motsatta  efter som ja bara känner till att det har sket utbrott  i hönserier men aldrig hör talas om att det skett hos en hobby odlare . Vet inte hur många gånger ja sett döda hönor hos hönsfarmare . Så storskaligheten ger ja inte mycket för  . Skulle någon höna dö har så plockas den snarast bor när man öppnar på morgonen.
« Senast ändrad: 03 aug-13 kl 22:52 av håning »


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

445 gäster, 3 användare
RickardR, LarryGeano, jws jws

* Forum

* Om tidningen Åter



- Tycker det verkar vara en mycket innehållsrik tidskrift. Användbara tips och råd för den nyfikne och för de som vill utveckla sitt bruk med hand och hjärta. Tack!!
/Märit Newberg

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser