Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

 

Författare Ämne:  En mjödfråga  (läst 1265 gånger)

Hallstrom

  • Inlägg: 84
    • Blekinge
En mjödfråga
« skrivet: 21 jul-13 kl 22:20 »
Jag har en sats flädermjöd som jag startade för en månad sen.
Det är 25 liter, och jag har använt sammanlagt 8.4kg honung.
Nu verkar det ha slutat jäsa, och oechslemetern visar 15°.
Har jag räknat fel och haft i för mycket honung?
Enligt mina beräkningar borde det kunna jäsa mer än så.  ???

Såhär har jag tänkt:
Honung innehåller 80% socker.
8.4kg honung * 0.8 = 6.72kg socker.
6.72kg / 25 liter = 268,8g socker per liter
17 gram socker ger 1% alkohol i 1 liter vin
268,8g / 17 = 15.81% alkohol.

Jag använder starkvinsjäst som ska tåla 16-18%

Vitis

  • Inlägg: 4111
    • Skåne
SV: En mjödfråga
« Svar #1 skrivet: 25 jul-13 kl 12:19 »
Är du helt säker på att det slutat jäsa?

Honung kan jäsa väldigt sakta så låt det stå och mät igen om några veckor och se om värdet sjunkit något.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

567 gäster, 2 användare
chpe21, kretslopp

* Forum

* Om tidningen Åter



- Har läst tidningen hos en vän tidigare, men nu har jag äntligen kommit mig för att prenumerera själv. Ser fram mot mitt första nummer.
/Marie-Louise

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser