Hej!
Pepparrot ja! Ciska 90 % av den pepparrot som odlas och säljs i Sverige odlas i Fjärås församling, och 100 % i Kungsbacka kommun. Alltså en halländsk specialitet.
På våren sätts pepparroten ut, man lägger en smal bit rot (ca 30 cm lång) vågrätt i marken. I ena änden bildas blad, och i den andra en rot som växer neråt. Marken ska vara mycket välgödslad.
Under högsommaren friläggs roten, och man skrapar av alla sidorötter, sparar bara den lodräta roten i änden och den vågräta ursprungsroten. Under tillväxtsäsongen blir den grövre, och på hösten/vintern tas den upp och skärs i bitar som säljs. Den lodräta roten tas tillvara som "utsäde" till nästa år.
Det är mycket jobb med kommersiell pepparrotsodling, varför ytterst få familjer har mer än ½ hektar.
Edgar, som tidigare bott granne med en odlare och grossist i pepparrotsbranchen.