Jag visste att jag hade receptet, men inte var... Det var i Julboken från ica-förlaget. Det finns fler bra recept där.
För 3 kg strömming.
Ättikslag: 6 dl vatten, 4 dl ättikssprit
Kryddblandning: 4,5 dl socker, 1,5 dl grovt havssalt, 1 msk grovt krossade kryddpepparkorn, 1/2 msk grovt krossade vitpepparkorn, 4 lagerblad, 1/2 msk spansk humle (apotek), 1/2 msk röd sandel (apotek)
Låt den rensade fisken (huvud och ben kvar) ligga över natt i ättikslag. Lägg den sen i kryddblandningen i 3 veckor, ös vid behov.
P g a brist på färsk fisk har jag själv modifierat receptet och använt salt sill, strukit salt (förstås), humlen, för att jag inte fick tag på den och bara låtit fisken dra några dagar för smakens skull. Det var gott ändå.