Äntligen finns något nytt att skriva om i ämnet! Efter några brottningsmatcher med specialister hos Transportstyrelsen och Carspect, en del bollande med en lokal besiktningsingenjör och en väldig massa lagläsande har jag fått så pass klara besked att den ekonomiska A-traktorn till sonen tycks kunna bli verklighet.

Lagen är i grunden absolut, men uppdraget att TOLKA lagen och applicera den på verkligheten ligger i händerna på de olika besiktningsorganisationerna. Det är här det ofta skiter sig... T.ex. har Bilprovningen en formell praxis som är både trångsynt och motsägelsefull, och som resulterar i att deras besiktningsingenjörer ibland är oerhört tjockskalligt bakåtsträvande. -På vissa håll är det i stort sett omöjligt att få något annat än en takkapad Volvo 740 med "pickuppstuk" godkänd. Ändå är det helt uppenbart att det knappt kan finnas en enda bensindriven A-traktor som är laglig ute på vägarna.
Så som lagtexten är skriven (sedan 2003 i synnerhet) kommer en bensindriven A-traktor dricka minst fem liter milen när den lusar sig fram i ca 25 km/h medan motorn skriker ut sin dödsångest i 5000 rpm. Orsaken till detta är dels tolkningarna av vilka åtgärder på motor och växellåda som är att betrakta som "varaktigt utförda och mycket svåra att ändra i efterhand", dels det faktum att lagtexten kräver att traktorn inte får gå fortaren än 10 km/h på lägsta växeln vid URPSRUNGSMOTORNS maximala varvtal.
När man lusläst lagarna, räknat och dunkat skallen i väggen inser man lätt att bensindrivna A-traktorer är en omöjlighet...
Med dieselmotorer är det annorlunda, och man får tack och lov byta ut originalmotorn mot nästan vad som helst. En industrispecificerad dieselmotor från t.ex. skördetröska, grävmaskin eller elverk har ofta ett lägre maxvarv än en personbilsdiesel och är därför ett perfekt val.
Efter mycket stötande och blötande står det också klart att en mycket svag motor inte kan vara grund för att inte godkänna en A-traktor, åtminstone inte om det finns tillräckligt låga utväxlingar för att motorn ska orka dra traktorns maximala släpvagnsvikt över huvud taget. Det finns inget som helst krav på A-traktorns LÄGSTA hastighet, den får snigla sig fram bäst den vill. Detta bäddar för att en liten lågvarvig industridiesel duger utmärkt. Lagkravet på max 10 km/h vid 2/3 av URSPRUNGSmotorns maximala varvtal leder oundvikligen till en extra utväxling eller växellåda och då får man på köpet den krypkörningsväxel som garanterar att traktorn orkar sin lagstadgade uppgift som dragfordon.
Nu blir det bygga av!
Tillsammans med sonen ska det bli ekonomisk och laglig A-traktor baserad på Saab V4, och det i en tid då ingen trodde det längre var möjligt att bygga med framhjulsdrift.

Envishet lönar sig. Saaben har en maximal släpvagnsvikt på 1000 kg, vilket precis räcker för att uppfylla minimumkravet i lagtexten för A-traktorer. Eftersom vi byter ut originalmotorn och bygger en egen transmission får vi inte hacka hur som helst i karossens bärande delar men allt utanför hjulaxlarna tänker vi gå loss på ordentligt. Eftersom traktorn blir framhjulsdriven får den inte ha något flak över bakaxeln så vi har kapat karossen rakt av. Framänden blir troligen kort den också, med den lilla kubotadieseln placerad ovanpå växellådan. I praktiken bygger vi en lite större mopedbil.

Förutom tricket att bygga en framhjulsdriven A-traktor efter 2003 då lagen skrevs om, blir detta troligen också den absolut lättaste A-traktor världen skådat. Jag räknar med ungefär hälften av vad en Volvo 740-traktor väger. Som motor använder vi den lilla 600cc tvåcylindriga Kubota jag tjatat om på forumet i åratal utan att bygga något av. 14 hästkrafter vid 3200 rpm blir perfekt! Utöver Saabens egen växellåda blir det en primärtransmission med kilremmar och kedjedrev. Med rätt val av utväxling klarar vi "10-kravet" och får ändå en toppfart på de maximala 30 på högsta växeln.
Det finns en möjlighet att räkna om utväxlingen till en äldre treväxlad saablåda och byter vi sedan till V4:ns fyrväxlade når traktorn precis 45 km/h på högsta växeln. Detta är visserligen olagligt, men med AM-kort motsvarar det precis vad man får köra med en EU-mopedbil och eftersom vår A-traktor blir så liten och lätt kanske man kan hävda att den ändrats för att registreras som mopedbil och att det därför inte kan vara tal om den olovliga körning som A-traktorungdomarna annars gör sig skyldiga till.
Absoluta garantier för att bygget ska bli godkänt har vi inte, men den lokala besiktningsingenjören är helt nöjd med de svar jag fått från högre ort och han har visat sitt gillande för vårt mål. Det känns i vilket fall tillräckligt hoppfullt för att vi nu ska börja bygga på allvar!