Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  sav  (läst 1390 gånger)

hen

  • Inlägg: 446
  • extremt mycket frågor...
    • Småland
sav
« skrivet: 21 apr-13 kl 09:27 »
Trodde jag va försent ute men de fungerar än :)..........

Jätte gott smakar källvatten :) kokadeäven ner 4l till sirap sött och gott.....

Någon som sålt sav till restaurang?

hen

  • Inlägg: 446
  • extremt mycket frågor...
    • Småland
SV: sav
« Svar #1 skrivet: 21 apr-13 kl 19:37 »
Ingen som sålt?

hen

  • Inlägg: 446
  • extremt mycket frågor...
    • Småland
SV: sav
« Svar #2 skrivet: 22 apr-13 kl 20:50 »
Ingen som tar sav? :) känner mig lite ensam :p

Marcus Karlsten

  • Inlägg: 72
    • Småland
SV: sav
« Svar #3 skrivet: 22 apr-13 kl 21:36 »
Jag tar sav, tycker det smackade ovanligt sött i år.
Tänkte prova göra vin. Har hört att det kan jäsa till vin att utan man behöver till sätta något stämmer det
Eller har någon nått bra recept med så få ingredienser som möjligt (fågetecken tangenten funkar inte längre)

christelle

  • Inlägg: 7772
    • Blekinge
SV: sav
« Svar #4 skrivet: 22 apr-13 kl 21:39 »
Jag tar sav, tycker det smackade ovanligt sött i år.
Tänkte prova göra vin. Har hört att det kan jäsa till vin att utan man behöver till sätta något stämmer det
Eller har någon nått bra recept med så få ingredienser som möjligt (fågetecken tangenten funkar inte längre)
Om du googlar en bit ovanför på denna sida på "björksav" så finns det äldre trådar med recept etc.
The woods are lovely, dark and deep.
But I have promises to keep,
and miles to go before I sleep.   R. F.

bock

  • Inlägg: 68
    • Östergötland
SV: sav
« Svar #5 skrivet: 10 jun-13 kl 23:57 »
Har kokat mängder av sirap och sålt. I år blev det rekord skörd.

kurt

  • Inlägg: 3488
SV: sav
« Svar #6 skrivet: 11 jun-13 kl 04:12 »
Hur kokar du? Det är ju enorma mängder vatten som skall kokas bort!

bock

  • Inlägg: 68
    • Östergötland
SV: sav
« Svar #7 skrivet: 11 jun-13 kl 21:28 »
Vedeldar all sav i en stor gryta utomhus. Eldar ca 10 timmar om dagen i snitt. Mycket frisk luft och gott om motion att hämta all sav från träden.

 

hen

  • Inlägg: 446
  • extremt mycket frågor...
    • Småland
SV: sav
« Svar #8 skrivet: 13 jun-13 kl 12:28 »
Har kokat mängder av sirap och sålt. I år blev det rekord skörd.

hur mycket tar du för vilken mängd?

kurt

  • Inlägg: 3488
SV: sav
« Svar #9 skrivet: 13 jun-13 kl 12:55 »
Enligt detta inlägg så ger 268 liter björksav slutligen  4 liter sirap:

http://mimmismat.wordpress.com/2009/04/19/bjorksav-blir-bjorksirap/

Andra recept säger ca 100 liter björksav till 1 liter sirap, och eftersom ca 50 liter sav ger 1 liter lönnsirap i Kanada, så stämmer det ganska bra eftersom sockerlönnen nog har högre sockerhalt.


bock

  • Inlägg: 68
    • Östergötland
SV: sav
« Svar #10 skrivet: 14 jun-13 kl 00:48 »
Säljer småflaskor om ca 100 ml. för en hundring. Kan verka dyrt men det är otroligt mycket jobb bakom den färdiga sirapen. Sockerhalten kan variera från år till år. Vissa år är bättre än andra. I år fick jag till mellan 5-6 liter Björksirap.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

533 gäster, 4 användare (1 dolda)
DaisyMalone, Karlsdotter, Nataks

* Forum

* Om tidningen Åter



- Förvånansvärt väl sammansatt och innehållsrik tidning! Kanske är det just för att den är skriven av entusiaster, inte professionella skribenter, som den andas så mycket glädje och inspiration.
/Jeuce

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser