Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Förädla grönsaker  (läst 1654 gånger)

lichiplommon

  • Inlägg: 545
    • Hälsingland
Förädla grönsaker
« skrivet: 27 mar-13 kl 08:22 »
Hej!
Vet någon hur reglerna är om man vill förädla och sälja grönsaker? Måste man blanda  i myndigheter och i så fall vilka?
Jag tänkte eventuellt försöka sälja mjölksyrade grönsaker på burk.

 

alternaiv

  • Inlägg: 9394
    • Småland
    • Tvåleriet
SV: Förädla grönsaker
« Svar #1 skrivet: 27 mar-13 kl 09:26 »
.
« Senast ändrad: 27 mar-13 kl 15:56 av alternaiv »
Tvättvålsmakare och importör av indiska tvättnötter.
www.tvaleriet.se

videvi

  • Inlägg: 438
  • Tillvaron blir så mycket bättre med choklad.
    • Västergötland
SV: Förädla grönsaker
« Svar #2 skrivet: 27 mar-13 kl 13:39 »
Jag skulle tro att du måste blanda in myndigheterna.
Du måste antagligen göra i ordning nåt slags enklare kök och ansöka om att få det godkänt för din typ av livsmedelshantering.
Höns, kaniner, katter, hundar, ankor, hästar, får. Det är lustigt hur lätt och fort man samlar på sig.

Existens!

  • Gäst
SV: Förädla grönsaker
« Svar #3 skrivet: 27 mar-13 kl 14:09 »
Så fort man vill förädla nåt, så är det inte längre primärprodukter, och då måste man 'blanda in myndigheter'.

Sen hur reglerna ser ut skiftar ju från vara till vara, beroende på hur svårhanterade dom anses, för att vara säkra.

Fru Jansson

  • Gäst
SV: Förädla grönsaker
« Svar #4 skrivet: 27 mar-13 kl 18:07 »
Karin Bojs bok, "Syra själv", har ett kapitel riktat till den som vill börja syra och sälja. Jag har inte läst det kapitlet ordentligt själv, men... det kanske finns ett och annat matnyttigt där! :)

lichiplommon

  • Inlägg: 545
    • Hälsingland
SV: Förädla grönsaker
« Svar #5 skrivet: 28 mar-13 kl 13:31 »
Så fort man vill förädla nåt, så är det inte längre primärprodukter, och då måste man 'blanda in myndigheter'.

Sen hur reglerna ser ut skiftar ju från vara till vara, beroende på hur svårhanterade dom anses, för att vara säkra.
Jag tänkte i första hand på surkål och mjölksyrade morötter. Och så vill jag helst sälja det opastöriserad.

Existens!

  • Gäst
SV: Förädla grönsaker
« Svar #6 skrivet: 28 mar-13 kl 14:37 »
Det lär ju inte göra saken lättare  :)  Det finns ju en del risker med den här hanteringen, så man ska nog räkna med en del krav.

Här finns en text som mest handlar om själva tillverkningen, och kritiska punkter. Finns även en del småskaliga bilder med.

http://www.eldrimner.com/core/files/Kompendium%20mj%C3%B6lksyrning.pdf

För att hitta exakta föreskrifter om just syrade grönsaker så får du nog kontakta livsmedelsverket.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

978 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



- Kvartalets höjdpunkt för mig, när det nye Åter kommer!
/Ann-Louise L

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser