Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Get som tappar rang - kopplat till dräktigheten?  (läst 697 gånger)

Zadie

  • Inlägg: 158
    • Västerbotten
Get som tappar rang - kopplat till dräktigheten?
« skrivet: 06 jan-13 kl 12:56 »

Hej,

Min get som ska killa först (143 dagar den 9/2) beter sig annorlunda senaste dagarna. Hon har börjat söka mitt sällskap även om jag inte har mat och jag har på kort tid tagit mila-steg i att få klappa henne men det förstår jag är vanligt. Men hon som tidigare varit den som gärna satte de under henne på plats verkar nu helt undvika konfrontationer. Hon rent springer för bocken och ledargeten och tar de hennes hö-hög så söker hon en ledig, istället för att ta någon annans som hon alltid envisats med innan. Idag flyttade hon sig (värdigt men dock) till och med när den lille kastraten född i maj sänkte hornen och han är lika respektingivande som en dunboll och normalt lägst i rang!

Hon verkar i övrigt som vanligt - äter och dricker bra, kissar och bajsar, har tjock fin vinterpäls, fina klövar och rör sig bra om än en gnutta bredbent bak. Vad tror ni, kan jag tillskriva hennes försiktighet till dräktigheten? Det verkar ju inte ovanligt att de förändras till sättet, men jag hittar ingenting om att de just skulle tappa i rang och jag väntade mig faktiskt att det snarare skulle bli tvärt om. Det känns ju som ett stort varningstecken i övrigt så jag kan inte låta bli att oroa mig för att jag missar något. Hoppas ni kan lugna en orolig nybörjare!

//Zadie

Norrlänning som återvänt hem och lite till. Liten gård med hundar, katter, hästar, höns och lappgetter.

Trollmor

  • Inlägg: 10732
  • Måtte jag inte leva förgäves.
    • -
SV: Get som tappar rang - kopplat till dräktigheten?
« Svar #1 skrivet: 08 jan-13 kl 02:33 »
Respektingivande som en dunboll, vilken härlig beskrivning! :D

  Getter får oftast foglossning precis som människor, och om hon inte verkar lida, så borde det inte vara något att oroa sig för, bara njut av att hon vill umgås med dig.  Och, förstås, fortsätt att "lyssna" på vad hon har att säga!

  Mina lantrasgetter killade oftast efter 148 dagar.
En får va gla att en ä sum en ä, när en nu ente ä sum en saa.

Zadie

  • Inlägg: 158
    • Västerbotten
SV: Get som tappar rang - kopplat till dräktigheten?
« Svar #2 skrivet: 08 jan-13 kl 10:56 »

Tack snälla Trollmor för ditt lugnande svar! Foglossning har jag inte ens tänkt på, det känns ju faktiskt som en rimlig förklaring så jag tar och sätter mitt hopp till det och fortsätter hålla noga koll.
Norrlänning som återvänt hem och lite till. Liten gård med hundar, katter, hästar, höns och lappgetter.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

* Forum

* Om tidningen Åter-  Nya tidningen "goare" att läsa. Innehållet lika intressant som det varit de 14 år vi haft den. Lycka varje gång den kommer i lådan ! :-D
/Magdalena Gustavsson

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser