Hej,
Tänkte försöka mig på att brygga lite cider och funderar nu på en liten detalj.
Nämlgen: Ska jag beräkna mängden jäst på något vis?
Min äppelmust (nypressade äpplen av varierande sort) innehåller naturligt ca 1040 socker enligt Oechle-skalan och jag tänkte blanda i socker för att få ett sockerinnehåll på ca 1060. Borde resultera i en alkoholprocent på 7-8%?
På det vinjästpaketet (5gram)som jag tänkte använda står det att jästen jäser ut upp till 7 kg socker i 25 liter. Betyder detta att då jag har ca 18 liter och därmed ca 3 kg socker (totalt) så kommer cidern att bli väldigt torr? Alltså jäser jästen ut allt socker? Vill inte att cidern blir odrickbart torr.
Om man halverar mängden jäst så skulle det då jäsa ut 3.5 kg socker på 25 liter och därmed ca 2.5 kg socker på 18 liter och då skulle inte cidern bli så torr.
mvh
Christine