När det gäller elmotorer så kan man få hur hög verkningsgrad man vill om man inte kräver att motorn samtidigt ska ha några andra bra egenskaper (t ex att den ska vara liten, lätt eller billig).
Vridmomentkurvan kan se ut på helt olika sätt beroende på motortyp (t ex olika slags asynkronmotorer för växelström, eller serie- , kompound- eller shuntmotorer för likström). För moderna motordrifter så måste man nästan betrakta motorn med tillhörande styrelektronik som en enhet.
Om man nu ser på förlusterna hos en elmotor så brukar man dela upp dem i tomgångsförluster och belastningsförluster.
Tomgångsförlusterna är t ex friktion i lager och kolborstar, luftmotstånd hos kylfläkt och virvelströmsförluster i järnkärnan. Där kan man också räkna in den energi som går åt för fältlindningen i en motor som har sådan. Så länge motorn går med ett bestämt varvtal så är tomgångsförlusterna ständigt ungefär lika.
Belastningsförluster orsakas framför allt av resistansen i arbetslindningen, och de blir ju proportionella mot kvadraten på strömmen. Spänningsfall i kolborstar, halvledare i motorstyrning osv som är ganska konstanta oavsett spänningen, blir istället direkt proportionella mot strömmen.
Beroende på vad elmotorn ska användas till och hur man väljer att optimera den så kan maximal verkningsgrad hamna vid mycket olika belastningsfall. Om man väljer att överdimensionera arbetslindningen så att den får låg resistans så håller man ner belastningsförlusterna, det kan vara lämpligt om motorn ständigt ska gå fullbelastad och den extra kostnaden för koppartråd inte spelar så stor roll. Har man varit snål med koppar så hamnar verkningsgradsmaximum vid en lägre belastning.
Samma sak med tomgångsförlusterna. Om det ställs stora krav på att motorn ska vara liten och lätt så minskar man mängden järn så långt det går, då blir det höga magnetiska fältstyrkor och därmed stora järnförluster. Ännu värre blir det om motorn dessutom ska vara billig, så att man använder plåt av sämre kvalitet eller onödigt få men tjocka plåtar, med stora virvelströmsförluster som följd.
En fördel med att ha en fältlindning och kunna styra magnetflödet är att man kan hålla ner järnförlusterna då motorn inte behöver kunna ge maximalt vridmoment.