Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Göra ost på skummad mjölk?  (läst 1890 gånger)

Tallgrinden

  • Inlägg: 824
    • Uppland
    • Kladdnos kennel
Göra ost på skummad mjölk?
« skrivet: 13 sep-12 kl 13:27 »
Måste det vara helmjölk när man ska göra ost eller går det bra om mjölken är skummad?

Vad för fetthalt behöver det vara på mjölken för att det ska bli bra ost?

Var finns det *fetthalt-i-mjölk-mätare* att få tag på?
Där bilvägen slutar med djur och barn. Pluggar till veterinär och är väldigt singel.

fredde70

  • Inlägg: 95
    • Gästrikland
SV: Göra ost på skummad mjölk?
« Svar #1 skrivet: 15 sep-12 kl 07:57 »
Nej de behöver inte vara helmjölk för att göra ost, dock är de fettet som är smakbärare så lämpligast är att göra långlagrad hårdost.

tror man måste skicka mjölken till labb för att kolla fetthalten

/Fredde
Livet är väl bra underbart i bland

Brukspatronen

  • Inlägg: 774
  • Bakåtsträvande Dåtidsromantiker
    • Hälsingland
SV: Göra ost på skummad mjölk?
« Svar #2 skrivet: 15 sep-12 kl 08:43 »
Förr gjorde man väl nästan alltid ost på skummad mjölk hemma på gårdarna.

Tallgrinden

  • Inlägg: 824
    • Uppland
    • Kladdnos kennel
SV: Göra ost på skummad mjölk?
« Svar #3 skrivet: 15 sep-12 kl 12:52 »

tror man måste skicka mjölken till labb för att kolla fetthalten


Det var ju synd  :(
Där bilvägen slutar med djur och barn. Pluggar till veterinär och är väldigt singel.

Tallgrinden

  • Inlägg: 824
    • Uppland
    • Kladdnos kennel
SV: Göra ost på skummad mjölk?
« Svar #4 skrivet: 15 sep-12 kl 12:53 »
Nej de behöver inte vara helmjölk för att göra ost, dock är de fettet som är smakbärare så lämpligast är att göra långlagrad hårdost.



Hur länge är långlagrad? 2, 6, 12 månader?
Där bilvägen slutar med djur och barn. Pluggar till veterinär och är väldigt singel.

fredde70

  • Inlägg: 95
    • Gästrikland
SV: Göra ost på skummad mjölk?
« Svar #5 skrivet: 15 sep-12 kl 13:17 »
De avgör man ju själv, den går ju att äta tidigt men smakar inte mycket, smaken blir rikare ju längre man lagrar den
Livet är väl bra underbart i bland

Tallgrinden

  • Inlägg: 824
    • Uppland
    • Kladdnos kennel
SV: Göra ost på skummad mjölk?
« Svar #6 skrivet: 15 sep-12 kl 13:59 »
De avgör man ju själv, den går ju att äta tidigt men smakar inte mycket, smaken blir rikare ju längre man lagrar den

Bara att prova sig fram mao  :D



*gillar siffror så jag muttrar dock lite i smyg*  8)
Där bilvägen slutar med djur och barn. Pluggar till veterinär och är väldigt singel.

Sandy_7

  • Inlägg: 26
    • Västergötland
SV: Göra ost på skummad mjölk?
« Svar #7 skrivet: 09 okt-12 kl 11:24 »
Långlagrad är över 1 års lagring. Lagrar man hemma och inte har vax på så kan det bli lite väl tjock kant på ostarna.

Jag har precis smakat av min hemmagjorda ost som har lagrats i 6 veckor. Tycker gott att den borde ha stått lite längre. Smaken är inte fullt utvecklad.

kurt

  • Inlägg: 3488
SV: Göra ost på skummad mjölk?
« Svar #8 skrivet: 09 okt-12 kl 13:02 »
När mejerierna skulle börja göra hårdost med lägre fetthalt, så hade de ju stora  problem att tillverka goda ostar. Det har ju blivit bättre de senaste åren, men lätt är det uppenbarligen inte. Det bildas b l a bittra peptider (korta proteinkedjor från nedbrytning av större proteiner), för att slippa dessa så behöver man använda speciella mjölksyrabakterier:

 http://lup.lub.lu.se/luur/download?func=downloadFile&recordOId=1325384&fileOId=1325385


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

506 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



- Kan bara varmt rekommendera denna tidning!
/Sanna

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser