Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Klimatsmart mat  (läst 11103 gånger)

alternaiv

  • Inlägg: 9389
    • Småland
    • Tvåleriet
SV: Klimatsmart mat
« Svar #60 skrivet: 10 sep-12 kl 22:43 »
Hel svensk säd kan man koka som ris.

Dinkel är jättegott kokar ganska snabbt klart.

Korn är gott, blir färdigt ganska snabbt, orkar man och hinner så kan man torrosta den först för en nötigare smak.

Helt vete lång koktid och hårt tuggmotstånd, men jättegod smak.

Hel råg ingen höjdare, för hårt.

Tycker jag.

« Senast ändrad: 11 sep-12 kl 11:35 av alternaiv »
Tvättvålsmakare och importör av indiska tvättnötter.
www.tvaleriet.se

Fru Jansson

  • Gäst
SV: Klimatsmart mat
« Svar #61 skrivet: 12 sep-12 kl 19:55 »
Här hittade jag en ganska "lättsmält" sida i ämnet. Inte fullt så djupgående info som en del annat, men... En fin grej tycker jag är att de tar upp även lite fler miljöaspekter än bara klimatsmarthet. Det kan ju faktiskt vara så att användande av bekämpningsmedel minskar något på just klimatpåverkan, men samtidigt påverkar en hel del annat. Helhetsbedömningar är inte alltid helt lätta...

http://www.miljosmartmat.se/

TheoA

  • Inlägg: 259
    • Södermanland
SV: Klimatsmart mat
« Svar #62 skrivet: 12 sep-12 kl 20:00 »
Hel svensk säd kan man koka som ris.

Dinkel är jättegott kokar ganska snabbt klart.

Korn är gott, blir färdigt ganska snabbt, orkar man och hinner så kan man torrosta den först för en nötigare smak.

Helt vete lång koktid och hårt tuggmotstånd, men jättegod smak.

Hel råg ingen höjdare, för hårt.

Tycker jag.

Korn och havre har vi massor av. Hur tillagar man det?
Bor i sörmland med min familj och 130 kor, både kött- och mjölkkor, 25 höns, 2 katter, 10 vaktlar, och 3 akvarium.

alternaiv

  • Inlägg: 9389
    • Småland
    • Tvåleriet
SV: Klimatsmart mat
« Svar #63 skrivet: 12 sep-12 kl 21:53 »
Korn och havre har vi massor av. Hur tillagar man det?
Koka det bara som man gör med ris.
Tvättvålsmakare och importör av indiska tvättnötter.
www.tvaleriet.se

LimJans

  • Inlägg: 9155
    • Dalarna
SV: Klimatsmart mat
« Svar #64 skrivet: 21 sep-12 kl 14:37 »
Jag frågade tidigare, men jag frågar igen:
Mjukt köpebröd, vad är bäst? Var tillverkas de olika sorterna egentligen? Pågen, Skogaholm, m.m.

Doris och Börje

  • Inlägg: 3744
    • Västergötland
    • Hagalyckans Gröna
SV: Klimatsmart mat
« Svar #65 skrivet: 21 sep-12 kl 14:49 »
Jag frågade tidigare, men jag frågar igen:
Mjukt köpebröd, vad är bäst? Var tillverkas de olika sorterna egentligen? Pågen, Skogaholm, m.m.
Ingen har svarat för att ingen vet kanske?
Det kan du väl enkelt kolla upp via resp. bageris hemsida?

"Bäst" avgör du nog själv, äta osmakligt bröd bara för att det är hyfsat närproducerat låter ju inte så himla kul.
Bor på min lilla gård med min stora familj!

Broberg

  • Gäst
SV: Klimatsmart mat
« Svar #66 skrivet: 21 sep-12 kl 17:35 »
Jag frågade tidigare, men jag frågar igen:
Mjukt köpebröd, vad är bäst? Var tillverkas de olika sorterna egentligen? Pågen, Skogaholm, m.m.

Nåt lokalt köpebröd måste ni väl ha? Pågens grejer är fan inte ätliga...

LimJans

  • Inlägg: 9155
    • Dalarna

 

honeyybees

  • Inlägg: 44
    • Östergötland
SV: Klimatsmart mat
« Svar #68 skrivet: 22 okt-12 kl 19:51 »
Dinkel är jättegott kokar ganska snabbt klart.


Riktig dinkel ska ju blötläggas i åtta timmar och sen kokas i någon timme eller så.
Annars skulle jag säga att all svensk odlad mat är klimatsmart speciellt om den är odlad på friland.

alternaiv

  • Inlägg: 9389
    • Småland
    • Tvåleriet
SV: Klimatsmart mat
« Svar #69 skrivet: 22 okt-12 kl 22:25 »
Riktig dinkel ska ju blötläggas i åtta timmar och sen kokas i någon timme eller så.
Annars skulle jag säga att all svensk odlad mat är klimatsmart speciellt om den är odlad på friland.

Den dinkeln/spelt som odlas ett par mil härifrån blir klar inom en timme oblötlagd.

Jag har tur som har ett gårdsbageri som har enbart surdegsbröd, bakat i vedeldad stenugn på på ekologiskt mjöl bara 7 km härifrån.
Äter i stort sett inget annat mjukt bröd.
www.bakelit.nu

Tvättvålsmakare och importör av indiska tvättnötter.
www.tvaleriet.se


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

622 gäster, 5 användare (1 dolda)
javill, LimJans, torbjorn, johber

* Forum

* Om tidningen Åter



- Precis som flera andra skriver så är det här en tidning som aldrig tycks bli inaktuell. Det senaste numret är precis lika intressant som det som kom för flera år sen. Att varje nummer har ett sorts register på baksidan som ger en snabb överblick av vad tidigare nummer sedan många år tillbaka har handlat om, gör det lätt att hitta precis vad man vill läsa om just nu.

Har man läs-svårigheter kan man dock ha lite invändning mot det lilla typsnittet och den täta texten, speciellt annonserna och baksidorna med extra liten text mot en flerfärgad bakgrundsbild.
/Jennifer

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser