Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Klimatsmart mat  (läst 11101 gånger)

Frances

  • Inlägg: 7906
  • Draco Dormiens Nunquam Titillandus
    • Västergötland
SV: Klimatsmart mat
« Svar #40 skrivet: 03 sep-12 kl 12:42 »
Att ta vara på sånt som annars hade slängts är klimatsmart. Nu har kanske vår gode Misse dragit detta till sin spets  ;)

 Men alla kan ju försöka iallafall. Att laga mat utifrån vad som finns, ett par korva som blev över från dagens grillning, slinker ner i en omelett imorgon, ett par nävar köttfärs från fredagens tacos kanske känns som ingenting i en familj på 5 pers, men det blir perfekt tillbehör i en tacosallad i matlåda till jobbet.

För dom flesta låter väl detta som helt självklara tips ? Men jag ser sån förskräcklig matslöseri på jobbet att jag får nästan allergiska besvär av det  :-[

Sen ska vi ju inte ens tala om möjligheterna vad det gäller "hönsmat" ifrån affärer, jag är medveten om att det finns mycket få affärer som kan göra så, här i min kommun t.ex är det totalt förbjudet att ge bort utgångna varor.

Men en låda kantstötta tomater kokar man enkelt till en perfekt pizzasås på burk. Dom exotiska frukterna förvandlas genast till mer klimatsmarta när dom räddats ur soporna och kokats till marmelad, grönkålen som butikerna får över kring jul, kan man stuva och frysa in osv.
" Först vill man bli nånting. Sen tror man att man är det man ville bli. Sen blir man kanske det man trodde att man var"

Fru Jansson

  • Gäst
SV: Klimatsmart mat
« Svar #41 skrivet: 03 sep-12 kl 12:48 »

För dom flesta låter väl detta som helt självklara tips ? Men jag ser sån förskräcklig matslöseri på jobbet att jag får nästan allergiska besvär av det  :-[

Det är en av anledningarna att det är jobbigt att jobba. Att aktivt måsta blunda för matslöseriet är nog jobbigt. Men att själv stå och slänga fullt duglig mat, bara för att köket lagat mer än gamlingarna på avdelningen äter, det tar emot. Nåt enormt!

Lena i Fjollträsk

  • Gäst
SV: Klimatsmart mat
« Svar #42 skrivet: 03 sep-12 kl 12:49 »
Det är en av anledningarna att det är jobbigt att jobba. Att aktivt måsta blunda för matslöseriet är nog jobbigt. Men att själv stå och slänga fullt duglig mat, bara för att köket lagat mer än gamlingarna på avdelningen äter, det tar emot. Nåt enormt!

komposteras det inte ens?

Frances

  • Inlägg: 7906
  • Draco Dormiens Nunquam Titillandus
    • Västergötland
SV: Klimatsmart mat
« Svar #43 skrivet: 03 sep-12 kl 12:52 »
Icke.

Det läggs i vanliga soporna.

Dessutom orsakar dubbel miljöbelastning eftersom matresterna brinner så dåligt i värmeverket, ANTAR JAG?  ???
" Först vill man bli nånting. Sen tror man att man är det man ville bli. Sen blir man kanske det man trodde att man var"

Fru Jansson

  • Gäst
SV: Klimatsmart mat
« Svar #44 skrivet: 03 sep-12 kl 12:58 »
komposteras det inte ens?

Jo, förvisso. Men det är mängder som slängs! Inga små mängder heller. Och kommunen tjatar om att de får vite på 20000 kronor om nån skulle komma på personal med att inte följa köksregler. Innan nån reagerar så finns det ju bra och vettiga regler också. Jag är inte emot alla regler. Men svinnet är plågsamt, allra helst då det är fullt frisk och fräsch mat som kastas!

Mycket av äldreboendematen är sån mat som jag inte skulle vilja ha själv, med tanke på tillsatser och smakförstärkare och sånt som jag inte vet om och i vilken omfattning det används. Men det slängs ju även såna saker som kokta ägg.

Edit. Med tanke på Frances inlägg här ovan får jag väl tillägga att de äldreboenden jag jobbat på har kompostpåse. Men det kan ju förståss variera.

Fru Jansson

  • Gäst
SV: Klimatsmart mat
« Svar #45 skrivet: 10 sep-12 kl 10:57 »
Har varit på en hel del kurser och föreläsningar via mitt jobb
ang. klimatsmart och eko-mat.

Man bör alltid tänka åt 2 håll när det kommer till att välja.
Ex:
Är det klimatsmart att köpa influgen eko-kiwi från Nya Zeeland när det finns
konventionellt odlad från te x Spanien?

Ibland är det mer klimatsmart att ta en funderare.
Svensk vitkål på vintern i salladen istället för importerad isbergssallad.
Gurka och tomat hör till sommargrönsaker.
Ris är inte så klimatsmart överhuvudtaget, pasta är bättre och bäst är nog ändå svensk potatis(för oss svenskar iallafalll).

Osv.

Jag har också varit på matkurser via jobb, där lite dylikt har nämnts. Dock inte mer än som nån parentes. Intressant dock, och jag skulle gärna veta mer. Och kanske lite mer utvecklat. Kanske lite mer variabler också! Jag menar, det kan ju vara rätt stor skillnad på kött och kött! Finns det mer som varierar, och hur mycket, och vilka parametrar ska man titta på?

Har funderat lite på vad vi åt i det här landet innan potatisen importerades hit? Åt man säd? Gissar att de flesta vill variera kolhydratbiten med mer än potatis. Så... såna här grejjer som quinoa? Hur är det? Matvete och dylikt? Och är det nån skillnad på ekologiskt råris odlat i italien, och söndertvättat vitt jasminris från Pakistan? (personligen tycker jag jasminriset är rent äckligt, så det avstår jag om jag kan, men det kan vara intressant att veta ändå!) Hur stor roll spelar koktiden? Ja, alltså, användandet av elspisar...

Gissar att man till sist ändå får försöka tänka till och kanske chansa lite. För det är svårt att veta exakt om den närmare odlade grödan krävt mer energi i form av uppvärmda växthus och dylikt, och därmed kanske trots allt gör större avtryck än nåt som kommer längre ifrån... Så något av en gissningslek får man ju ägna sig åt som konsument. Men, roligare att göra kvalificerade gissningar än slumpmässiga..


ChristinaR

  • Inlägg: 5562
    • Västergötland
    • Elins trädgård
SV: Klimatsmart mat
« Svar #46 skrivet: 10 sep-12 kl 13:18 »

Har funderat lite på vad vi åt i det här landet innan potatisen importerades hit? Åt man säd?


Bröd, gröt, välling, soppor med mycket rotfrukter och lite kött, olika sorters kål på längden och på tvären, ärter, bönor på sina håll, rovor... Stora variationer beroende på var man bodde, såklart. Bär, men kanske mest i städerna (finns många fynd av kärnor i städernas latriner). Vi tror att man köpte bär av fattigfolk på landsbygden som hade det som extrainkomst.

De som hade råd importerade mat då som nu. Torkad frukt, citroner, ris och kryddor, t.ex. Om vi alltså talar om tiden närmast före potatisintroduktionen.

LimJans

  • Inlägg: 9154
    • Dalarna
SV: Klimatsmart mat
« Svar #47 skrivet: 10 sep-12 kl 13:26 »
Hur stor roll spelar koktiden? Ja, alltså, användandet av elspisar...

Snabbris som ska kokas typ 3 minuter smakar ju apa  :P

Fru Jansson

  • Gäst
SV: Klimatsmart mat
« Svar #48 skrivet: 10 sep-12 kl 15:08 »
Snabbris som ska kokas typ 3 minuter smakar ju apa  :P

Det gör det ju absolut. Och det är ju behandlat för att minska ner koktiden. Tvivlar på att det är särskilt hälsosamt. Och med tanke på hur tömt på näring det är så tror jag inte det är så klimatsmart ändå. Men... på nåt vis om man nu vrider och vänder på allt... Nån form av energikrävande process är det ju som har minskat ner koktiden hemma i köket.. Men.. Nä, det måste vara smartare att stoppa i sig sånt med bra näring, och mindre mängder då istället!

Sen kan man undra.. Är det smartare att laga stora portioner och värma på rester, än att laga mat varje dag? Är det bättre att steka mat (går fort) än långkok?

Tillsist måste man ju hitta sin egen balans. Och, jag tycker mycket bättre om kött i grytor (långkok). Det är helt enkelt mycket lättare att göra gott! Föredrar råris framför snabbris, alldeles oavsett klimatsmarthetsgrad. Både smakmässigt och näringsmässigt. Sen äter man ju inte ris varje dag heller!

Men det är lite intressant det här med kolhydratsbiten. Det som är med i olika jämförelser är oftast bara potatis, pasta och ris. Och då står det sällan så mycket mer än just "ris", trots att ris kan vara ytterst olika. Vad avses? Och varför är inte andra kolhydratkällor med, såsom quinoa, couscous och andra saker som faktiskt börjar bli rätt vanliga..

Bröd, gröt, välling, soppor med mycket rotfrukter och lite kött, olika sorters kål på längden och på tvären, ärter, bönor på sina håll, rovor... Stora variationer beroende på var man bodde, såklart. Bär, men kanske mest i städerna (finns många fynd av kärnor i städernas latriner). Vi tror att man köpte bär av fattigfolk på landsbygden som hade det som extrainkomst.

De som hade råd importerade mat då som nu. Torkad frukt, citroner, ris och kryddor, t.ex. Om vi alltså talar om tiden närmast före potatisintroduktionen.

Kål på längden och tvären är ju mumma! :D

Lena i Fjollträsk

  • Gäst
SV: Klimatsmart mat
« Svar #49 skrivet: 10 sep-12 kl 15:11 »
Bröd, gröt, välling, soppor med mycket rotfrukter och lite kött, olika sorters kål på längden och på tvären, ärter, bönor på sina håll, rovor... Stora variationer beroende på var man bodde, såklart. Bär, men kanske mest i städerna (finns många fynd av kärnor i städernas latriner). Vi tror att man köpte bär av fattigfolk på landsbygden som hade det som extrainkomst.

De som hade råd importerade mat då som nu. Torkad frukt, citroner, ris och kryddor, t.ex. Om vi alltså talar om tiden närmast före potatisintroduktionen.

Fisk (sill) inte att förglömma

ChristinaR

  • Inlägg: 5562
    • Västergötland
    • Elins trädgård
SV: Klimatsmart mat
« Svar #50 skrivet: 10 sep-12 kl 15:37 »
Fisk (sill) inte att förglömma

Visst! Men kanske inte som alternativ till potatis... ;)

Doris och Börje

  • Inlägg: 3744
    • Västergötland
    • Hagalyckans Gröna
SV: Klimatsmart mat
« Svar #51 skrivet: 10 sep-12 kl 16:39 »
Ris.

Är väl sällan klimatsmart?
Importeras från länder låååångt bort från oss.
Odlingarna anses inte heller särskilt klimatsmarta, går åt mängder med vatten och sättet det odlas på påverkar miljön
rätt hårt!
Bor på min lilla gård med min stora familj!

Fru Jansson

  • Gäst
SV: Klimatsmart mat
« Svar #52 skrivet: 10 sep-12 kl 17:00 »
Hittade lite info i ämnet! :)

http://www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-miljo/Miljosmarta-matval/Potatis-spannmalsprodukter-och-ris/

Står att konsumtionen av ris har ökat med 40% sedan 1990, och att vi konsumerar mellan fem och sex kg ris per person och år. Det innebär för min familj mellan 15 och 18 kg... Funderar om det kan stämma, och det kan det säkert, om jag tänker på det vita otäcka riset som herrarna i huset föredrar.. Intressant läsnig dock om hur olika saker spelar in. Skulle vilja ha lite tydligare info om hur det kan variera. Inte för att det kanske får mig att handla annorlunda, men det skulle vara intressant!

Letar vidare för att se om jag hittar nån tabell som även innefattar saker som matvete, quinoa och dylikt.
« Senast ändrad: 10 sep-12 kl 17:11 av Fru Jansson »

tench

  • Inlägg: 764
    • -
    • Solrot
SV: Klimatsmart mat
« Svar #53 skrivet: 10 sep-12 kl 17:02 »
Mathavre tycker jag är ett gångbart alternativ till ris.
En pragmatiskt lagd trädgårdsmästare, natur- och datatekniksromantiker med drömmar om framtida yrkesodling.
Skriver om natur, grönsaksodling m.m. på http://solrot.se
Må gott \o/

Fru Jansson

  • Gäst
SV: Klimatsmart mat
« Svar #54 skrivet: 10 sep-12 kl 17:14 »
Mathavre tycker jag är ett gångbart alternativ till ris.

Provade mathavre, men det smakade havregrynsgröt, vilket jag har rejält svårt för. Matvete var rejält mycket bättre smakmässigt. Tyckte jag, men barnet gillade inte. Kanske får prova korn nästa gång? Det är lite utmaning när man har familj!


Fru Jansson

  • Gäst
SV: Klimatsmart mat
« Svar #55 skrivet: 10 sep-12 kl 17:27 »
Fast den här aspekten är nog den största enskilda faktor när det gäller mat och klimat....... 65 kg kött per person och år... Riktigt så mycket behöver vi inte va?

http://www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-miljo/Miljosmarta-matval/Kott--not-lamm-gris-och-kyckling/

Broberg

  • Gäst
SV: Klimatsmart mat
« Svar #56 skrivet: 10 sep-12 kl 17:38 »
Hittade lite info i ämnet! :)

http://www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-miljo/Miljosmarta-matval/Potatis-spannmalsprodukter-och-ris/

Står att konsumtionen av ris har ökat med 40% sedan 1990, och att vi konsumerar mellan fem och sex kg ris per person och år. Det innebär för min familj mellan 15 och 18 kg... Funderar om det kan stämma, och det kan det säkert, om jag tänker på det vita otäcka riset som herrarna i huset föredrar.. Intressant läsnig dock om hur olika saker spelar in. Skulle vilja ha lite tydligare info om hur det kan variera. Inte för att det kanske får mig att handla annorlunda, men det skulle vara intressant!

Letar vidare för att se om jag hittar nån tabell som även innefattar saker som matvete, quinoa och dylikt.


Lär dem av med såna ovanor. Ris är tillräckligt att använda till ett grötkok till jul.

kanka

  • Inlägg: 564
    • Västerbotten
SV: Klimatsmart mat
« Svar #57 skrivet: 10 sep-12 kl 17:53 »
Det finns en bok i ämnet som är riktigt bra:
Mat och klimat av Johanna Björklund, Pär holmgren och Susanna Johansson.
Den har vi använt här i byn i en studiecirkel.
Det ska bara gå, 4600 kvm har jag till förfogande.

tench

  • Inlägg: 764
    • -
    • Solrot
SV: Klimatsmart mat
« Svar #58 skrivet: 10 sep-12 kl 17:57 »
Jag tror också på att minska konsumtionen av kött och öka konsumtionen av inhemska grönsaker.

Några utklipp från  "På väg mot miljöanpassade kostråd" CUL (Centrum för uthålligt lantbruk)
Citera
En generell slutsats om miljöpåverkan från olika baljväxter är att de är mindre
miljöpåverkande än kött
(...)
De beräkningar som gjorts utifrån näringsrekommendationerna visar att det
näringsmässigt räcker om vi äter cirka 100 g kött och 40 g chark per dag.

65 kg ger runt 180 gram/dag.


En pragmatiskt lagd trädgårdsmästare, natur- och datatekniksromantiker med drömmar om framtida yrkesodling.
Skriver om natur, grönsaksodling m.m. på http://solrot.se
Må gott \o/

Fru Jansson

  • Gäst
SV: Klimatsmart mat
« Svar #59 skrivet: 10 sep-12 kl 17:57 »
Lär dem av med såna ovanor. Ris är tillräckligt att använda till ett grötkok till jul.


Tja. Gossen är väl bildbar, men den store? Dock anser jag mig än så länge kunna unna mig råris nån gång emellanåt, för att det faktiskt är gott (det blir inte heller överdrivet ofta). Jag har trots allt minskat ner köttkonsumtionen i den här familjen rejält!

Här hittade jag förresten lite (mycket) mer information, för den som orkar läsa...

http://publikationer.slu.se/Filer/Mat-klimat-listanversion10-120413.pdf


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

470 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



- Underbar tidning eftet att jag läst flera nummer hos en väninna är det nu dags för egen prenumeration
/lena S

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser