Jag kör efter detta när jag nu ska göra mjöd, kom gärna med synpunkter och funderingar, hittade detta recept på nätet men kommer ej ihåg vart det var så kan tyvärr inte länka:
Mjöd
Mjöd verkar kunna bryggas av nästan vad som helst. Det finns recept med exotiska ingredienser som honungsextrakt, farinsocker, citron, russin, jäststop och klarningsmedel osv. men jag har ännu inte hittat riktigt, riktigt mjöd, vare sig i butik eller på museum.
För att brygga riktigt mjöd med historisk bakgrund behöver du följande:
Jäskärl
25-30 liter.
Vatten
Ca 17 liter riktigt gott vatten, helst från en källa, aldrig direkt från klorerad kran.
Honung
För att mjödet skall ha en hälsosam effekt skall honungen komma från ditt närområde, från din lokala biodlare. Den honungen innehåller viktiga spårämnen, mineraler och pollen som din kropp behöver för att kunna må bra, känna igen den natur som den lever i. Lokal honung är troligen bra mot både snuva och allergier.
Smaka och lukta på honungen som en vinkännare, avgör om det blir gott som mjöd. Fråga biodlaren om han har någon honung kvar från vår, sommar och höst att jämföra med. Smaker och dofter är mycket olika och helt avgörande för hur ditt mjöd kommer att smaka (om det är utan kryddor och frukt). Det här kan vara överkurs men gör mjöd till en stark konkurrent till fina viners utprovningar, ålder och växtplatser.
Jäst
Du kan försöka att vildjäsa din egen jästkultur, det är riskabelt och misslyckas ofta. Blanda en honungslag på 1 del honung och 5 delar vatten, sätt ut i naturen utan lock i några dagar, ta in låt jäsa och prova. Är det drickbart har du tur och ökar på volymen till fullt. Är det inte drickbart så häll i komposten och gör om. Under hösten finns det mest jästbakterier i luften. Den gång vildjäsningen går bra behåller du jästkulturen på svalt ställe, matar den och pysslar om den tills det är dags att brygga igen.
Ett säkrare sätt är att odla upp en mjödjästkultur är att köpa vinjäst. Den kanske inte jäser lika bra första gången men anpassar sig med tiden och kan bli en ypperlig mjödjästkultur efter 4-5 bryggningar.
Bäst är att få lite jästkultur av någon som redan brygger mjöd.
Frukt & bär i mjödet
Några klyftor med syrliga frukter och bär kan sätta fart på en "trög" jäsning, syran sänker ph värdet och jäsningen blir effektivare. Bästa ph värdet är runt 4,5 - 5. Men frukt och bär sätter också smak på smak på mjödet och du riskerar att dölja smaken av den dyra och fina honungen du valt ut.
Är honungen inte den godaste så kan lite frukt och bär i stället vara perfekt. Dela äpple, mosa bär och lägg i när jäsningen redan har börjat. När mjödet tappas upp i lufttäta kärl silas de smaklösa fruktkropparna bort.
Örter:
Du kan krydda ditt mjöd med samma örter som till brännvin. Risken är dock stor att du kryddar sönder det goda mjödet så var försiktig. Örter kan också ge mjödruset olika egenskaper. Tex pors i mjödet ger lite beska och ser till att du inte somnar i onödan, humle ger också beska men du blir trött.
Det godaste mjödet jag har druckit var frisk av lingon, röd och iskall en het sommardag i juli. Hittar du rätt bland frukt och örter så kan du få ditt alldeles speciella mjöd, unikt bara för att just du vet exakt hur det ska bryggas och kryddas (om du kom ihåg att föra anteckningar in i minsta detalj...).
OBS!
Mjöd är gott med endast honung som krydda.
Många brygder har blivit sönderkryddade helt i onödan.
Gör så här
Blanda 3,5 kg honung med dina 17 liter vatten i ett jäskärl. Det underlättar om du försiktigt värmer honungen till 30 - 40 grader, EJ VARMARE, då förstör du det nyttiga i honungen. Blanda sedan med vatten och låt honungslagen få rumstemperatur (ca 23 grader), blanda i jästkulturen under omröring, sätt på lock och vänta.
Om du ska tillsätta frukt och örter i din mjöd så vänta tills jäsningen har kommit i gång ordentligt. Risk finns annars att fel jästbakterier tar överhand och din jästkultur och mjöd förstörs. Är du osäker kan du koka upp frukt och örter innan så förstörs deras egna jästsvampar som finns naturligt. Örter kan kräva andra förberedelser beroende på sort. Se i örtaböcker och om brännvinskryddning.
När du satt på locket i på ditt jäskärl är det bara att vänta. Du kan röra om någon gång i brygden för att pigga upp jästkulturen men se till att hålla alla redskap rena och öppna locket kortast tid som möjligt så att inte främmande jästsporer kommer ner i brygden och muterar den. Skaka aldrig jäskärlet då det bildas kolsyra under jäsningen och kan resultera i en mindre explosion. Mjöd jäser långsamt så ha tålamod.
Sedan så här
Efter 3-8 veckor slutar brygden att jäsa. Den har då en alkoholhalt på ca 4-5 %.
Vill du ha starkare mjöd fyller du på med ytterligare 3 kg honung och jäser vidare.
När du är nöjd med ditt mjöd och det har slutat jäsa så ställer du det svalt i 5 till 10 dagar. Jäsningen avstannar då helt och bottensatsen lägger sig till ro i kärlets botten. Efter nedkylning och vila tappar du upp mjödet i lämpliga, lufttäta kärl. Låt mjödet mogna i ca 4 veckor, drick, skalda och njut.
Tänk på att mjöd är lömsk av sin natur, den är starkare än den smakar.
Lagra mjödet
De första 3 - 6 månaderna är ditt mjöd lite grumlig, väldigt nyttig och hälsosam eftersom det är ett koncentrat av honung, källvatten och alkohol. Men mjöd som är lite starkare går utmärkt att lagra i lufttäta kärl, lagrat mjöd i jordkällare lär vara bäst efter 5 år. Mjödet blir då klarare, får lite annorlunda karaktär och den sista kvarvarande jästsmaken försvinner helt. Lagrat mjöd är inte lika nyttig som färsk mjöd och kan i bland bli lite väl torr i smaken, vilket lätt bättras på med aning ny honung om man inte gillar torra drycker.
Att brygga mera mjöd
Spara någon liter av senaste mjödets bottensats, blanda ut med lite vatten och ställ svalt. I mjödet finns nu en levande jästkultur som du ska hålla på sparlåga tills nästa bryggning sätts igång. Mata dina husdjur med en aning honung var fjärde månad så håller dem sig pigga och friska. Du kan utan tvekan ge bort stora delar av den till dina vänner, det är en garanti för att du kan få tillbaka en inarbetad jästkultur om något skulle gå fel.
Lycka till !