Jag gjorde maskrosvin i mitten av maj, receptet sa att efter ca 2,5 veckor skulle jäsningen ha tagit slut. Då hällde jag upp det på flaska. Det var jättegott att dricka direkt och även efter två veckor till. Nu har ytterligare två veckor, så sammanlagt fyra veckor sedan buteljeringen, gått. Maskrosvinet bubblar och har sig, plus att all sötma och god smak har försvunnit. Nu smakar det bara beskt och otrevligt.
Har det fortsatt att jäsa i flaskorna, eller vad är det som har hänt? Kan man åtgärda detta så att man kan få tillbaka den tidigare goda smaken?
All hjälp uppskattas!
Tack på förhand! / Anton
Här följer receptet:
Orginalreceptet är ett gammalt sådant från Oshult i Småland.
Börja med att samla blommor av maskros och noppa av allt det gula. Inget grönt får vara med.
3l avnoppade maskrosor
4l kokande vatten
3 citroner
1,7kg socker
Beredning: Det kokande vattnet slås över blombladen och får stå i 12 timmar i en kruka. Silas därefter genom en ren handduk. Sockret och de skivade citronerna tillsätts. Det hela får stå i rumstemperatur i öppen kruka med handduk över i drygt 2½ vecka tills det slutat bubbla. Minsta ansats till mögel måste omedelbart avlägsnas. Koka inte om lagen. Smaken modifieras med citronerna, som lyfts ur efter en vecka. Filtrera alltsammans genom ett pappersfilter, gärna två gånger så blir bottensatsen mindre. Sedan har man ett simmigt starkvin, som genast buteljeras på rena flaskor och korkas. Vinet blir fylligare och mindre sött om det lagras några år.