Har inget exakt recept

2 pkt jäst
1.5 liter mjölk
2 msk salt
sirap
vetemjöl till lagom konsistens
(går att blanda i annat mjöl efter tycke och smak)
Till julen lades det i russin
Degen delas i 9 delar, kavlas ut till runda ca 1cm tjocka "kager" som jäses under duk till dubbel storlek. De får inte ligga på varandra. Ugnen ska vara på max värme, 300°(allra helst en vedspis) och lägg en plåt på botten och en näst högst upp. Nu behövs ett bakfjöl att lägga de färdigjästa kagerna på och så ska de peggas. Sedan in längs ner i ugnen en liten stund tills den fått färg under då flyttas den upp till den övre plåten samtidigt som man lägger in en ny längst ner. När den översta fått fin färg tar man ut den och flyttat upp den nedre. Så håller man på tills alla är gräddade. De ska svalna under bakduk. Går utmärkt att frysa. Man behöver 2 bakfjöl en till de jästa kagerna och en till de som flyttas i ugnen.
När jag var liten åt vi de varma nygräddade kagerna med smör och sirap eller honung på. Det var godare än kakor. Det gör jag fortfarande förresten varje gång jag bakar dem. När de kallnat är de godast som smörgåsbröd.
Hoppas det gick att förstå beskrivningen!