Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Sälja opastöriserad mjölk olagligt för att tjäna mer pengar på kossorna?  (läst 10719 gånger)

trassla

  • Gäst
köper mjölk direkt från en bonde, men pastöriserar den alltid själv pga av bakterier som kan finnas i mjölken. Nu är jag inte direkt för bakterier, men man kan bli väldigt sjuk om man dricker mjölk som har bakterien i sig.

TheoA

  • Inlägg: 259
    • Södermanland
Helt rätt, men mjölkpriset borde också bli högre, som i övriga europa, ungefär 15 kr/litern :) Då skulle nog fler bönder "överleva" och kanske få lite över till semester och övrigt :)
Bor i sörmland med min familj och 130 kor, både kött- och mjölkkor, 25 höns, 2 katter, 10 vaktlar, och 3 akvarium.

 

trassla

  • Gäst
om priset skulle höjas till 15kr/liter, tänk vilket påslag handlarna skulle göra då >:D

TiB

  • Inlägg: 3494
  • Dräng, på egen gård.
    • Småland
    • maskinochtryckluft.se
Visst är det lagligt att sälja från tanken väl? ::) Bara ingen går in i lokalerna. Eller?
Är det inte någon klausul i Monopolfirman Arlas leverantörsavtal som sätter P?

Bonnläpparna fattade inte att de skulle få hålla med både ris och röv när de släppte lös en hord direktörer och släppte greppet om sina egna föreningar.
Fast å andra sidan vet jag några bönder som varken räds direktörer eller kontrollanter  :-X

OM det vore farligt skulle mänskligheten va utdöd. Tänk er påjjkar, bara neandertalflickor att tillgå! ;D Jag sätter mina två obebyggda villatomter på att den där  >:D livsmedelverkskvinnan var antingen stassonge eller neanderthalare. Kanske både/och. ::) Men bra betalt har hon!
« Senast ändrad: 19 apr-12 kl 19:35 av ToA »
En röst talade till mig ur kaoset och sade;
Le, var glad, ty det kunde varit värre.
Jag log, jag var glad, och det blev värre!

reuben

  • Inlägg: 70
    • Småland
    • Närproducerat i Kalmar AB
Hon på  livsmedelsverket fick det att klia i fingrarna på mig  o:).
Först förbjuder man opastöriserad mjölk och nu säger man att man itne kan tillåta den eftersom svenska konsumeter numera inte är vana vid riskerna. Ja blandat med lite allmänt blarr om att den innhåller bakterier.
Om man ser på svenska myndigheters panik när det gäller bakterier (och numera även folkets) så kan man ju böjra fundera på hur mänskligheten överhuvudtaget har överlevt ???

Jag för min del är inte helt säker på att vi har överlevt. I många fall - ingen hjärnaktivitet alls. Minns särskilt en ung mor som tittade på våra Linderödsgrisar och frågade vad vi skulle ha dem till. -"Avel och mat" svarade jag. -"Kan man äta dem? De är ju prickiga!"
Om vi nu tar det tankesättet och överför det på andra produkter så förstår man att det kan finnas problem.
Bor utanför Påryd med sambo, 40 höns, ankor, gäss, kattor, hundar, gute- och texelfår och en växande Linderödsbesättning. För första gången på snart 30 år utan hästar...

TheoA

  • Inlägg: 259
    • Södermanland
om priset skulle höjas till 15kr/liter, tänk vilket påslag handlarna skulle göra då >:D

Jojo.. men mjölk är precis som bensin, man "måste" köpa.  ;D
Bor i sörmland med min familj och 130 kor, både kött- och mjölkkor, 25 höns, 2 katter, 10 vaktlar, och 3 akvarium.

TiB

  • Inlägg: 3494
  • Dräng, på egen gård.
    • Småland
    • maskinochtryckluft.se
Jojo.. men mjölk är precis som bensin, man "måste" köpa.  ;D

Man får ju bra för kriminella (hemmatvättade) ägg. Varför skulle inte bönderna få 15 spänn litern för riktig, opastöriserad mjölk?

Jag för min del är inte helt säker på att vi har överlevt. I många fall - ingen hjärnaktivitet alls. Minns särskilt en ung mor som tittade på våra Linderödsgrisar och frågade vad vi skulle ha dem till. -"Avel och mat" svarade jag. -"Kan man äta dem? De är ju prickiga!"
Om vi nu tar det tankesättet och överför det på andra produkter så förstår man att det kan finnas problem.

En stassonge till! ;D Som han som frågade om vi skulle äta upp hönsen. Nej, sa Annika och gick och hämtade några ägg. -Vi får ÄGG från dom som vi äter.
-VA?? Fåsseeee, fan va häftigt! Från domdär....... med skal och allt?!  :o
« Senast ändrad: 19 apr-12 kl 19:41 av ToA »
En röst talade till mig ur kaoset och sade;
Le, var glad, ty det kunde varit värre.
Jag log, jag var glad, och det blev värre!

betsla

  • Inlägg: 2896
    • Jämtland
    • Betsla - me, myself and I
Prickigt fläskkött och hönor som lägger ägg (med skal dessutom)... jistanes, vart är världen på väg? ;D

Jag är glad att jag har förmånen att få låta mina barn växa upp ute på vischan, med allt vad det innebär av djur och natur, liv och död.
70-talist som bor på vischan i Jämtland med sambo, 3 barn, 1 katt, 13 Åsenfår (genbank 1338 och MV3) och ett gäng höns - hedemora, brun leghorn, dv wyandotte, cream legbar och wyandotte samt lite araucanakorsningar och diverse andra korsningar.

Skytten

  • Inlägg: 7426
    • Skåne
Komjulk e bättre än köbemjulk!! Vem vill göra oust pau köbemjulk?
Det bästa sättet att misslyckas, är att inte försöka!

ElinorE

  • Inlägg: 261
    • Västergötland
Jag tål inte homogeniserad mjölk. Magont och illamående.  :-X

Riktig mjölk ska det vara, helst direkt från mjölktanken hemma hos bonden.

Being happy doesn´t mean that everything is perfect...
It just mean you´ve found the right medication.

Existens?

  • Gäst
Visst är det lagligt att sälja från tanken väl? ::) Bara ingen går in i lokalerna. Eller?
Är det inte någon klausul i Monopolfirman Arlas leverantörsavtal som sätter P?

Nej, det är tvärtom faktiskt. Leveransplikten som fanns förr är borttagen.

Vildstjärna

  • Inlägg: 33
    • Småland
    • Vildstjärna | Det naturliga livet
Riktigt bra att någon gör något! Till och med Louis Pasteur medgav på sin dödsbedd att han hade haft fel om pastöriseringen. Pastörisering bygger på en falsk rädsla för bakterier och skapar definitivt mer problem än vad den hindrar dem. Själv dricker jag ingen mjölk eftersom jag ännu inte lyckats få tag på någon äkta vara.

Att dricka pastöriserad mjölk är ungefär lika nyttigt som att dricka coca-cola, dessutom leder det till kalciumbrist eftersom vi inte kan tillgodose oss kalciumet i den pastöriserade mjölken. Detta är en av anledningarna till att vi i Skandinavien, som dricker mest mjölk i världen, även har mest fall av benskörhet.

Själv är jag uppvuxen på riktig mjölk och var totalt hemma en dag från skolan under hela min grundskoletid medan de flesta andra var sjuka var och varannan vecka.

Existens?

  • Gäst
Till och med Louis Pasteur medgav på sin dödsbedd att han hade haft fel om pastöriseringen. Pastörisering bygger på en falsk rädsla för bakterier och skapar definitivt mer problem än vad den hindrar dem.


Var det verkligen exakt det han medgav?

Skytten

  • Inlägg: 7426
    • Skåne
Tuberkolulos var ett gissel både mentalt och i praktiken förr. När mjölk går till större mejerier, så måste den förståss "skållas"  några sekunder, det går knappast att hålla koll annars, mjölken blir inte spårbar. Det jag däremot inte gillar är att man homogeniserar mjölk. Här lokalt kan man köpa icke homogeniserad mjölk, som dessutom inte är för mager.
Det bästa sättet att misslyckas, är att inte försöka!

Mata

  • Inlägg: 1706
    • Södermanland
Det finns en bok som heter The Medical Mafia (http://www.amazon.com/Medical-Mafia-Guylaine-Lanctot/dp/0964412608) där författaren Dr Lanctôt skriver där att:

Citera
   1.  The temperature is not high enough.
              2. The temperature is too high.


Han menar att pastöriseringen inte dödar alla bakterier, virus et c men å andra sidan är den kraftfull nog att förstöra en del av näringen.

Han nämner många exempel på där folk drabbats av bland annat salmonella, E coli, Listeria och flera andra sjukdomar när de druckit pastöriserad mjölk. En del av sjukdomsfallen har drabbat tusentals människor. T e x då 17 000 människor i Tenesse 1982 drabbades av bakterien Yersinia enterocolitica (http://en.wikipedia.org/wiki/Yersinia_enterocolitica) som de fått från pastöriserad mjölk.

I boken finns listad många fall då många människor blivit sjuka av pastöriserad mjölk.

Staphylococcus aureus som är en av de vanligare orsakerna till matförgiftning lär förresten inte vara värmekänsligt läste jag nyligen(!?).

Gällande tuberkulos finns numer de som säger att människor inte smittades av korna eftersom de får en annan typ av tuberkulos än kor, utan att det slutna systemet där människor som jobbar med mjölken och som är smittade av tuberkulos inte kontaminerar mjölken så som risken finns vid handmjölkning till hink.
Jag vet inte så mycket om detta, men man kan säkert hitta en del på nätet kring detta. Om det stämmer är ju det intressant.


trassla

  • Gäst
Att man pastöriserar mjölken för att få bort bakterier är inte falsk. Man gör detta för att bla få bort ehec-bakterier. När tex de stora bolagen pastöriserar sin mjölk så sker detta ganska snabbt ca 14-15 sek. Här hemma där jag pastöriserar mjölken läggs den i en kastrull och sedan får den öka upp till 75-80 grader, och det kan jag lova dig inte tar 15 sek. Ja man kan dricka mjölken direkt, men det skall helst ske inom några dagar då den är steril, därför hämtas mjöken varannan dag. Som jag skrev tidigare, jag pastöriserar alltid mjölken pga ehec mm.  Att sedan vissa vitaminer försvinner vid snabb upphettning ja, men vid "hemmagjord" så nej, för där blir upphettningen inte lika snabb.

Georgisten

  • Inlägg: 2207
  • Mest biodlare, men mycket annat också.
    • Östergötland
    • Östgöta Honung - förädlad nektar från Östergötlands flora
Funderar kring möjligheten att stötta årebönderna ekonomiskt. De kommer ju att bli bötfällda och automaten kommer ju att bli oanvändbar för dem efter imorgon när miljökontoret och polisen hälsat på.

En flaska obehandlad fjällmjölk kostar 20 SEK. Om alla som vill se detta lagligt i Sverige satte in den summan på deras konto för en flaska mjölk (uthämtning eller ej är mindre viktigt) så skulle det vara stöttande både ideologiskt och ekonomiskt.

Om det blev ett rejält överskott skulle dessa pengar kunna användas för att märka om automaten och göra om "tilltaget" någon annanstans i Sverige med mjölk från någon annan bonde.

Är det någon som vill haka på? 20 kr har vi väl alla råd med!

Och vill man inte förlora sina tjuga kan man sätta in den på Fjällbetes stödsparkonto hos JAK - http://www.jak.se/lokal-ekonomi/stodsparprojekt-fjallbete o:)
Ingen enskild människa kan hävda att den äger jorden, inget enskild människa eller kollektiv kan hävda att de äger andra människor.

Vildstjärna

  • Inlägg: 33
    • Småland
    • Vildstjärna | Det naturliga livet

Var det verkligen exakt det han medgav?

Ja, han medgav att han hade fel angående hans tidigare teorier kring pastörisering. Något konstigt med det?

Existens?

  • Gäst
Ja, han medgav att han hade fel angående hans tidigare teorier kring pastörisering. Något konstigt med det?

Enligt vad jag läst i historieböckerna så var det inte själva pastöriseringens effekt han funderade över, utan mikroberna allmäna roll.

Tjalve

  • Inlägg: 3214
    • Blekinge
Det finns en bok som heter The Medical Mafia (http://www.amazon.com/Medical-Mafia-Guylaine-Lanctot/dp/0964412608) där författaren Dr Lanctôt skriver där att:

Han menar att pastöriseringen inte dödar alla bakterier, virus et c men å andra sidan är den kraftfull nog att förstöra en del av näringen.

Han nämner många exempel på där folk drabbats av bland annat salmonella, E coli, Listeria och flera andra sjukdomar när de druckit pastöriserad mjölk. En del av sjukdomsfallen har drabbat tusentals människor. T e x då 17 000 människor i Tenesse 1982 drabbades av bakterien Yersinia enterocolitica (http://en.wikipedia.org/wiki/Yersinia_enterocolitica) som de fått från pastöriserad mjölk.

I boken finns listad många fall då många människor blivit sjuka av pastöriserad mjölk.

Staphylococcus aureus som är en av de vanligare orsakerna till matförgiftning lär förresten inte vara värmekänsligt läste jag nyligen(!?).

Gällande tuberkulos finns numer de som säger att människor inte smittades av korna eftersom de får en annan typ av tuberkulos än kor, utan att det slutna systemet där människor som jobbar med mjölken och som är smittade av tuberkulos inte kontaminerar mjölken så som risken finns vid handmjölkning till hink.
Jag vet inte så mycket om detta, men man kan säkert hitta en del på nätet kring detta. Om det stämmer är ju det intressant.

Okej om pastöriserings processen klickar i några fall men hur hade det varit bättre att inte pastörisera? Att uppvärmning inte tar bort 100% av alla smittoämnen i 100% av fallen gör ju inte att den är verkningslös.
Socialism is a philosophy of failure, the creed of ignorance, and the gospel of envy, its inherent virtue is the equal sharing of misery.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

584 gäster, 1 användare (1 dolda)

* Forum

* Om tidningen Åter



- Har nu köpt mina första nummer av Åter och de var över förväntan. Mycket innehållsrika och informativa, och bra blandning. Inspirerande att läsa om andras berättelser och tankar. Även min familj uppskattade tidningen och kommer att läsa fler nummer.:)
/Johanna

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser