Tänk på att när man bor långt norrut får vedartade växter, som träd ju är, absolut INTE gödslas för sent på säsongen, då riskerar man stora vinterskador. Att rensa kring rötterna, ge lite näring INNAN midsommar, lätt föryngringsbeskärning under flera år, och att ympa fräscha ettåriga skott på nya grundstammar är sätt att föryngra och säkra överlevnaden av denna gamla kulturbärare, som hör samman med ditt hus.
Det finns bra böcker om hur man ympar, det är inte så svårt. Ofta anordnas det kurser i ympning, t ex genom olika studieförbund, odlarföreningar och liknande.
Du kan också sprida trädet till andra, genom att ta ympkvistar, raka "vattenskott", årsskott, är det bästa. Ta dem tidigt på vårvintern, eller ännu tidigare, packa in dem i fuktigt hushållspapper kring snittytan, vira tidningspapper om och förvara i en plastpåse i kylskåpet. Se till att det är lagom fuktigt, så att det varken torkar ut eller blir mögligt. Bara minimalt med kondens på plastpåsen. Sedan kan du ympa själv på grundstammar, när våren är på väg, men innan det grönskar på träden. Grundstammarna får gärna ha stora knoppar, lite på gränsen till utslaget, eller åtminstone ska knopparna ha börjat svälla. Men helst inte stora blad. Så kan du dela med dig av de nyympade träden. Eller så kan du skicka ympkvistarna med posten, välförpackade i sina plastpåsar och med lagom skyddande embalage (får balanseras mellan kostnaden och postens ovarsamma hantering).
Jag skulle själv vara frivillig att ta emot lite ympkvistar tidigt nästa vår, och det finns det säkert andra som också skulle vara.