Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Björksav  (läst 15063 gånger)

Nettus

  • Inlägg: 2672
  • Gör inte som alla andra - tänk själv!
    • Småland
Björksav
« skrivet: 26 mar-12 kl 20:41 »
Förra året tappade jag björksav för första gången, men jag tyckte det var ganska smaklöst. En kompis har tappat ett par gånger och har tyckt att det varit stor skillnad i smak olika gånger. Kan det skilja i smak och i så fall varför?
Stadsbo med akut längtan ut på landet med djur och odlingar

christinag

  • Inlägg: 1912
  • Täljstenfantast
    • Västmanland
SV: Björksav
« Svar #1 skrivet: 26 mar-12 kl 20:52 »
Nu vet jag inget om just björksav, men i andra sammanhang betyder växtplats, torka, väderlek osv ganska mycket när det gäller vilka ämnen som finns i en växt. Det bör ju inverka på smak också. Kanske hade just den här smaklösa björken stått frostfritt länge och sugit upp en massa grundvatten och smaken på så vis blivit utspädd eller nåt? Just björk processar rätt mycket vatten, det borde avspegla sig som rätt stora skillnader i smak (rent teoretiskt).

MvH
Christina G
Demokrati: 2 vargar och 1 lamm röstar om lunchmenyn.
Frihet: Ett väl beväpnat lamm opponerar sig mot omröstningen.

mimsan

  • Inlägg: 66
  • Planterar gärna träd
    • Skåne
SV: Björksav
« Svar #2 skrivet: 26 mar-12 kl 21:17 »
Jag tappar björksav varje år och tycker att det smakar lite olika beroende på när man tar saven, i början, mitten eller slutet av perioden. I början, när det rinner lite långsammare, är den grumligare och smakar mer.
Inte så fantastiskt gott kanske, men ett bra alternativ till vatten, lite speciellt och säkert otroligt hälsosamt.
Alltför konsekvent är inte trovärdigt.

Trollmor

  • Inlägg: 10686
  • Måtte jag inte leva förgäves.
    • -
SV: Björksav
« Svar #3 skrivet: 26 mar-12 kl 21:27 »
Och jag som tycker det smakar så himmeskt, särskilt lätt uppvärmt!  Men de flesta kokar väl ihop det till nån sorts sirap?
En får va gla att en ä sum en ä, när en nu ente ä sum en saa.

Nettus

  • Inlägg: 2672
  • Gör inte som alla andra - tänk själv!
    • Småland
SV: Björksav
« Svar #4 skrivet: 27 mar-12 kl 11:29 »
Nu vet jag inget om just björksav, men i andra sammanhang betyder växtplats, torka, väderlek osv ganska mycket när det gäller vilka ämnen som finns i en växt. Det bör ju inverka på smak också.
Precis vad jag tänkte. Ska kanske testa att tappa en annan björk i år...
Stadsbo med akut längtan ut på landet med djur och odlingar

christinag

  • Inlägg: 1912
  • Täljstenfantast
    • Västmanland
SV: Björksav
« Svar #5 skrivet: 27 mar-12 kl 19:55 »
Och jag som tycker det smakar så himmeskt, särskilt lätt uppvärmt!  Men de flesta kokar väl ihop det till nån sorts sirap?
Plättar med björksirap, hur låter det?  :P

MvH
Christina G
Demokrati: 2 vargar och 1 lamm röstar om lunchmenyn.
Frihet: Ett väl beväpnat lamm opponerar sig mot omröstningen.

Trollmor

  • Inlägg: 10686
  • Måtte jag inte leva förgäves.
    • -
SV: Björksav
« Svar #6 skrivet: 27 mar-12 kl 21:18 »
Plättar med björksirap, hur låter det?  :P

MvH
Christina G
Amerikainspirerat ursvenskt?
En får va gla att en ä sum en ä, när en nu ente ä sum en saa.

christinag

  • Inlägg: 1912
  • Täljstenfantast
    • Västmanland
SV: Björksav
« Svar #7 skrivet: 27 mar-12 kl 21:51 »
Ha ha  :)
Demokrati: 2 vargar och 1 lamm röstar om lunchmenyn.
Frihet: Ett väl beväpnat lamm opponerar sig mot omröstningen.

bock

  • Inlägg: 68
    • Östergötland
SV: Björksav
« Svar #8 skrivet: 27 mar-12 kl 21:52 »
Kokar just nu ihop en del Björksirap. Hämtade från ett träd ca 11 liter efter bara en dag. Fryst in en del för att kunna göra drycker av saven ochså. I år blev det mellan 15-16 liter lönnsirap ochså.

christinag

  • Inlägg: 1912
  • Täljstenfantast
    • Västmanland
SV: Björksav
« Svar #9 skrivet: 27 mar-12 kl 21:57 »
Hur mycket sirap blir det utav saven när man kokar ihop den? Ok, det kanske är en dum fråga "det blir så länge man kokar" men i alla fall?

MvH
Christina G
Demokrati: 2 vargar och 1 lamm röstar om lunchmenyn.
Frihet: Ett väl beväpnat lamm opponerar sig mot omröstningen.

Trollmor

  • Inlägg: 10686
  • Måtte jag inte leva förgäves.
    • -
SV: Björksav
« Svar #10 skrivet: 27 mar-12 kl 22:24 »
Jag gissar på under 5 % utbyte, dvs du kokar bort minst 95% av den ursprungliga mängden.  Vassla från osttillverkning innehåller omkring 4% torrsubstans, och jag har svårt att tro att björksav skulle vara lika "tjock".

En får va gla att en ä sum en ä, när en nu ente ä sum en saa.

bock

  • Inlägg: 68
    • Östergötland
SV: Björksav
« Svar #11 skrivet: 28 mar-12 kl 02:23 »
Det går åt ca 80 liter till en liter sirap så det är mängder som går åt. Men man kan koka ner det till en söt dryck.

Trollmor

  • Inlägg: 10686
  • Måtte jag inte leva förgäves.
    • -
SV: Björksav
« Svar #12 skrivet: 28 mar-12 kl 08:46 »
Tack!  Som jag trodde, då.  8)
En får va gla att en ä sum en ä, när en nu ente ä sum en saa.

LillaSophie

  • Inlägg: 2523
  • Det finns ingen volymknapp på "suverän".
    • Västergötland
    • Nordbornas
SV: Björksav
« Svar #13 skrivet: 28 mar-12 kl 09:02 »
om man går och köper björksirap, vad får man betala då? ??? det måste ju kosta en hel del, då det kokas bort så mycket.  :-\
And always remember: The early bird the gets the worm, but the second mouse gets the cheese.

christinag

  • Inlägg: 1912
  • Täljstenfantast
    • Västmanland
SV: Björksav
« Svar #14 skrivet: 29 mar-12 kl 00:20 »
Oj det var mycket som gick bort.

MvH
Christina G
Demokrati: 2 vargar och 1 lamm röstar om lunchmenyn.
Frihet: Ett väl beväpnat lamm opponerar sig mot omröstningen.

bock

  • Inlägg: 68
    • Östergötland
SV: Björksav
« Svar #15 skrivet: 29 mar-12 kl 04:14 »
Björksirapen är värd en hel del. Men man kan aldrig få ut så mycket för all den tid det tar att göra den. I år blir det bara ca 3 liter och det mesta använder vi inom hushållet till bakning , matlagning mm. Sålde lite förra säsongen i småflaskor om ca 100-200 ml.

nittonhundranittiosex

  • Inlägg: 526
  • Fler bevarare bör hålla lantraser och kulturhöns
    • Gotland
SV: Björksav
« Svar #16 skrivet: 29 mar-12 kl 06:47 »
Hur utvinnerman det?
Genbanksanslutna Gotlandshöns (med och utan roskam), Torparhöns, Blekingeankor. Snart även Smålandshöns och Gotlandskaniner

LillaSophie

  • Inlägg: 2523
  • Det finns ingen volymknapp på "suverän".
    • Västergötland
    • Nordbornas
SV: Björksav
« Svar #17 skrivet: 29 mar-12 kl 09:13 »
vad tog du för flaskorna?
And always remember: The early bird the gets the worm, but the second mouse gets the cheese.

bock

  • Inlägg: 68
    • Östergötland
SV: Björksav
« Svar #18 skrivet: 30 mar-12 kl 03:17 »
För 100 ml. tar jag 100 kr. Björkarna är otroliga på att sava. Har haft ett par stora björkar som har gett 11 liter per träd på bara ett dygn. Björksav innehåller bara ca 1-1,5 % björksocker så det går åt mycket ved att koka bort vattnet.

 

Trollmor

  • Inlägg: 10686
  • Måtte jag inte leva förgäves.
    • -
SV: Björksav
« Svar #19 skrivet: 30 mar-12 kl 13:21 »
Tusen kronor per liter, alltså.  Då börjar det bli intressant hur mycket torrsubstans respektive kvarvarande vatten det är i.
En får va gla att en ä sum en ä, när en nu ente ä sum en saa.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

612 gäster, 2 användare
eriksjos, Adels

* Forum

* Om tidningen Åter



- Bästa tidningen!
/Gabriella S

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser