Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Hur "gör" man hösilage resp ensilage?  (läst 14071 gånger)

Lars Pers Maria

  • Inlägg: 753
    • -
Hur "gör" man hösilage resp ensilage?
« skrivet: 16 mar-12 kl 07:43 »
Jag har fantastiskt hösilage från egen vall men inhyrd kille med alla maskiner. Funderar nu på att köpa beg egna för att inte alltid få vänta till sist. Är ingen växtodlare så förmodligen är det dumt att ge sig in på det spåret. Man ska göra det man är bra på.
Men, jag undrar vad det är som tillsätts eller inte tillsätts för att få den markanta skillnaden i blöthet i balarna.
Nybyggarkvinna från förförra seklet. Pånyttfödd bondesjäl som vill hålla släktgården vid liv och inte glömma gamla kunskaper. Man o tre stora barn.
Getgård med ostproduktion, ett par hästar, höns, ankor, råttfångare, highländare, anställd islandshund och en tax som lagårdskatt.

Charlotte

  • Inlägg: 5285
    • -
SV: Hur "gör" man hösilage resp ensilage?
« Svar #1 skrivet: 16 mar-12 kl 07:48 »
Det färdiga fodrets torrsubstans beror på hur länge man förtorkat innan man pressar och plastar in det.
Mvh
Charlotte
"He is your friend, your partner, your defender, your dog.
You are his life, his love, his leader. He will be yours, faithful and true, to the last beat of his heart. You owe it to him to be worthy of such devotion"

Lars Pers Maria

  • Inlägg: 753
    • -
SV: Hur "gör" man hösilage resp ensilage?
« Svar #2 skrivet: 16 mar-12 kl 07:51 »
Ahh... bara det? Trodde man tillsatte myrsyra eller nåt. Vårt hösilage torkas ca ett dygn.
Nybyggarkvinna från förförra seklet. Pånyttfödd bondesjäl som vill hålla släktgården vid liv och inte glömma gamla kunskaper. Man o tre stora barn.
Getgård med ostproduktion, ett par hästar, höns, ankor, råttfångare, highländare, anställd islandshund och en tax som lagårdskatt.

Charlotte

  • Inlägg: 5285
    • -
SV: Hur "gör" man hösilage resp ensilage?
« Svar #3 skrivet: 16 mar-12 kl 08:19 »
Ahh... bara det? Trodde man tillsatte myrsyra eller nåt. Vårt hösilage torkas ca ett dygn.
Man kan tillsätta syra för ensileringsprocessens skull, men vad jag har fått lära mig så är hösilage ett "hittepå" ord för ett torrare ensilage som började användas hos hästfolket.
Vet inte om det stämmer...
Men vi tillsätter inte syra och rundbalar både torrare och blötare ensilage.
Mvh
Charlotte
"He is your friend, your partner, your defender, your dog.
You are his life, his love, his leader. He will be yours, faithful and true, to the last beat of his heart. You owe it to him to be worthy of such devotion"

kretslopp

  • Inlägg: 2325
  • mindre gård, nästan självförsörjande, pensionär.
    • Småland
SV: Hur "gör" man hösilage resp ensilage?
« Svar #4 skrivet: 16 apr-12 kl 10:48 »
Ensilage kan du göra själv genom att packa grönt gräs Dukan lägga det i en stack på marken. du kan packa genom att köra fram och tillbaks över stacken med traktorn det ska bli lufttätt därför täcker du det med plast och viktekter.Lägger du stacken på marken lägg ut plast först, du ska undvika att få jord i stacken. det ska sen ligga i 3 månader innan det används. Ett bra ensilage lutar som surkål. Lycka till!
kretslopp

AnetteA

  • Inlägg: 363
    • Västergötland
    • Lantisarna
SV: Hur "gör" man hösilage resp ensilage?
« Svar #5 skrivet: 19 apr-12 kl 17:03 »
Tanken här är nog att en riktigt klipsk bonde kom på ordet hösilage för att kunna sälja till blåsta trångsynta hästmänniskor, som av ren envishet "skriker" att ensilage är kofoder. ;) Vet tom. en sån rabiat människa som helt bestämt hävdar att det är helt olika vallar med olika gräsarter och sammansättningar till hö, hösilage och ensilage. Då kan man bara rycka på axlarna och skratta inombords.  ;D
www.lantisarna.webs.com - En inblick i ett pars vardag när dom tillsammans återupplivar en gård i västgötska skogarna. Höns, Gäss, Kalkoner, Kaniner, Får, Hästar & 2 dårar till folk. :D

skiesabove

  • Inlägg: 1701
  • Permakultur med häst
    • Norrbotten
SV: Hur "gör" man hösilage resp ensilage?
« Svar #6 skrivet: 27 apr-12 kl 01:02 »
Hösilage är ju ett jättebra ord för att beskriva skillnad på rejält förtorkat ensilage och direktinplastad. Och olika vall till häst och ko är väl inget konstigt? Travstallen vill ha proteinlågt grovfoder.

Jag har köpt så torr "hösilage" att det torkade till hö på 12 timmar liggandes på ett stålnät.
//Lina

Gottfrid

  • Inlägg: 550
    • -
SV: Hur "gör" man hösilage resp ensilage?
« Svar #7 skrivet: 30 jul-13 kl 23:07 »
Myrsyran är bara till för att säkerställa ensilerings processen.Men är stark frätande! En droppe på handen och du har brännskador.Finns ett miljövänligt jox som funkar lika bra.Ska man bygga en limpa med ensilage blir det ett satans manglande! Då är det bättre å plasta så kan du flytta om kring balarna lite som du känner.

Aqualize

  • Inlägg: 420
SV: Hur "gör" man hösilage resp ensilage?
« Svar #8 skrivet: 03 aug-13 kl 01:57 »
Proteinhalten beror ju mycket på när skörden tas. Tidigt: högt -> mjölkkor. Senare -> häst.

Strajder

  • Inlägg: 762
    • Aspegården
SV: Hur "gör" man hösilage resp ensilage?
« Svar #9 skrivet: 18 aug-13 kl 18:47 »
Vi tar ensilage/hösilage från egna vallar till våra hästar. Många som odlar vallfoder funderar inte så mycket. Vissa inriktar sig på maximal mängd. Men det går att påverka en hel del! Gödning eller stor mängd finbladiga växter (klöver/luzern) kombinerat med tidig skörd ger höga proteinvärden och lågt fiberinnehåll. Perfekt för får och mjölkproducerande kor. För oss hästägare är detta ensilage värdelöst, hästarna äter upp sin fodermängd på nolltid och drabbas sedan av diverse stressymptom såsom magsår.

Idealet för hästar är den omöjliga kombinationen av fiberrikt och proteinrikt vallfoder! Vissa hästar kan reagera negativt med diarre om ensilaget är för blött. Annars är det mest att hästägarna tycker att det luktar "starkt" av ensilaget.

kurt

  • Inlägg: 3488
SV: Hur "gör" man hösilage resp ensilage?
« Svar #10 skrivet: 19 aug-13 kl 11:31 »
Öppnade balar måste också konsumeras ganska fort, speciellt om det är varmt, annars börjar otrevliga bakterier och svamp växa där när de öppnats. Det kan vara ett problem om man har få djur.

Strajder

  • Inlägg: 762
    • Aspegården
SV: Hur "gör" man hösilage resp ensilage?
« Svar #11 skrivet: 20 aug-13 kl 22:00 »
Det finns olika storlek på ensilagebalar Från 30-700 kg. Småbalar på 30-40 kg är praktiska för den med få djur men kräver dock mycket mer plast per kilo foder och är också krångliga att hantera maskinellt. Det innebär att de blir så dyra att få är intresserade.

Macke

  • Inlägg: 23
SV: Hur "gör" man hösilage resp ensilage?
« Svar #12 skrivet: 12 sep-13 kl 08:21 »
Ska du ha till hästar så kanske det inte är så farligt att vänta till sist? Medans till nöt och får då energi och protein halten är avgörande ekonomiskt.
Men det är inte svårt att göra ensilage/hösilage. Prova sig fram är det bästa, med eller utan tillsatsmedel, förtorka eller inte förtorka, 1 dag eller 4 dagar, 6 lager plast eller 12 lager.
Jag kör utan tillsatsmedel, torkat i 3 dagar sol med 1 vändning ( kommer köra utan vändning nästa år) och 8 lager plast. : ca65%ts ( hur tätvuxet fältet är har ju klart betydelse) och protein och energi har ju att göra med gröda och skördetidpunkt.

Har du möjlighet så tycker jag du ska testa.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

548 gäster, 2 användare
Wairam66, torbjorn

* Forum

* Om tidningen Åter



- Var väldigt intressant att läsa om vinterskörd. Så blir att försöka sig på det iår. Även mitt intresse för permakultur har väckts och jag hoppas på att det kommer fler artiklar om detta ämne och hur man kan starta upp det hemma.
/Sanna J

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser