Hej Helenan..
Jag antar att det var muskelmagen du hittade när du tog ur tuppens maginnehåll. Höns har ju inga tänder så dom sönderdelar födan på annat sätt istället.
Efter att ha svalt födan så lagras den i krävan, som är som en säck på matstrupen, där en första uppmjukning sker. Sedan fortsätter fodret vidare ner till körtelmagen där det blandas med magsaft och sen snabbt vidare till just muskelmagen där en mekanisk sönderdelning av grövre bitar som t ex hela sädeskorn sker. Höns plockar ju i sej grus och stenar i olika storlekar och dom används i muskelmagen som små kvarnar som maler sönder kornen mellan kraftiga muskelskikt. Därefter fortsätter fodret ut i tarmarna där näringsupptaget sker..
Muskelmagen är så hård pga av att den i stort sett bara består av väldigt kraftiga muskler. Och som alla andra muskler så går den ju att tillaga och äta och är ju t ex ett av tillbehören vid en traditionell gåsamiddag.
När det gäller hårdheten på köttet på hemuppfödda tuppar jämfört med butiksköpta så är det precis som du tror att det delvis beror på den större rörelsefriheten hos frigående hemtuppar men det handlar också om avel. Slaktkycklingar i storproduktion har avlats fram för att vara så möra som möjligt efter tillagning och har större andel av "vit" muskulatur i muskelsammansättningen.
Det som kan göra hemtupparna mörare är längre tillagningstid och då helst med inte alltför hög värme så de yttre delarna inte blir sönderkokta innan de inre delarna blir klara.

/Tedarix