Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  efterlyser erfarenheter av olika skinnberedare  (läst 12604 gånger)

leifhh

 • Gäst
efterlyser erfarenheter av olika skinnberedare
« skrivet: 27 sep-06 kl 12:47 »
Det är snart dax för mig att leverera årets lamm- och fårskinn för beredning. Då uppstår frågan, vart skall man lämna dem. Jag funderar framför allt på Donnia skinn eller AB Tranås skinnberedning. Någon som har erfarenhet av någon av dem? Bemötande? Beredningstid? Proffessionalitet? Kvalitet?

länkar:
www.donniaskinn.se
www.tranas-skinn.se
« Senast ändrad: 27 sep-06 kl 12:47 av leifhh »

gimskogen

 • Inlägg: 1477
  • gimskogen.se
Re:efterlyser erfarenheter av olika skinnberedare
« Svar #1 skrivet: 27 sep-06 kl 16:26 »
Varför inte Delsbo skinnberederi?
de bereder ju skinnen vegetabiliskt...  och skickar inte skinnen utomlands till öststaterna...

Finns ju även ett nystartat berederi utanför Västerås... tror jag det var...
Mjölkbonde i norra hälsingland, Rödkullor, Fjällkor. Några Roslagsfår och Svärdsjöfår samt våra Linderödsgrisar och Gotlandskaniner o 3 Isländskafårhundar

leifhh

 • Gäst
Re:efterlyser erfarenheter av olika skinnberedare
« Svar #2 skrivet: 29 sep-06 kl 07:56 »
Om jag förstått det hela rätt bereder Tranås skinnberedning skinnen i Sverige medan Donnia skinn (även de med säte i Tranås) bereder sina skinn utomlands (jag kan iofs ha missuppfattat det hela, men den risken tar man alltid när man uttalar sig).... Det gäller alltså att hålla reda på vilket företag i Tranås man avser när man menar att skinnen från Tranås bereds i "öststaterna".

Och det är orten Tranås som är aktuellt för mig eftersom jag emellanåt har vägarna förbi och helst vill lämna in skinnen själv, om inte av ekonomiska skäl så för att jag är nyfiken på anläggningen.

En sak som talar för Donnia är att man kan få tillbaka skinnen innan Lucia om man hinner in med dem före den 10 oktober....
« Senast ändrad: 29 sep-06 kl 08:43 av leifhh »

emha10

 • Gäst
Re:efterlyser erfarenheter av olika skinnberedare
« Svar #3 skrivet: 13 nov-06 kl 11:21 »
Hej!

Ett tips är att tänka på om man vill att ens fårskinn ska innehålla tungmetaller (krom/nickel). Jag föredrar att mina skinn är ekologiskt beredda vilket gör att man inte behöver vara orolig för att utveckla ex nickelallergi.

Jag har varit och tittat på både Delsbo Skinnberederi (Prättingberg) och Svenska Fårskinn AB i Ransta (Västerås/Sala) nu i oktober och de har båda en ekologisk beredning och gör vackra skinn. Har du dessutom väldigt lite skräp i ullen kan man be om att de inte kardar den så mycket så att inte lockarna försvinner.

Jag har även hört att Pälsgarveriet i Flygsfors (Orrefors) gör fina skinn som är beredda med alun alternativt tara och mimosa.
//
Emma

birgit

 • Gäst
Re:efterlyser erfarenheter av olika skinnberedare
« Svar #4 skrivet: 20 nov-07 kl 12:51 »
Donnia bereder utomland, i forna Jugoslavien. Det har varit lite si och så med deras beredning. Det kanske går fort, men noggrannhet är inget de känner till. Testade dom för några år sedan och fick inte ens tillbaka mina egna skinn, utan några konstiga köttrasskinn!! >:( Sånt vill man inte betala för. När jag klagade fick jag reda på att de nog! gått sönder i hanteringen och att det står i avtalet att de ersätter med "likvärdiga".
Svenska Fårskinn har jag heller ingen bra erfarenhet av, skickade sju skinn dit för något år sedan och alla var mer eller mindre kass, beroende på att de klippt ner dom och detta var inte snyggt gjort. Skulle haft fullängd på dom, vilket de påstod inte gick. Har hört från fler att de fått skinn förstörda där.
Flygsfors gör ju fina skinn däremot. Även Tranås skinnberederi har ju ekologisk beredning.
Tycker man bör bereda i Sverige eller åtminstone norden, med tanke på miljön.

Edgar

 • Inlägg: 3246
  • -
  • Kennel Hustomten
Re:efterlyser erfarenheter av olika skinnberedare
« Svar #5 skrivet: 20 nov-07 kl 14:00 »
Hej!

Vi har berett både get- och fårskinn i Uttersjöbäckens garveri. Tar tid, men blir bra. Vi är mycket nöjda!

Edgar

annan

 • Inlägg: 918
Re:efterlyser erfarenheter av olika skinnberedare
« Svar #6 skrivet: 20 nov-07 kl 14:31 »
vi fick tillbaka de samma skinn vi skickat till donnia, och dom var fina.
"jag har storslagna visioner och maxade projekt" Peps.

GuGu

 • Inlägg: 75
  • Nytorps gård
Re:efterlyser erfarenheter av olika skinnberedare
« Svar #7 skrivet: 23 nov-07 kl 17:47 »
Har lämnat mina skinn till Tranås skinnberederi två ggr. Första gången fick jag fina skinn tillbaks. Hur de ser ut nu vet jag inte förrän på måndag. Vet dock att min begäran om ID- märkning av några skinn, inte fungerat. Det är irriterande.
 Valde dem pga. att de bereder här i Sverige. Kostar mer men det säljer jag bättre på. Många vill ha svenskberedda skinn.
Jag skulle dock vilja ha tag på ett garveri som barkgarvar fårskinn. Har inte funnit något som vill ta emot just får. Har testat alunberedning i Delsbo,(gör det själv på småskinn) men det blir för styvt efter några år. Drar gärna åt sig fukt, så det är väl det som är orsaken. Kan ju vara att de behöver fettas in efter ett tag igen.
GuGu

birgit

 • Gäst
Re:efterlyser erfarenheter av olika skinnberedare
« Svar #8 skrivet: 29 nov-07 kl 07:26 »
Morjärvs garveri barkgarvar superfina skinn. De jobbar mest med ren, men jag garvade några fårskinn där för tre år sedan. Är mycket nöjd. Men man får kolla när han vill ha in dom, för han inväntar en lagom "hög" innan han drar igång med ett djurslag.
Vill man att de ska klara fukt måste man ju fetta in dom. OBS: de garvar utan hår.
Flygsfors tror jag också har barkgarvning (med hår).

MonaW

 • Inlägg: 978
  • Västmanland
  • Monas sida
Re:efterlyser erfarenheter av olika skinnberedare
« Svar #9 skrivet: 14 dec-07 kl 21:13 »
Donnia bereder visserligen skinnen utomlands men efter exakt samma metoder som Tranås. Den som har Donnia har nämligen jobbat på Tranås och lärt sig jobbet där. Jag känner flera som skickat skinn till Donnia i flera år och är mycket nöjda med deras arbete. Mycket beror på förarbetet och hur skinnen ser ut från början.
Åsenfår, hundar och katter

Neiklot

 • Gäst
Re:efterlyser erfarenheter av olika skinnberedare
« Svar #10 skrivet: 18 dec-07 kl 18:23 »
Tranås skickar dom flesta jägare sina skinn till,
Eller ja, dom i mina kretsar..

Birgit

 • Inlägg: 2897
SV: efterlyser erfarenheter av olika skinnberedare
« Svar #11 skrivet: 15 maj-08 kl 14:19 »
Angående Donnia, så hörde jag av en man på lst i Jönköping att Donnia fick flytta till Bosnien från Tjeckien, för att deras beredning inte klarade EUs miljökrav ::)
Det gör Tranås Skinnb.

Shadow

 • Gäst
SV: Re:efterlyser erfarenheter av olika skinnberedare
« Svar #12 skrivet: 15 maj-08 kl 14:48 »
Tranås skickar dom flesta jägare sina skinn till,
Eller ja, dom i mina kretsar..

Men får man verkligen tillbaka "sitt" skinn då?
Har hört några jägare som fått helt andra skinn tillbaka...

leifhh

 • Gäst
SV: Re:efterlyser erfarenheter av olika skinnberedare
« Svar #13 skrivet: 15 maj-08 kl 15:48 »
Men får man verkligen tillbaka "sitt" skinn då?
Har hört några jägare som fått helt andra skinn tillbaka...

Dels så finns det 2 stora berederier i Tranås (se ovan), sedan finns det väl några små också nischade på vilt eller specialskinn. Så risken att få fel skinn tillbaka hänger väl på vem man anlitar och vilken ordning denne har. Vi har i alla fall fått rätt skinn från Donnia, å andra sidan har jag alltid vairt rätt noga med märkning av mina embalage när jag levererat skinnen dit så om de bara lyckats klämma dit rätt ID på varje skinn borde det vara en baggis att sortera skinnen rätt när de kommit tillbaks från utlandet. Däremot så tycker jag att flera skinn vi fått tillbaka fått en annan struktur genom den fluffiga kardning som tillämpas...

Birgit

 • Inlägg: 2897
SV: efterlyser erfarenheter av olika skinnberedare
« Svar #14 skrivet: 28 maj-08 kl 07:39 »
I nuläget finns bara Tranås Skinnberederi i Tranås. Donnia har något uppsamlingsställe där, men inget berederi. De skickar allt utomlands. Nu är det upp till var och en hur man gör, men att bereda i Bosnien, på ett berederi som inte skulle godkännas här, bara för att de är lite billigare, tycker jag är korttänkt. Då dumpar man miljöproblemen på annat ställe. Angående märkning, så har jag fått fel skinn från Donnia, men aldrig från Tranås Skinn. I inget fall har jag märkt mina skinn. De ska kunna hantera detta ändå och tyder väl på bristande rutiner?
Tranås skinn betalar höga miljöavgifter i Sverige och håller yrkeskunnandet vid liv i landet. Det är också värt något ;) Är kanske lite nostalgisk, för min morfar var skinnberedare i Tranås ;D  Men jobbar överhuvudtaget för att man ska hålla dessa yrken vid liv i landet. (Gäller även spinneribranschen, som är på dekis också). Men det är ändå här de har kunnandet om svensk ull och svenska skinn.
Han som pysslade med viltskinn har lagt ner efter vad jag hört :-\

Rödtopp

 • Inlägg: 13
SV: efterlyser erfarenheter av olika skinnberedare
« Svar #15 skrivet: 14 sep-08 kl 00:26 »
Jag är yrkeskonservator och lämnar mycket skinn till beredning.
I Tranås finns två berederier. Tranås skinnberederi och Tranås skinnförädling som är en avlämmare av den förra. Det första har jag ingen erfarenhet av men Tranås skinnförädling tar bara emot viltskinn och dem gav jag upp för flera år sedan. Ibland skickade de fel skinn tillbaka och OFTA var skinnen sönderskurna!!!! Nu skickar jag bara till Pälsgarveriet i Flygsfors som ligger i Orrefors, Småland. Han som driver det heter Frank Kahnt och behandlat alla skinn individuellt. Han gör bl.a. tvättbara skinn, klipper, färgar, sämskar... Jag rekommenderar honom varmt.

Man garvar INTE med myrsyra! Myrsyra kan användas som den sura ingrediensen i pickelbadet.
En garvning är ett sätt att göra såäggviteämnena i skinnet tvättas ur och så att skinnfibrerna glider mot varandra.
1 efter tvätt picklar man skinnen (salt o surt). Hur surt är beroende av vilket garvämne man använder. Ph 2-3 är vanligt. Och under tiden tunnskär man skinnen.
2 efter att rätt Ph uppnåtts garvar man skinnen, vanligast i något aliminiumsalt. (Alun är ett aluminiumsalt men är inte tillräckligt för att få att stabilt skinn. Därför blir de hårda, eller snoriga efter att de utsätts för fukt...)
3 skinnet måste återställas tuill rätt Ph = 5,5 annasr förstörs skinnen småningom.


Lycka till med dina skinn
Jeanette

TanneryPoland

 • Inlägg: 2
  • -
SV: efterlyser erfarenheter av olika skinnberedare
« Svar #16 skrivet: 03 jan-15 kl 18:56 »
Var garveri grundades ar 1978 och fran början att det är ett familjeföretag, där traditioner yrket överförs fran generation till generation. Sedan ar 2005 har företaget körde av sonen till grundaren och strax därefter började vi implementera nyheter i denna gren, förutom traditionell teknik.

Fran tiggeri av aktiviteten kvaliteten pa vara produkter och tjänster som erbjuds var viktigast.

Vart företag levererar ravaror för produktion i form av berett läder samt färdiga produkter. Vi är specialiserade pa hjortkött läder dressing (vildsvin, radjur, dovhjort, mufflon och räv) och far läder dressing.

Din beställning kommer att föra till Sverige!

http://www.tannerypoland.com/se

-------------------------------

Our tannery was established in the year 1978 and from beginning it is a family company, where traditions of the profession are transferred from generation to generation. Since year 2005 the company is ran by son of its founder and just since then we began to implement novelties in this branch except traditional technologies.

From begging of the activity the quality of our products and offered services was most important.

Our company supplies raw materials for production in form of dressed leather, as well as finished products. We specialize in venison leather dressing(wild boar, deer, fallow deer, mufflon and fox) and sheep leather dressing.


We kindly encourage for cooperation

We go to Sweden every month, so we can come to you and present quality of our skins.
Our website: http://www.tannerypoland.com/


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

638 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter- Har läst tidningen hos en vän tidigare, men nu har jag äntligen kommit mig för att prenumerera själv. Ser fram mot mitt första nummer.
/Marie-Louise

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser