Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  vin på plommon?  (läst 3537 gånger)

nissan

  • Gäst
vin på plommon?
« skrivet: 21 sep-06 kl 09:10 »
Massor av plommon i år.
Någon som har gjort vin på det någon gång. Kanske typ sherry, portvinsaktigt.
Tacksam för svar, gärna med rätt proportioner.
Hälsningar från Jens i Myrstugan.
jens-johansson@telia.com

 

martinki

  • Inlägg: 413
    • ljuspunkt
Re:vin på plommon?
« Svar #1 skrivet: 22 sep-06 kl 12:59 »
Hej,

jag har plommonvin på gång just nu. Det jäser explosionsartat. Efter första, vilda jäsningen tillsatte jag saft av röda vindruvor och sockerlaget. Hur det blir kommer jag att se sedan.

Jag har gjort så här: 4 kg "plommonkross" med kärn och skal kokas upp tre gånger i 1,7 l vatten,  med en dag vilotid mellan kokningarna. Sedan passerade jag den gäggiga saften, rörde ned jästen (sherry)  och fyllde allt i damejeannen. Tillsatte en hel påse närsalt (10 g?) också. Två dagar senare kokade jag upp 6 kg plommon i 3,5 l vatten och passerade även dem. Dagen därpå blandade jag saften med 500 g socker och såsen åkte i damejeannen.

Två dagar senare fyllde jag på med 9 l saft av röda vindruvor. Jäsningen får verkligen fart.

Två dagar senare var jäsningen  betydligt långsammare och nu fick vinet hela 3 kg socker och 1,75 l vatten . 30-l damejeannen är bra mycket full nu. Den här påfyllningen ägde rum den 20/9.

Idag jäser det bra mycket regelbundet. Nu väntar jag på tills det ploppar bara 1 gång i minuten ungefär, då kommer jag att tappa om för att bli av med bottensatsen (som är voluminös) för första gången. Sedan får det stå tills det klarna av sig självt.

Martin
« Senast ändrad: 22 sep-06 kl 13:00 av martinki »

Kjelle Trädfällare

  • Gäst
SV: vin på plommon?
« Svar #2 skrivet: 13 feb-08 kl 14:16 »
Hej!
 Gjorde plommonvin för många år sedan vilket blev väldans gött!
 Jag jobbade LITE mer med att kärna ur frukten, då kärnorna i de flesta fall ger en stark bitter smak...
Mvh Kjelle


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

485 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



- Genuin och läsvärd! Bra tips och idéer för att stå på egna ben.
/Camilla W

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser