Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Gråärtor, hur användes dom förr?  (läst 2873 gånger)

Linnea-maria

  • Inlägg: 323
  • grönsaksnörd
    • Dalarna
    • linnea på landet
Gråärtor, hur användes dom förr?
« skrivet: 09 sep-05 kl 22:23 »
Jag får nu min första skörd av gråärter, en lokal sort från Rättvik som jag är jättestolt över. Jag har läst att man torkar dem och kan använda dem istället för kikärter men hur tillagade man dem förr ???? Var det i ärtsoppa??
kan själv

Courier de Bois

  • Gäst
Gråärtor, hur användes dom förr?
« Svar #1 skrivet: 14 sep-05 kl 06:48 »
Man åt förutom soppa och ärtvälling, t ex ärtmjöl som ärtfnur, och ärtfän, pannkakor, som utdrygning vid bakning. Gråärtsmjöl skattades högt i Dalarna, och jämfördes med rågmjöl.. Ärtorna konkurrerades sedermera ut av potatisen. Lycka till!


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

454 gäster, 2 användare (1 dolda)
pow

* Forum

* Om tidningen Åter



- Åter är en tidsskrift som är tidlös. Ett 5 år gammalt nummer är lika användbart nu som när den kom ut.
Jag har haft väldigt mycket nytta och har fortfarande av tidningen.
/Per

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser