Hallå...Hallå

. Jordgubbsvin lite komplicerat:Sött starkvin=starkvinsjäst, 7kg Jordgubbar,2,8kg socker,2gr jästnärsalt,3,5 liter vatten,eftersötning högst 300gr socker om behövs,ev-5-10gr vinsyra. Jordgubbarna inte sköljas,endast rensas. Lägg 1kg bär i en stor skål,strö över 400gram socker,mosa väl med träsked.Tillsätt 1/4 liter varmt vatten under omrörning,häll sedan det i ett kärl som rymmer 12liter. Gör likadant med resterande bär.När svalnat tillsätt jästen,rör om varje dag,efter ca 5 dagar pressa ur hårt och rör ut med bärmassan med 1 3/4 dels liter vatten,efter ett dygn pressa ånyo ut saften. Båda safterna du fått hälles i en demejeanne,på med jäsrör.

.
Klarbär:Starkvinsjäst,8kg klarbär,3kg socker 4,5l vatten 2gr jästnärsalt. Skölj bär,kärna ur,mosa,häll över 3 liter hett vatten,när blandning kallnat i med jästen,stå några dar,koka en lag av 3kg socker,1,5l vatten,skumma väl,låt svalna.Pressa av saften,häll i demejeannen och tillsätt den avsvalnade sockerblandningen,på med jäsröret.
