Idag har jag byggt en liten rök och håller just nu på att röka en laddning chili. Den blir då både torkad och rökt och håller sig i princip obegränsat och är en fantastisk krydda till all mat som är god när den är stark, speciellt i såser, marinader och grytor.
Min jalapeno är inte mogen än (ska vara röd när man röker den) men jag provar med lite andra sorter (olika cayenne bla.) så länge. Rökt jalapeno är en delikatess och kallas "Chipotle".
Tyvärr har jag inget recept på vinäger/olja för färska chilisar (icke torkade asså) men vet av erfarenhet att om man snålar på vinägern så kommer det ofelbart att mögla såsmåningom. Det är vinägern som är "konserveringsmedlet", inte oljan.
Både paprika och chili blir fantastiskt god grillad eller rostad i ugnen, man kan grilla med ganska hög värme så att skinnet blir lite svartblåsigt utan att fruktköttet blir helt mjukkokt. Smaken utvecklas fantastiskt och den blir lite söt men hettan består.