LIVET HAR PROCESSATS BORT UR LIVETS BRÖDNär faraonerna i det gamla Egypten dog, begravdes de med allt de skulle behöva för att klara sig i sitt nästa liv.
Vid utgrävningar av gamla gravar hittades stora lerkrukor fulla med vetekorn, vete som var grobart trots att det
var nästan fyratusen år gammalt!
Naturen har packat varje vetekorn fullt med alla nödvändiga ämnen för att reproducera liv.
Så länge vetekornet är intakt, håller det sig hur länge som helst. Människan har emellertid sedan tusentals år
malt vetekornen till mjöl för att använda i bröd, pasta, nudlar, kakor, frukostflingor, tortilla och andra livsmedel,
vilket har gett vetet namnet "livets bröd".
Vetet är en medlem i gräsfamiljen och föder fler människor i världen än något annat födoämne.
Visserligen utgör ris Asiens vanligaste spannmål men vete utgör basfödan i Afrika, Europa, Nord- och Sydamerika, Australien och en stor del av Asien. I många utvecklade länder står vetet för 40-60% av kalorierna i födan.
Industrirevolutionen har ändrat våra kostvanor för alltid. När människorna övergav jordbruket och började flytta in till städerna, uppstod ett allvarligt problem: Hur skulle man få mjölet att hålla sig tillräckligt länge för att föda så många människor?
Rensning av spannmål från en del av det som förstör mjölet, löste problemet - särskilt vetekornets yttre, näringsrika kli- och groddlager, som innehåller merparten av växtens viktiga lipider, steroler, vitaminer och mineraler.
De moderna kvarnarna utsätter vetekornen för mer än två dussin olika processer innan de slutligen blir till vetemjöl.
Denna behandling skapade nya problem.
Med en egen hemmamjölkvarn i sitt kök behåller man de ursprungliga näringsvärdena.VAD TAS BORT: VITAMINER, MINERALER, LIPIDER OCH STEROLERProcessen tar bort vetets kli, grodd och olja. Ytterlager, som kli, innehåller de mesta vitaminerna och mineralerna och säljs som djurfoder. (Boskapen äter bättre än vi gör!) Vetegroddar och vetegroddsolja, som är rika källor till naturligt E-vitamin och viktiga lipider och steroler, säljs separat som födoämnen och tillskott.
VAD SOM TILLSÄTTS: BLEKMEDEL OCH EN LITEN DEL AV TIDIGARE BORTTAGNA VITAMINERSedan de mest näringsrika delarna av vetet avlägsnats, lämnar rensningsprocessen kvar oblekt mjöl som fortfarande har kvar vissa näringsämnen som kan dra till sig insekter. Mjölet behandlas sedan med blekmedel som oxiderar proteiner och andra näringsämnen och förlänger mjölets lagringstid. Sedan "berikas" det syntetiskt med en del av de näringsämnen som avlägsnades vid malningen, vanligen i mindre mängder än som fanns i den omalda säden. Tråkigt nog ersätter "berikningen" endast tre till sex av de över 20 beståndsdelar som togs bort från början!
HUR MYCKET NÄRINGSVÄRDE FÖRLORAS VID RAFFINERING AV VETE?Vid raffinering av fullkornsvete för tillverkning av vitt mjöl, försvinner en stor del av vetets ursprungliga näringsvärde. Avlägsnandet av oljorna (lipider och steroler) för att undvika härskning är bara en del av historien. Som framgår av tabellen nedan från American Journal of Clinical Nutrition, försvinner merparten av de återstående närings ämnena i processen.
FÖRLUSTER AV NÄRINGSÄMNEN VID RAFFINERING AV VETE* Näringsämne % förlust i vitt mjölTiamin 77
Riboflavin 80
Niacin 81
B6-vitamin 72
Pantotensyra 50
Folacin 67
Alfatokoferol 86
Betain 23
Kolin 30
Kalcium 60
Fosfor 71
Magnesium 85
Kalium 77
Mangan 86
Järn 76
Zink 78
*Hämtat från Schroeder, H.A. American
Journal of Clinical Nutrition 24:562, 1971.www.hemmakvarnen.se