Jag (admin) fick ett brev idag, med en vädjan om hjälp med att lägga in det på hemsidan (tekniska problem...
), så här är brevet:Brådskande brev om jordbrukspolitiken til Statsminister Göran Persson och Jordbruksminister Ann-Christine Nykvist
MEDAN GRÄSET VÄXER DÖR KON
LANDSKAPET VÄXER IGEN
FRAMTIDSTRON PÅ LANDSBYGDEN FÖRTVINAR
En gång för inte så länge sedan var Sverige ett vackert land med ett öppet och omväxlande landskap med odlingsmarker, ängar, hagar, skogar, sjöar, vattendrag och en lagom stor bondebefolkning som varje dag och år skapade detta landskap i samverkan med små och stora mular.
Poeter, konstnärer och musiker hyllade skönheten, friskheten och behaget i vårt svenska landskap … uti vår hage, där växa blå bär, kom hjärtansfröjd … Biologisk mångfald visste de inget om på den tiden. Begreppet har kommit till i dessa sista dagar när denna mångfald är starkt hotad av den i evolutionsperspektiv så kortsiktiga jordbrukspolitiken och övrig hänsynslös s. k utveckling. Då kunde de bara ana vilken förunderlig läkande kraft naturen och naturupplevelsen har. Nu vet vi! Se hur vi noterar varje litet vårtecken, när den vintertrötta själen längtar liv, växande och grönska. Koltrasten, stararna, tofsvipan, lärkan, blåsippor, tussilago.
”Hela Sverige skall leva” var en slogan på 80-talet. Nu tycks det vara endast de starkt profitabla delarna av landet som skall leva och om sommaren skall även storstadsbornas semesterparadis bringas till liv.
När nu EU reformerar sin jordbrukspolitik och medlemsländerna får skapa sina egna regler ges ett gyllene tillfälle för vår regering att återta sin vackra tanke om ett åretruntlevande Sverige. Man kunde då betrakta hela Sverige från Skåne till och med Norrland som en enda ”stödregion”, ett sammanhängande land. De s.k. skogs-och-mellanbygderna, där det verkligt vackra svenska landskapet finns och där en del envisa bönder fortfarande håller ut, kunde då bli föremål för omtanke från vår svenska regering!
Är det regeringens mening att dessa bygder: Bohuslän, Dalsland, Värmland, Dalarna, Norrland, skall helt växa igen och till slut avfolkas p.g.a. kortsiktig politik? Då är det ajöss med stadsbornas ”semesterparadis”. Vem vill semestra i en slyskog eller granåker?
Befolkningen på många håll samlas nu för att försöka styra utvecklingen och skapa visioner för en åretruntlevande landsbygd. Vi vet att EU:s jordbrukspolitik nu så smått börjar ändras på ett positivt sätt. Det direkta produktionsstödet minskas och överförs till miljö- och landsbygds- utveckling.
Varje nation får själv i detalj utforma hur detta skall gå till. Vi är mycket kritiska till att den svenska regeringen inte utnyttjar det s k nationella kuvertet och att LBU- medel som borde användas för att främja öppet landskap i skogs- och mellanbygderna istället går till administration av reformen
.
Här i vår trakt i sydvästra hörnet av Tanums kommun i Bottna och Svenneby socknar är befolkningen blandad. Här finns några ännu verksamma bönder och andra ortsbor med generationers rötter i trakten och här finns ovanligt många inflyttade åretruntboende. Av dem är många konstnärer, författare, musiker och skådespelare.
Bottnadalen och Svenneby- trakten hör verkligen till Sveriges pärlor med en natur som sträcker sig från havsljus kust till skogklätt ”fjäll”. Dalgångarna är gammal havsbotten - här seglade vikingarna - nu betar korna där. Bönderna håller fortfarande ut. Men Arlas hutlösa prissättning på mjölken*( priset har sjunkit från 2.90 kr med 16 öre lit. den 1 okt 2003 ,nu sänks det igen den 1 april med upp till 10 öre det gör cirka 70.000/år för en gård med 36 mjölkkor.)gör att alltfler ser sig om efter annan utkomst. Kanske är det detta som är meningen?
Alltnog. Nu försöker vi samla oss kring bygdens framtid.Hur kan vi påverka våra möjligheter? Hur vill vi att trakten skall fortsätta att leva i en hållbar utveckling? Kan vi stötta våra bönder? Detta arbete har hittills inneburit att de olika kategorierna av invånare har mötts, samtalat och genomfört en s.k. SWOT *– analys för bygden. Vi hoppas komma fram till en konstruktiv handlingsplan.
Med förenade krafter kan vi åstadkomma mycket och vi vill undvika att bli bidragsberoende, men en stöttning med dessa s.k. LBU- pengar skulle ge arbetet en större kraft och engagemanget få nytt bränsle. Vi hoppas därför att regeringen i sista minuten omprövar sitt tänkande när det gäller de nya EU-medlen för miljö- och landsbygdsutveckling. Kanske kommer en ny generation av konstnärer, musiker och författare att återigen kunna hämta kraft och inspiration i vårt unika svenska landskap! … kom rosor och akvileja kom, ljuva krusmynta, kom hjärtansfröjd …
Kära regering TÄNK OM !
Låt oss på landsbygden påtagligt få erfara att ni förstår hur viktigt det är för oss alla med ett Hela Sverige som lever året om!
Skrivelse som skall tas upp vid ett ”Visionsmöte” i Bottna Sockenstuga den 25 mars 2004
Men eftersom jag har förstått att det brådskar skickar jag texten nu till er i Regeringen och ber att få återkomma med alla namnen efter mötet.
Det kunde vara ett heltidsarbete att engagera sig i alla brännande frågor,men nu skall jag också försörja mig som konstnär på heltid, puh !
Med förhoppning om ett positivt gensvar
Elsa Agélii, Täcklebo, Dingle
Täcklebo den 20 mars vårdagjämning, 2004
*Mjölkpriser till bonden
1988-3.62/ lit
1989-3.11/ lit
1991-3.04/ lit
1996-3.10/ lit
2004-2.64/ lit
Det skall envishet och kärlek till för att vara bonde i detta land!
*SWOT= S=strength=styrka, W=weakness=svaghet, O= Oppurtunities=möjligheter,
T= threat=hot