Saltet kan visserligen teoretiskt dra ur en viss mängd fukt ur höt genom osmos men i gengäld så binder även saltet fukt från
luften som sedan kan tas upp av höt - ett nollsummespel mao.
På sommaren tex så saltar man grusvägar och ridbanor för att
saltet binder fukt från luften och gör så att det inte dammar.
Strö ut några 100-tal kilo salt på en grusplan en varm sommardag och iakta sedan, efter bara nån timme så har det bildats mörka fuktfläckar i gruset.
Förr trodde man att svalorna tillbringade vintern på havsbotten också... till forskning visade att så inte var fallet.
Bönderna från fordom trodde också att gud skapade världen på sex dagar och att onani ledde till håriga händer

Värmen kommer sig av mikrobiell aktivitet i höt till följd av för hög vattenhalt, med betryggande låg vattenhalt/hög ts-halt sker det alltså ingen värmeutveckling eftersom den mikrobiella aktivitet som alstrar värmen kräver viss mängd fukt för att kunna fortgå.
Hö konservaras alltså genom
torkning, till skillnad från hösilage som konserveras genom
syrebrist och ensilage som konserveras genom
mjölksyrajäsning.
Torrt hö tar alltså inte värme.
Köper man balat hö och detta utvecklar värme så ska man reklamera detta direkt eftersom det inte är torkat ordentligt och därför kommer att mögla, i värsta fall kan det orsaka brand om man blandar fuktiga partier som blir varma med riktigt torra partier som kan antändas men det kommer med all sannolikhet att mögla och då orsaka kronisk lunginflammation (även då hos människor som hanterar höt) eller kolik och juverinflammation hos djuren.
Om det kommer grått "damm" från höt eller om det "ryker" om balen så ska ju detta hö kasseras, det är då hälsofarligt.
Vanligast är detta hos de som har fälttorkat hö som man balar i rundbal (det kan fungera men ställer mycket stora krav på fälttorkningen), vilket är det sämsta alternativet för hötillverkning.
Bäst och säkrast är att ta in höt vid ca 70-80% ts och torka klart med skulltork, antingen som löshö eller i småbal vilket dessutom minskar närinsgförlusterna i höt och minskar det mekaniska spillet / ökar skördeutfallet. Skälet är att de sista 5-10 % vatten är de i särklass svåraste att torka bort - i synnerhet om man tar höt i juli-augusti istället för i juni när risken för dagg är större eller om man har träd runt åkern som skuggar.