Det är nog snarast så att en pastörisering ställer till det för dig, för då lär du inte räknas som primärproducent längre, utan livsmedelsföretagare, och det är en betydligt besvärligare titel...
Vem ska sköta pastöriseringen?
Med ägg är det ju så att om man säljer dom otvättade så räknas man som primärproducent, men om äggen tvättas så är man livsmedelsföretagare med betydligt fler regler att hålla sig till.
Tanken är väl den att om du säljer pastöriserad mjölk, eller tvättade ägg, då ska kunden kunna utgå från att det verkligen är gjort på ett sånt sätt att bakterier försvunnit, och inte istället tillförts. Och för att kunden ska säker på det, ja, då måste din verksamhet kontrolleras.
Så här anger ju livsmedelsverket definitionen på primärproduktion.
Exempel på primärproduktion och primärprodukter är
•mjölkning och förvaring av mjölk på gården
•produktion, hantering och förvaring av ägg på gården