Visst kan man "fuska" lite med att tillsätta pektin. Annars gör man så att man tar ej alltför mogna bär, kokar saften har ganska mycket socker, låter det sjuda tills man gjort geleprovet positivt.
Jag brukar ånga saften i saftmajan UTAN SOCKER, på äpple gör jag mintgele genom att lägga till några droppar peppermyntsolja.
Vinbär, äpple, rönnbär och äpple/rönnbär brukar bli bra.
Koka saften sakta och tillsätt socker lite i taget, mer socker för lite mognare bär, mindre för sura omogna bär.
Det brukar bli 1 kg socker till en liter sursaft.
Rör om nästan hela tiden, det brukar ta en kvart, gör sedan geleprovet, ta lite i en sked och om dropparna faller sega och tunga, finns det hopp. Låt det stå i fem minuter, och skumma av.
Häll det varmt och fyll de varma geleburken till kanten, låt stå till nästa dag. Man måste parafinera så det blir absolut tätt. Lägg en tråd i parafinen, så blir det lätt att öppna sen.
Så ut och fixa rönnbär det är gott med rönnbär/äpplegele
Glöm inte att gele ska ha SURA bär för det ska bli bra.