Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Lingonketchup, rabarberchutney och ja vadå?  (läst 9486 gånger)

Gronavagen

  • Inlägg: 1554
    • Uppland
    • 1000 sätt att driva en matte till vansinne- en blogg om att (över)leva med en flock hundar
Lingonketchup, rabarberchutney och ja vadå?
« skrivet: 16 maj-11 kl 20:10 »
Jag gillar inte sylt, har aldrig gjort och kommer aldrig att göra. Dock tycker jag om chutney och liknande till mat, så nu ska syltkastrullen fram ur sin bortglömda förpassning lägst in i skåpet.

Har ni några roliga recept på sånt som inte är sylt?

Suss i Sannum

  • Inlägg: 436
    • Västergötland
    • Sannum
SV: Lingonketchup, rabarberchutney och ja vadå?
« Svar #1 skrivet: 16 maj-11 kl 20:17 »
Jag har gjort ett par omgångar med den här chutneyn. Riktigt smaskig  :). Ersätter länken med självaste Tastelinereceptet istället...
Chutney 
2 dl  rabarber, skuren i småbitar 
2 dl  strösocker 
1 st  rödlök, i tunna strimlor 
2 tsk  ingefära
Tillagning
Blanda rabarber, strösocker och rödlök i en gryta. Smaka av med ingefära. (Var inte rädd för att smaksätta lite extra - det är mycket gott till grillat kött). Koka upp och låt småputtra ca 20 minuter. Rör någon gång emellanåt. Häll upp i form, eller i rena burkar och låt svalna.


« Senast ändrad: 16 maj-11 kl 20:31 av Suss i Sannum »
Här finns en hoper höns i olika raser och japanska/jumbo vaktlar. Titta gärna in på hemsidan och bloggen. Där finns bilder på fjädrarna och lite annat.
www.sannum.eu
http://blogg.sannum.eu

Gronavagen

  • Inlägg: 1554
    • Uppland
    • 1000 sätt att driva en matte till vansinne- en blogg om att (över)leva med en flock hundar
SV: Lingonketchup, rabarberchutney och ja vadå?
« Svar #2 skrivet: 16 maj-11 kl 20:21 »
Jag har gjort ett par omgångar med den här chutneyn; http://www.tasteline.com/recept/Rabarberchutney_3. Riktigt smaskig  :).

Tackar för sar, tyvärr fungerar inte länken.

freeky

  • Gäst
SV: Lingonketchup, rabarberchutney och ja vadå?
« Svar #3 skrivet: 16 maj-11 kl 20:37 »

Gronavagen

  • Inlägg: 1554
    • Uppland
    • 1000 sätt att driva en matte till vansinne- en blogg om att (över)leva med en flock hundar
SV: Lingonketchup, rabarberchutney och ja vadå?
« Svar #4 skrivet: 16 maj-11 kl 20:53 »
Det lät gott, ett plus är att jag kan få in lite äpplen utan att det nödvändigtvis måste smaka äpple (växte upp i en fruktträdgård).

Gronavagen

  • Inlägg: 1554
    • Uppland
    • 1000 sätt att driva en matte till vansinne- en blogg om att (över)leva med en flock hundar
SV: Lingonketchup, rabarberchutney och ja vadå?
« Svar #5 skrivet: 17 maj-11 kl 17:45 »
Idag har jag kokat rabarberhutney enligt det här receptet: http://www.tasteline.com/Recept/Rabarberchutney_7

Och kan meddela att den var fruktansvärt god. Frågan är nu hur jag ska få tag på mer rabarber så mitt ehov av chutneyn täcks.... ;)

Januschka

  • Inlägg: 1365
  • Alla är vi främlingar nästan överallt
    • Västmanland
SV: Lingonketchup, rabarberchutney och ja vadå?
« Svar #6 skrivet: 17 maj-11 kl 17:57 »
Plommonchutney/ketchup med schalottenlök, min favve! .. hallonchutney... ja visssst!

:-)


Whatever you do: If you don't have fun you're doing something wrong!

Kattie

  • Inlägg: 59
SV: Lingonketchup, rabarberchutney och ja vadå?
« Svar #7 skrivet: 17 maj-11 kl 18:09 »
Oj vad god rabarbechutneyn lät! måste helt klart testat, enkel att göra med  :P hur är hållbarheten på den? kan man våga sig på att göra massor och hoppas det håller sig  ??? har ju mängder av rabarber och det är synd att inte använda det tycker jag  :-[

Gronavagen

  • Inlägg: 1554
    • Uppland
    • 1000 sätt att driva en matte till vansinne- en blogg om att (över)leva med en flock hundar
SV: Lingonketchup, rabarberchutney och ja vadå?
« Svar #8 skrivet: 17 maj-11 kl 19:15 »
Plommonchutney/ketchup med schalottenlök, min favve! .. hallonchutney... ja visssst!
Du råkar inte ha några recept på dom där?  :)
hur är hållbarheten på den? kan man våga sig på att göra massor och hoppas det håller sig  ???
Tyvärr kan jag inte svara på det, men jag steraliserade så gott jag kunde och håller tummarna för att sockerhalten är hög nog.

Januschka

  • Inlägg: 1365
  • Alla är vi främlingar nästan överallt
    • Västmanland
SV: Lingonketchup, rabarberchutney och ja vadå?
« Svar #9 skrivet: 17 maj-11 kl 19:48 »
Du råkar inte ha några recept på dom där?  :)

Jag fruktade fragan ;)

Hallonchutney: som Persikor/mango etc... mellan tummen och pekfingret.

Plommonreceptet behöver en översättning.. om det dröjer, paminn mig!

//Januschka

Whatever you do: If you don't have fun you're doing something wrong!

Gronavagen

  • Inlägg: 1554
    • Uppland
    • 1000 sätt att driva en matte till vansinne- en blogg om att (över)leva med en flock hundar
SV: Lingonketchup, rabarberchutney och ja vadå?
« Svar #10 skrivet: 17 maj-11 kl 19:56 »
Jag fruktade fragan ;)

Hallonchutney: som Persikor/mango etc... mellan tummen och pekfingret.

Plommonreceptet behöver en översättning.. om det dröjer, paminn mig!

//Januschka
Vilket språk är receptet på?

Januschka

  • Inlägg: 1365
  • Alla är vi främlingar nästan överallt
    • Västmanland
SV: Lingonketchup, rabarberchutney och ja vadå?
« Svar #11 skrivet: 17 maj-11 kl 20:57 »
Vilket språk är receptet på?

Tyska
Whatever you do: If you don't have fun you're doing something wrong!

Gronavagen

  • Inlägg: 1554
    • Uppland
    • 1000 sätt att driva en matte till vansinne- en blogg om att (över)leva med en flock hundar
SV: Lingonketchup, rabarberchutney och ja vadå?
« Svar #12 skrivet: 17 maj-11 kl 21:42 »
Det går bra med receptet på tyska.. :)

Januschka

  • Inlägg: 1365
  • Alla är vi främlingar nästan överallt
    • Västmanland
SV: Lingonketchup, rabarberchutney och ja vadå?
« Svar #13 skrivet: 17 maj-11 kl 22:25 »
perfekt!

ska leta rätt pa det och skriva av detta asap as we say :-)

//Januschka

Whatever you do: If you don't have fun you're doing something wrong!

christinag

  • Inlägg: 1912
  • Täljstenfantast
    • Västmanland
SV: Lingonketchup, rabarberchutney och ja vadå?
« Svar #14 skrivet: 22 maj-11 kl 04:03 »
Ro hit med det där tyska receptet nu bums!
Bara för å retas, kommer här ett TYSKT plommon-chili-chutneyrecept. Till den som törs!

2 kg plommon
400 gram socker
1 tesked havssalt
3 lökar
1 liten bit ingefära
3 chillis, grön
4 dl ättika (honungs- eller mild vitvinsvinäger)
2 kanelstänger
1 tesked tasmansk peppar

Plommona urkärnas och skärs i tärningar, blandas med socker och salt. Låt stå minst 2 tim och suga i sig saften.

Riv ingefäran och löken fint. Kärna ur chillin och skär i mycket fina strimlor. Blanda alltihop med plommona. Blanda ned kanelen och ättikan och koka upp alltihop. Låt sedan allt småsjuda så det kokar ihop. Det kan ta 2-3 tim.

När det hela är tjockt och härligt, blandar man pepparn som man först finhackat med knivsryggen. Smaka av chutneyn och fyll i konserveringsburkar.

Om man inte har honungsättika kan man ta 3/4 äppelcidervinäger och resten (ren) honung. Det man använder skall hålla inläggningsstyrka runt 5-6%.

Chutneyn rekommenderas ihop med ost eller vilt.

Alternativkryddning: Byt ut chillin och pepparn mot 1 matsked korianderfrön. Dom rostar man fettfritt i en panna först och sedan stöter man dem innan man har dem i chutneyn. Litet vitlök kan inte skada i den här blandningen heller. Min favorit (koriander funkar även för kurbitschutney).

PS
Tasmansk peppar = bergspeppar eller australisk peppar, heter Drimys lanceolata eller Tasmannia lanceolata på latin. Svartlila torkade bär. Sötstarkt.
Demokrati: 2 vargar och 1 lamm röstar om lunchmenyn.
Frihet: Ett väl beväpnat lamm opponerar sig mot omröstningen.

Januschka

  • Inlägg: 1365
  • Alla är vi främlingar nästan överallt
    • Västmanland
SV: Lingonketchup, rabarberchutney och ja vadå?
« Svar #15 skrivet: 23 maj-11 kl 18:19 »
Pah!!   >:D

Var hela helgen pa möten! Skulle behöver renstek med plommonchutney och goda potatisar nu!

 ;) Januschka
Whatever you do: If you don't have fun you're doing something wrong!

 

Idalun

  • Inlägg: 172
    • Småland
SV: Lingonketchup, rabarberchutney och ja vadå?
« Svar #16 skrivet: 23 maj-11 kl 18:37 »
Idag har jag kokat rabarberhutney enligt det här receptet: http://www.tasteline.com/Recept/Rabarberchutney_7

Och kan meddela att den var fruktansvärt god. Frågan är nu hur jag ska få tag på mer rabarber så mitt ehov av chutneyn täcks.... ;)


Lät gott, men den såg inte rolig ut i färg (på bilden i länken).  :-X
Hur blev din chutney i färg? Aptitlig?  :-[

Gronavagen

  • Inlägg: 1554
    • Uppland
    • 1000 sätt att driva en matte till vansinne- en blogg om att (över)leva med en flock hundar
SV: Lingonketchup, rabarberchutney och ja vadå?
« Svar #17 skrivet: 23 maj-11 kl 19:54 »
Lät gott, men den såg inte rolig ut i färg (på bilden i länken).  :-X
Hur blev din chutney i färg? Aptitlig?  :-[
Bilden överensstämmer ganska väl med resultatet. Men smaken gör att man inte bryr sig! Du får väl hälla i lite rödbetssaft i då så det blir färggladare.

christinag

  • Inlägg: 1912
  • Täljstenfantast
    • Västmanland
SV: Lingonketchup, rabarberchutney och ja vadå?
« Svar #18 skrivet: 24 maj-11 kl 02:07 »
Ja det är problemet med rabarbern. Kokar man bara minsta för länge så blir den rätt äcklig i utseendet. Man kan ju ta rödlök i, det kompletterar smaken och ger litet färg åt vätskan också faktiskt.
Demokrati: 2 vargar och 1 lamm röstar om lunchmenyn.
Frihet: Ett väl beväpnat lamm opponerar sig mot omröstningen.

Vägs ände

  • Inlägg: 291
  • Tomtar finns
    • Uppland
SV: Lingonketchup, rabarberchutney och ja vadå?
« Svar #19 skrivet: 29 maj-11 kl 13:31 »
Vad är det du inte gillar med sylt? Koncistensen, sötman eller nått annat? Fördelen med att göra själv är ju att man kan göra som man vill:D
Gjorde chutneyn igår, vansinnigt enkel och GOD, nästa gång (troligen redan idag) ska den göras med chili istället för ingefära.
Anatidaephobia-the fictional fear that somewhere, somehow, a duck is watching you


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

533 gäster, 1 användare (1 dolda)

* Forum

* Om tidningen Åter



- Genuin och läsvärd! Bra tips och idéer för att stå på egna ben.
/Camilla W

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser