Dagens brödexperiment råkade bli ett surdegsbröd och utbaket skedde i vedugn Näfveqvarn No 7. Jag bakar inte alltid så vetenskapligt, så det blir mycket variationsförslag. Vassegoda och prova själva
Surdegsbröd 3 Bakat på enbart rågsikt
Hade ingen surdeg hemma så jag gjorde ny:
2 msk honung
1 riven (eller finhackad) lök
2 dl rågsikt
1 tsk matolja (jag tog raps)
1 tsk mineralvatten
1 dl hemmagjord eller köpt yoghurt
1 tsk dragon (hacka den om den är färsk)
litet havssalt
Allt blandas och ställs varmt i ett övertäckt kärl. Efter ett dygn kan man tillsätta en-två teskedar mineralvatten.
När det bubblar och jäser efter kanske ett ytterligare dygn blandas det ned minst 1 kilo rågsikt och 2 stora tärnade kokta rödbetor. Du kan använda något eller en blandning av följande som fuktgivare: Äppelcidervinäger eller vassle (högst några matskedar) eller mjölk eller vatten. Beroende på hur fuktigt det blir tar du i mera vatten tills det klibbbar litet segt. Man kan ha i litet rårivna potatisar också, om man råkar ha sådant över. Sedan ökar man på kryddningen efter behag: mera dragon eller oregano. Obs: Dragonaromen konkurreras ut av pomeransskal, kummin och andra vanliga brödkryddor. Basilika skulle också vara för starkt. Salta efter behag.
Jäs en eller två gånger! Om du vill jäsa en gång så jäs 2 timmar, annars 1-1½ första gången. Inte för nära fönstret eller spisen och aktas för drag. Endast kortare tid behövs andra gången. Jag jäste bara en gång för jag jäste i en korg. Mormor jäste i vedutrymmet under ugnsluckan, men det vågade jag inte. Ingen plats heller.
Baka ut som portionsbröd eller hela limpor. Fungerar även bra i form. Om man jäser den i en flätad korg blir det fina mönster. Jag brukar göra en smal fläta och lägga ovanpå som dekoration men obs: tryck ned den annars blir den svart under ungsbakningen (Går att rädda med aluminiumfolie). Man kan pensla brödet med mjölk och strö på rostade, hackade hasselnötter eller ekollon om man vill.
Man jäser brödet i minst 1½ timme totalt och bakar sedan ut i förvärmd ugn i lika länge om det är hela limpor, annars kanske 15-20 min för småbröd. Brödet fungerade fint att bakas i ugnen i en vedspis. Kan därför inte säga exakt hur varmt det var, skulle rekommendera "vanliga" temperaturer för limpa resp. småbröd för en modern ugn. Jag hade inte fullt pådrag utan snarare eftervärme efter matlagning, med en eller två pinnar som lades i efter halva tiden. Jag fegade ur och hällde brödet i en rund plåtform, men det går ju jättebra att bara lägga det på ugnsbotten såklart. Småbröd sätter man högt i modern ugn, men i vedugnen blir det i vanlig höjd. Gillar man brunt och glansigt ovanpå så kan man pensla med ägg och sedan strö över nötter (se text ovan).
Jag inspekterade limporna (två rundade) efter drygt 20 minuter första gången och efter ytterligare en halvtimme andra gången. Satte i några vedträn för det var mest glöd. Vid andra inspektionen penslade jag och hade på nötterna. Sen fick de va tills jag tyckte de såg färdiga ut och det kändes nog mest på doften. Det var mer än 70 min totalt. Ett prov med testpinne är litet trixigt, jag litade på doften och utseendet. Kändes färdigt när jag snurrade på det. Vid behov kan man göra skorpan mjukare för den som gillar det: pensla med mjölk innan brödet hunnit kallna (kanske också funkar med vassle). Stoppa inte in i plastpåse meddetsamma, all knaprighet försvinner. Surdegsbröd brukar gå utmärkt att frysa.
Jättegott bröd som ostmacka eller ost- o skinkmacka. Även hemmagjord mjukost (Philadelfiatyp) och inlagd gurka smakade jättegott på. Jag strödde på ringblomme- och blåklintsblomblad som färgklick. Supergott ihop med en sallad gjord på alm-frön (litet syrligt).
Var ett tag sedan jag bakade i den ugnen! Jag gjorde faktiskt litet surdeg extra, som jag skall baka samma bröd med i el-ugn om några dagar. Skall bli intressant att jämföra.